r
Nosalty Logó

Angol vasárnapi ebéd

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Angol vasárnapi ebéd
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
225 °C
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Marhasült

Zöldségek

Yorkshire puding

Gravy

Összesen 1342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Marhasült

Zöldségek

Yorkshire puding

Gravy

Összesen 5365 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Marhasült

Zöldségek

Yorkshire puding

Gravy

Összesen 149 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    86.9 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    269 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1944.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    146 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    642 mg
  • Nátrium
    958 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    454.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    340 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    64 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    280 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1242 micro
  • β-karotin
    2995 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    310 micro
Összesen 1342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    220 g

Zsír

  • Összesen
    347.5 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    164 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1074 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7779.5 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    584 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    2569 mg
  • Nátrium
    3832 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    1819.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1359 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    29 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    258 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    404 micro
  • Kolin:
    1119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    4969 micro
  • β-karotin
    11980 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1239 micro
Összesen 5365 kcal
  • 8% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    137 micro
  • β-karotin
    330 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 149 kcal

Hozzávalók

Marhasült

Zöldségek

Yorkshire puding

Gravy

Elkészítés

Marhasült

  1. A sütőt 225 Celsius fokra előmelegítjük. Szükségünk lesz egy magas falú tepsire, egy alacsony falú tepsire, egy muffinsütő-formára, továbbá egy kis főzőedényre, egy fazékra és egy serpenyőre.
  2. A sárgarépát, pasztinákot meghámozzuk, vastagra felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, 6 cikkre vágjuk. A zöld paprikát megmossuk, kimagozzuk, 6 cikkre vágjuk. Félretesszük.
  3. Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és a marhahús minden oldalát megsütjük benne 1-1 percig, míg a hús kérge megfakul. Így a hús leve a sütés folyamán nem vész el, a húsba zárt, nem szárad ki.
  4. A marhahúst egy tepsibe helyezzük, ráöntjük az olajat a serpenyőből, mellé rakjuk a sárgarépát, pasztinákot, hagyma darabokat, zöldpaprika cikkeket.
  5. Alumínium fóliával letakarjuk, és 15 percig, 225 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokon további 50 percen át sütjük. Az utolsó 10 percben, egy alacsony falú tepsiben 2 ek. olívaolajat teszünk a sütőbe, amit majd a krumplihoz használunk.
  6. Míg a hús sül, a burgonyához felrakunk egy fazékban vizet forrni. A krumplit meghámozzuk, és dió nagyságú darabokra vágjuk. A formája bármilyen lehet, csak hasonló méretű legyen.
  7. Ha a víz felforrt a burgonyákat félig megfőzzük. 5 dl főzőlevet a gravyhez félreteszünk egy kis főzőedényben, és melegen tartjuk, a többit leöntjük a krumpliról. A fazékban összerázzuk a félig főtt burgonyákat, így a külső réteg kicsit megtörik, ropogósabb lesz kisütve.
  8. A marhahúst az alumínium fóliába tekerjük, majd konyharuhába bugyoláljuk, és egy deszkán hagyjuk pihenni. Ez alatt is puhul. Hosszú ideig meleg marad, nem kell aggódnunk.
  9. A zöldségeket jénaiba szedjük, és konyharuhába bugyoláljuk.
  10. A sütőt 225 Celsius fokra felforrósítjuk. (Ablakokat érdemes kinyitni, mert az égő zsiradék nem kellemes. Ilyenkor szoktam tesztelni, hogy a tűzjelző működik-e még :-S)
  11. Az alacsony peremű tepsiben, amiben forró az olaj, belehelyezzük a félig megfőtt burgonyát, és olajjal meglocsoljuk.
  12. Az alsó rácson, 55 percen át sütjük a krumplit, és félidőben megfordítjuk. A sült burgonyát azonnal tálalni kell, mert hűlés közben elveszíti ropogósságát. Míg a burgonya sül, keverjük össze a yorkshire pudingot, és süssük meg. Ha a yorkshire puding bent van a sütőben, készítsük el a gravyt. Így minden egyszerre lesz kész.

