Marharostélyos
Leírás
Marharostélyos – receptek, leírás, tippek
A marharostélyos a bordákhoz tartozik, míg a magas hátszín a bordák mögötti szakaszról származik, ezt a két részt a magyar húsipari terminológia gyakran összekeveri, és a magas hátszínt a marharostélyos szinonimájaként használják.
A marharostélyos a borda körüli részből származik, a marha gerince mentén, általában a 6. és 12. borda közötti szakaszból. Jellemzője a zsírral gazdagon átszőtt márványozottság. Puha és szaftos hús, amelyet gyakran steakként készítenek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a marharostélyos?
A marharostélyos (angolul ribeye steak vagy rib roast) egy prémium minőségű marhahúsrész, amely a bordák közötti húsból származik. Ez a húsrész különösen népszerű a steakrajongók körében, mivel gazdag ízvilágú, omlós és szaftos, hála a márványozottságának, vagyis a húsban található zsírrétegeknek.
Hogyan vásároljuk?
Marharostélyost érdemes a hentesüzletben vagy húsboltban venni, de piacon, illetve szuper-és hipermarketek hűtőspultjában is előfordulhat. A minőségi hús élénkpiros vagy sötét vörös színű. Mindig érdemes megbízható hentestől vásárolni, aki tájékoztatni tud az állat származásáról és takarmányozásáról. A fűvel etetett (grass-fed) marhahús kevesebb telített zsírt és több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával etetett marha. A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
Mire jó a marharostélyos?
A marharostélyos gazdag teljes értékű fehérjében, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett vasban, cinkben, B-vitaminokban és foszforban sem szerénykedik, melyek az egészséges immunrendszer és a csontok egészségét támogatják.
A marharostélyos általában vastagabb szeletekben kerül feldolgozásra, és népszerű választás a medium rare (közepesen átsült) sütési mód. A készítés előtt érdemes a húst szobahőmérsékletűre hozni, hogy egyenletesebben süljön.
Mi készülhet a marharostélyosból?
Készülhet hagymás rostélyos csípős mustáros pácban és sunday roast.
Még több marharostélyos receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Egész évben vehetünk marharostélyost hentesnél vagy speciális húsboltban.
hogyan tároljam
A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
100g Marharostélyos
fehérjetartalom
16.53 g
zsírtartalom
70022.94 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
55.24 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Magnézium
16 mg
Kalcium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.31 g
Kolin
69 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
16.53 g
Zsír
telített zsírsav
10.76 g
egyszeresen telített zsírsav
11.24 g
többszörösen telített zsírsav
0.94 g
koleszterin
70 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
1.74 mg
Magnézium
16 mg
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Cink
3.73 mg
Réz
0.059 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
16.2 µg
szénhidrát
víz
55.24 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
5 µg
Kolin
69 mg
B12 vitamin
2.82 µg
B6 vitamin
0.31 g