Marharostélyos

Marharostélyos

Leírás

Marharostélyos – receptek, leírás, tippek

A marharostélyos a bordákhoz tartozik, míg a magas hátszín a bordák mögötti szakaszról származik, ezt a két részt a magyar húsipari terminológia gyakran összekeveri, és a magas hátszínt a marharostélyos szinonimájaként használják.

A marharostélyos a borda körüli részből származik, a marha gerince mentén, általában a 6. és 12. borda közötti szakaszból. Jellemzője a zsírral gazdagon átszőtt márványozottság. Puha és szaftos hús, amelyet gyakran steakként készítenek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a marharostélyos?

A marharostélyos (angolul ribeye steak vagy rib roast) egy prémium minőségű marhahúsrész, amely a bordák közötti húsból származik. Ez a húsrész különösen népszerű a steakrajongók körében, mivel gazdag ízvilágú, omlós és szaftos, hála a márványozottságának, vagyis a húsban található zsírrétegeknek.

Hogyan vásároljuk?

Marharostélyost érdemes a hentesüzletben vagy húsboltban venni, de piacon, illetve szuper-és hipermarketek hűtőspultjában is előfordulhat. A minőségi hús élénkpiros vagy sötét vörös színű. Mindig érdemes megbízható hentestől vásárolni, aki tájékoztatni tud az állat származásáról és takarmányozásáról. A fűvel etetett (grass-fed) marhahús kevesebb telített zsírt és több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a gabonával etetett marha. A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.

Mire jó a marharostélyos?

A marharostélyos gazdag teljes értékű fehérjében, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Emellett vasban, cinkben, B-vitaminokban és foszforban sem szerénykedik, melyek az egészséges immunrendszer és a csontok egészségét támogatják.

A marharostélyos általában vastagabb szeletekben kerül feldolgozásra, és népszerű választás a medium rare (közepesen átsült) sütési mód. A készítés előtt érdemes a húst szobahőmérsékletűre hozni, hogy egyenletesebben süljön.

Mi készülhet a marharostélyosból?

Készülhet hagymás rostélyos csípős mustáros pácban és sunday roast.

Még több marharostélyos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Egész évben vehetünk marharostélyost hentesnél vagy speciális húsboltban.

hogyan tároljam

A frissen vásárolt marharostélyost 2-3 napig tárolhatjuk hűtőben, míg a fagyasztóban akár egy évig is eláll.

100g Marharostélyos

fehérjetartalom

16.53 g

zsírtartalom

70022.94 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

55.24 g

gramm marharostélyos?

Top ásványi anyagok

Foszfor

156 mg

Nátrium

55 mg

Magnézium

16 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.31 g

Kolin

69 mg

Niacin - B3 vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

16.53 g

Zsír

telített zsírsav

10.76 g

egyszeresen telített zsírsav

11.24 g

többszörösen telített zsírsav

0.94 g

koleszterin

70 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

1.74 mg

Magnézium

16 mg

Foszfor

156 mg

Nátrium

55 mg

Cink

3.73 mg

Réz

0.059 mg

Mangán

0.012 mg

Szelén

16.2 µg

szénhidrát

víz

55.24 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.08 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.13 mg

Niacin - B3 vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.31 mg

Folát

5 µg

Kolin

69 mg

B12 vitamin

2.82 µg

B6 vitamin

0.31 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...