Zöldségek

  1. Egy 12 lyukú muffin sütő forma mindegyik mélyedésébe fél teáskanál olívaolajat csepegtetünk, és a sütőben a burgonya feletti rácson 10 perc alatt felforrósítjuk.
  2. Közben összekeverjük a lisztet kis tejjel csomómentesre. A többi tejet és vizet is több adagban hozzáadjuk, mindegyikkel csomómentesre keverve.
  3. Sózzuk, belekeverjük a tojásokat, és habverővel kikeverjük.
  4. Ha az olaj már forró, a muffin sütőben a palacsintatésztaszerű keveréket elosztjuk a 12 lyukban. Kb. 1/3 részig töltjük.
  5. 25 perc alatt megsütjük.
  6. Ha kész, kivesszük a sütőből, és félrerakjuk.

Yorkshire puding

  1. Közben egy serpenyőben a zsírt felolvasztjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A zsíron barnára pirítjuk közepes- magas lángon. Ez adja az ízét.
  3. A lisztet egy csészében összekeverjük 1-2 ek. zöldséglével - a krumplifőzőléből - , és a hagymára öntjük.
  4. Lassan, kevergetve felöntjük még 4 dl zöldséglével - a krumplifőzőléből. ( Ha esetleg elfelejtettünk félrerakni a burgonya főzőlevét, akkor forró vízben morzsoljunk el 1/4 zöldségleveskockát, és azt használjuk. )
  5. Egy teáskanál worchestershire-szószt keverünk bele, és 5 percig gyöngyözve pároljuk, míg kicsit besűrűsödik. Ha esetleg csomós maradna, vagy nem tetszenek a hagymadarabok benne turmixoljuk össze.

Gravy

  1. A húst felszeleteljük, elosztjuk 4 tányéron.
  2. A sült burgonyát és zöldségeket is elosztjuk a tálakon.
  3. A yorkshire pudingot körbevágjuk, és kiemeljük a muffin sütőformából, és kettőt-kettőt a tányérokra helyezünk. Némelyik vendég repetázik belőle, vagy később felvágottal, sajttal, lekvárral, magában majszolható, mint ahogy az angolok csinálják.
  4. A gravyt kis kancsóban az asztalra helyezhetjük, és mindenki a maga ízlése szerint, vagy csak a húsra, vagy csak a yorkshire pudingra, vagy az egész tálat átáztatva fogyaszthatja.
  • Sütés hőfoka: 225 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 35x22x6
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6355
  • Feltöltés dátuma: 2015. november 16.

Ajánló

Más nemzetek ízeit kedvelőinek, az újdonságokat szeretőknek és azoknak, akik angol ismerőseiknek szeretnének kedveskedni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sunday roast vagy Roast dinner, ahogy az angolok mondják. Sült báránnyal, disznóhússal, egyben sült csirkével vagy pulykával is készítik. Diófélékből vagy hüvelyesekből készült sülttel is fogyasztható. A marhahús a tradicionális választás, és a legnépszerűbb. A disznóhúshoz zsírt, a bárányhoz bárány zsiradékot, a marhához marha zsiradékot használnak. A szárnyasokhoz pedig libazsírt. A sült burgonyát ünnepek alkalmával libazsírban sütik, mert azzal lesz a leginkább ropogós héjú és puha belsejű. Sajna most sem tudtam megtagadni magam, és le kellett faragnom pár kalóriát. Az íz kárára nem ment, a magyar és angol vendégeim is agyondicsértek. Ünnepnapokon is fogyasztják, akkor mézben sült sárgarépával és pasztinákkal, párolt kelbimbóval, párolt káposztával, baconbe csavart kolbászkákkal, gombóc alakban sütött töltelékkel, néhol karfiollal sajtszószban. Ízlés szerint köríthetjük párolt, pürésített karórépával, párolt tört tarlórépával, burgonyapürével, sajtos burgonyapürével, párolt borsóval, brokkolival, zöldbabbal, sült póréhagymával is. Nagyon idő- és munkaigényes, egy pillanat szünet sincs, de megéri. Laktató és könnyen változtatható ízlés és diéta szerint.

Hozzávalók

Marhasült

Zöldségek

Yorkshire puding

Gravy

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...