Angol vasárnapi ebéd
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Marhasült
-
250g marharostélyos765 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Zöldségek
-
40g sárgarépa15 kcal
-
35g pasztinák22 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Yorkshire puding
-
6g olívaolaj53 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
38g tej21 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
28g tojás35 kcal
Gravy
-
4g sertészsír34 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
100g zöldség alaplé7 kcal
-
1 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Marhasült
-
1000g marharostélyos3060 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Zöldségek
-
160g sárgarépa58 kcal
-
140g pasztinák89 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Yorkshire puding
-
24g olívaolaj212 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g tej84 kcal
-
100g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
Gravy
-
15g sertészsír135 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
400g zöldség alaplé28 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
Marhasült
-
27.6g marharostélyos84 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
Zöldségek
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
3.9g pasztinák2 kcal
-
2.8g paprika0 kcal
-
4.7g vöröshagyma2 kcal
-
27.6g burgonya16 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
Yorkshire puding
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
4.1g tej2 kcal
-
2.8g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
3g tojás4 kcal
Gravy
-
0.4g sertészsír4 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
11g zöldség alaplé1 kcal
-
0.1g worcestershire-szósz0 kcal
-
0g só0 kcal
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 55 g
Zsír
-
Összesen 86.9 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 269 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1944.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 146 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 642 mg
-
Nátrium 958 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 454.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 340 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 280 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1242 micro
-
β-karotin 2995 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 310 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 220 g
Zsír
-
Összesen 347.5 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 164 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1074 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7779.5 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 254 mg
-
Kálcium 584 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 462 mg
-
Foszfor 2569 mg
-
Nátrium 3832 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1819.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1359 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 258 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 41 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 404 micro
-
Kolin: 1119 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 4969 micro
-
β-karotin 11980 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1239 micro
- 8% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 9.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 330 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Hozzávalók
Marhasült
Zöldségek
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db pasztinák
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 kg burgonya
Yorkshire puding
Gravy
-
1 ek sertészsír
-
1 kis db vöröshagyma
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 csipet só
Elkészítés
Marhasült
- A sütőt 225 Celsius fokra előmelegítjük. Szükségünk lesz egy magas falú tepsire, egy alacsony falú tepsire, egy muffinsütő-formára, továbbá egy kis főzőedényre, egy fazékra és egy serpenyőre.
- A sárgarépát, pasztinákot meghámozzuk, vastagra felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, 6 cikkre vágjuk. A zöld paprikát megmossuk, kimagozzuk, 6 cikkre vágjuk. Félretesszük.
- Egy serpenyőben felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és a marhahús minden oldalát megsütjük benne 1-1 percig, míg a hús kérge megfakul. Így a hús leve a sütés folyamán nem vész el, a húsba zárt, nem szárad ki.
- A marhahúst egy tepsibe helyezzük, ráöntjük az olajat a serpenyőből, mellé rakjuk a sárgarépát, pasztinákot, hagyma darabokat, zöldpaprika cikkeket.
- Alumínium fóliával letakarjuk, és 15 percig, 225 Celsius fokon sütjük, majd 190 Celsius fokon további 50 percen át sütjük. Az utolsó 10 percben, egy alacsony falú tepsiben 2 ek. olívaolajat teszünk a sütőbe, amit majd a krumplihoz használunk.
- Míg a hús sül, a burgonyához felrakunk egy fazékban vizet forrni. A krumplit meghámozzuk, és dió nagyságú darabokra vágjuk. A formája bármilyen lehet, csak hasonló méretű legyen.
- Ha a víz felforrt a burgonyákat félig megfőzzük. 5 dl főzőlevet a gravyhez félreteszünk egy kis főzőedényben, és melegen tartjuk, a többit leöntjük a krumpliról. A fazékban összerázzuk a félig főtt burgonyákat, így a külső réteg kicsit megtörik, ropogósabb lesz kisütve.
- A marhahúst az alumínium fóliába tekerjük, majd konyharuhába bugyoláljuk, és egy deszkán hagyjuk pihenni. Ez alatt is puhul. Hosszú ideig meleg marad, nem kell aggódnunk.
- A zöldségeket jénaiba szedjük, és konyharuhába bugyoláljuk.
- A sütőt 225 Celsius fokra felforrósítjuk. (Ablakokat érdemes kinyitni, mert az égő zsiradék nem kellemes. Ilyenkor szoktam tesztelni, hogy a tűzjelző működik-e még :-S)
- Az alacsony peremű tepsiben, amiben forró az olaj, belehelyezzük a félig megfőtt burgonyát, és olajjal meglocsoljuk.
