Marharostélyos

A marharostélyos a bordákhoz tartozik, míg a magas hátszín a bordák mögötti szakaszról származik. Ezt a két részt a magyar húsipari terminológia gyakran összekeveri, és a magas hátszínt a marharostélyos szinonimájaként használják.
A marharostélyos a borda körüli részből származik, a marha gerince mentén, általában a 6. és 12. borda közötti szakaszból. Jellemzője a zsírral gazdagon átszőtt márványozottság. Puha és szaftos hús, amelyet gyakran steakként készítenek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A marharostélyos (angolul ribeye steak vagy rib roast) egy prémium minőségű marhahúsrész, amely a bordák közötti húsból származik. Ez a húsrész különösen népszerű a steakrajongók körében, mivel gazdag ízvilágú, omlós és szaftos, hála a márványozottságának, vagyis a húsban található zsírrétegeknek.
Marharostélyost érdemes hentesüzletben vagy húsboltban venni, de piacon, illetve szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is előfordulhat. A minőségi hús élénkpiros vagy sötét vörös színű. Mindig érdemes megbízható hentestől vásárolni, aki tájékoztatni tud az állat származásáról és takarmányozásáról. A fűvel etetett (grass-fed) marhahús kevesebb telített zsírt és több ómega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával etetett marha. A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
A marharostélyos gazdag teljes értékű fehérjében, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett vasban, cinkben, B-vitaminokban és foszforban sem szerénykedik, melyek az egészséges immunrendszer és a csontok egészségét támogatja.
A marharostélyos általában vastagabb szeletekben kerül feldolgozásra, népszerű a medium rare (közepesen átsült) sütési módja. A készítés előtt érdemes a húst szobahőmérsékletűre hozni, hogy egyenletesebben süljön.
Készülhet hagymás rostélyos csípős mustáros pácban, sunday roast, de sült rostélyos is, fehérrépachips-szel.
Még több marharostélyossal készült receptért görgess lejjebb!
Egész évben vehetünk marharostélyost hentesnél vagy speciális húsboltban.
A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.
fehérjetartalom
16.53 g
zsírtartalom
70022.94 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
55.24 g
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Magnézium
16 mg
Kalcium
9 mg
B6 vitamin
0.31 g
Kolin
69 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
fehérje
16.53 g
Zsír
telített zsírsav
10.76 g
egyszeresen telített zsírsav
11.24 g
többszörösen telített zsírsav
0.94 g
koleszterin
70 g
ásványi anyagok
Kalcium
9 mg
Vas
1.74 mg
Magnézium
16 mg
Foszfor
156 mg
Nátrium
55 mg
Cink
3.73 mg
Réz
0.059 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
16.2 µg
szénhidrát
víz
55.24 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.08 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.13 mg
Niacin - B3 vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.31 mg
Folát
5 µg
Kolin
69 mg
B12 vitamin
2.82 µg
B6 vitamin
0.31 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!