Bejgli ahogy Batan készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Batan
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához (6 rúdhoz)
-
60g finomliszt218 kcal
-
15g margarin108 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
10g tej6 kcal
-
6g porcukor23 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
6g tojás7 kcal
A diós töltelékhez (3 rúdhoz)
-
30g dió196 kcal
-
20g tej11 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
2g zsemlemorzsa8 kcal
-
4 kcal
-
2g mazsola7 kcal
-
17 kcal
-
10g alma5 kcal
A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)
Összesen
1070
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához (6 rúdhoz)
-
600g finomliszt2184 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
150g sertészsír1353 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
60g porcukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
55g tojás69 kcal
A diós töltelékhez (3 rúdhoz)
-
300g dió1962 kcal
-
200g tej112 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
167 kcal
-
100g alma47 kcal
A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)
Összesen
10696
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához (6 rúdhoz)
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
5.2g margarin37 kcal
-
5.2g sertészsír47 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0.7g élesztő1 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g tejföl1 kcal
-
1.9g tojás2 kcal
A diós töltelékhez (3 rúdhoz)
-
10.3g dió68 kcal
-
6.9g tej4 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
0.7g zsemlemorzsa3 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.8g mazsola2 kcal
-
2.1g sárgabaracklekvár6 kcal
-
3.4g alma2 kcal
A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)
Összesen
369
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.5 g
Zsír
-
Összesen 61.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1188.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 480 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 445 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115.1 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
Összesen
1070
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 195.3 g
Zsír
-
Összesen 613.2 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 179 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 273 g
-
Koleszterin 985 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11888.9 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 313 mg
-
Kálcium 4799 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 1553 mg
-
Foszfor 4449 mg
-
Nátrium 648 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 32 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1151.3 g
-
Cukor 514 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 428.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1568 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 323 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 994 micro
-
Kolin: 966 mg
-
Retinol - A vitamin: 1476 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1058 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1089 micro
Összesen
10696
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 409.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 165 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 14.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
369
kcal
Hozzávalók
A tésztához (6 rúdhoz)
-
60 dkg finomliszt
-
15 dkg margarin
-
3 db tojássárgája
-
6 dkg porcukor
-
1 csipet só
A diós töltelékhez (3 rúdhoz)
-
2 dl tej
-
2 ek zsemlemorzsa
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 ek sárgabaracklekvár
A mákos töltelékhez (3 rúdhoz)
-
15 dkg cukor
-
2 dl tej
-
3 evőkanál búzadara
-
3 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához (6 rúdhoz)
- Tészta: A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk (mintha omlós tésztát készítenénk).
- Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejben kevés cukorral megfuttatott élesztőt, a cukrot és annyi tejfölt, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell tejföl!)
- Az összegyúrt tésztát szobahőmérsékleten két órát állni hagyjuk.
- A megkelt tésztát hat egyforma darabra vágjuk és lisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk, megkenjük a hideg töltelékkel, az egyik szélén 2 cm-t üresen hagyunk. Először a két végén ráhajtjuk a tésztát a töltetékre, majd feltekerjük. Az üresen hagyott széle kerüljön alulra. Átemeljük a rudat a sütőpapírral bélelt sütőlemezre (átlagos sütőbe való zsírfogó tepsi) és eligazítjuk (a rudat óvatosan megigazítjuk a tepsi szélességére).
- Elkészítjük a többi 5 rudat is.
- A rudakat megkenjük 1 tojássárgájával és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a tojás meg nem szikkad teljesen (kb. fél óra). Ezután átkenjük a tojásfehérjével és hideg helyen ismét állni hagyjuk, amíg meg nem szárad. (Lehet látni, hogy kissé megszakad a réteg.)
- Tűvel (fogvájóval) megszurkáljuk, hogy a gőzök ki tudjanak jönni.
- Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (25-30 perc). (Ha nagyon sülne, alufóliával letakarjuk.)
- Szeletelés előtt a rudakat éles késsel hosszában végigvágva szétválasztjuk.
- Töltelékek (A két töltelék hasonlóan készül): A tejet felforraljuk a cukorral.
- Beletesszük a diót (mákot), a zsemlemorzsát (búzadarát), és a többi hozzávalót, kivéve az almát. Tovább már nem kell főzni. Hagyjuk kihűlni.
- Közvetlenül a töltés előtt a reszelt almát a töltelékhez keverjük.
- Ha a töltelék túl híg, zsemlemorzsával (búzadarával) sűrítjük, ha túl sűrű, baracklekvárral higítjuk.
- Kihűlés után alufóliába csomagoljuk, hűtőben tároljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 50x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 59
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 15761
- Feltöltés dátuma: 2012. december 29.
Ajánló
Legalább fél napos program elkészíteni, de megéri. Édesanyám a család több tagjának is ezzel kedveskedik karácsonyi ajándékként. A tésztát akár este is össze lehet állítani, és éjszakára a hűtőben hagyni megkelni.
Receptjellemzők
Batan
7 recept
A receptet édesanyám az öccse anyósától tanulta (vagyis unokatestvéreim nagymamájától). A titka a sima bolti sertészsír. Ettől omlós lesz, és ha véletlenül lassan fogyna el (kicsi az esély rá :-) ), még akkor sem szárad ki. A töltelék sem száraz az alma miatt. A képen a két bejgliféle között gyümölcskenyér látható. Ezt a kimaradt tojásfehérjékből szoktuk készíteni.