- Az alsó rácson, 55 percen át sütjük a krumplit, és félidőben megfordítjuk. A sült burgonyát azonnal tálalni kell, mert hűlés közben elveszíti ropogósságát. Míg a burgonya sül, keverjük össze a yorkshire pudingot, és süssük meg. Ha a yorkshire puding bent van a sütőben, készítsük el a gravyt. Így minden egyszerre lesz kész.
Zöldségek
- Egy 12 lyukú muffin sütő forma mindegyik mélyedésébe fél teáskanál olívaolajat csepegtetünk, és a sütőben a burgonya feletti rácson 10 perc alatt felforrósítjuk.
- Közben összekeverjük a lisztet kis tejjel csomómentesre. A többi tejet és vizet is több adagban hozzáadjuk, mindegyikkel csomómentesre keverve.
- Sózzuk, belekeverjük a tojásokat, és habverővel kikeverjük.
- Ha az olaj már forró, a muffin sütőben a palacsintatésztaszerű keveréket elosztjuk a 12 lyukban. Kb. 1/3 részig töltjük.
- 25 perc alatt megsütjük.
- Ha kész, kivesszük a sütőből, és félrerakjuk.
Yorkshire puding
- Közben egy serpenyőben a zsírt felolvasztjuk.
- A hagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A zsíron barnára pirítjuk közepes- magas lángon. Ez adja az ízét.
- A lisztet egy csészében összekeverjük 1-2 ek. zöldséglével - a krumplifőzőléből - , és a hagymára öntjük.
- Lassan, kevergetve felöntjük még 4 dl zöldséglével - a krumplifőzőléből. ( Ha esetleg elfelejtettünk félrerakni a burgonya főzőlevét, akkor forró vízben morzsoljunk el 1/4 zöldségleveskockát, és azt használjuk. )
- Egy teáskanál worchestershire-szószt keverünk bele, és 5 percig gyöngyözve pároljuk, míg kicsit besűrűsödik. Ha esetleg csomós maradna, vagy nem tetszenek a hagymadarabok benne turmixoljuk össze.
Gravy
- A húst felszeleteljük, elosztjuk 4 tányéron.
- A sült burgonyát és zöldségeket is elosztjuk a tálakon.
- A yorkshire pudingot körbevágjuk, és kiemeljük a muffin sütőformából, és kettőt-kettőt a tányérokra helyezünk. Némelyik vendég repetázik belőle, vagy később felvágottal, sajttal, lekvárral, magában majszolható, mint ahogy az angolok csinálják.
- A gravyt kis kancsóban az asztalra helyezhetjük, és mindenki a maga ízlése szerint, vagy csak a húsra, vagy csak a yorkshire pudingra, vagy az egész tálat átáztatva fogyaszthatja.
- Sütés hőfoka: 225 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 35x22x6
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 6355
- Feltöltés dátuma: 2015. november 16.
Ajánló
Más nemzetek ízeit kedvelőinek, az újdonságokat szeretőknek és azoknak, akik angol ismerőseiknek szeretnének kedveskedni.
Receptjellemzők
Sunday roast vagy Roast dinner, ahogy az angolok mondják. Sült báránnyal, disznóhússal, egyben sült csirkével vagy pulykával is készítik. Diófélékből vagy hüvelyesekből készült sülttel is fogyasztható. A marhahús a tradicionális választás, és a legnépszerűbb. A disznóhúshoz zsírt, a bárányhoz bárány zsiradékot, a marhához marha zsiradékot használnak. A szárnyasokhoz pedig libazsírt. A sült burgonyát ünnepek alkalmával libazsírban sütik, mert azzal lesz a leginkább ropogós héjú és puha belsejű. Sajna most sem tudtam megtagadni magam, és le kellett faragnom pár kalóriát. Az íz kárára nem ment, a magyar és angol vendégeim is agyondicsértek. Ünnepnapokon is fogyasztják, akkor mézben sült sárgarépával és pasztinákkal, párolt kelbimbóval, párolt káposztával, baconbe csavart kolbászkákkal, gombóc alakban sütött töltelékkel, néhol karfiollal sajtszószban. Ízlés szerint köríthetjük párolt, pürésített karórépával, párolt tört tarlórépával, burgonyapürével, sajtos burgonyapürével, párolt borsóval, brokkolival, zöldbabbal, sült póréhagymával is. Nagyon idő- és munkaigényes, egy pillanat szünet sincs, de megéri. Laktató és könnyen változtatható ízlés és diéta szerint.