Zelleres lasagne
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A zelleres réteghez
A húsos raguhoz
-
125g darált marhahús178 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
43g sárgarépa16 kcal
-
25g zeller9 kcal
-
12 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
35 kcal
Besamelmártás
-
13g vaj90 kcal
-
50 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Az összeállításhoz
-
63g mozzarella187 kcal
-
25g sajt88 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A zelleres réteghez
A húsos raguhoz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
100g zeller36 kcal
-
300g konzerv paradicsom48 kcal
-
400g sűrített paradicsom328 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Besamelmártás
-
50g vaj359 kcal
-
199 kcal
-
600g tej336 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Az összeállításhoz
-
250g mozzarella748 kcal
-
100g sajt352 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
A zelleres réteghez
A húsos raguhoz
-
16.5g darált marhahús23 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3.3g füstölt szalonna22 kcal
-
5.6g sárgarépa2 kcal
-
3.3g zeller1 kcal
-
9.9g konzerv paradicsom2 kcal
-
13.2g sűrített paradicsom11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
Besamelmártás
-
1.7g vaj12 kcal
-
7 kcal
-
19.8g tej11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Az összeállításhoz
-
8.3g mozzarella25 kcal
-
3.3g sajt12 kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.1 g
Zsír
-
Összesen 69.6 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2620.5 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 777 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 853 mg
-
Nátrium 769 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 407 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 685 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 272 micro
-
α-karotin 1344 micro
-
β-karotin 4297 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 30823 micro
-
Lut-zea 195 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.5 g
Zsír
-
Összesen 278.6 g
-
Telített zsírsav 124 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 823 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10481.8 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 3107 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 555 mg
-
Foszfor 3412 mg
-
Nátrium 3076 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.9 g
-
Cukor 97 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 1628 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2741 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 166 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 230 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 58 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 741 mg
-
Retinol - A vitamin: 1087 micro
-
α-karotin 5377 micro
-
β-karotin 17189 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 123293 micro
-
Lut-zea 781 micro
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 346.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 91 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 178 micro
-
β-karotin 569 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4078 micro
-
Lut-zea 26 micro
Hozzávalók
A zelleres réteghez
A húsos raguhoz
-
500 g darált marhahús
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
100 g füstölt szalonna
-
1 nagy db sárgarépa
-
100 g zeller
-
300 g konzerv paradicsom
-
400 g sűrített paradicsom
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
Besamelmártás
-
50 g vaj
-
só ízlés szerint
-
1 késhegynyi szerecsendió
Az összeállításhoz
-
250 g mozzarella
-
100 g sajt
Elkészítés
A zelleres réteghez
- A zellergumót meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Egy kb. 100 grammos darabot félreteszünk a raguhoz, ezt nem kell felszeletelni.
- Sütőpapírral bélelt, olajjal vékonyan kikent tepsibe fektetjük a zellerszeleteket, sózzuk-borsozzuk, majd 200 fokos sütőben 15 percig sütjük őket.
A húsos raguhoz
- A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A sárgarépát megpucoljuk és a zellerrel együtt lereszeljük. A szalonnát apróra vágjuk.
- Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a vöröshagymát, és néhány perc alatt megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a szalonnát is, majd 2-3 percig tovább pirítjuk. Sózzuk-borsozzuk.
- Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt zellert és sárgarépát, és lefedve további 5 percig főzzük.
- A ragut ízesítjük oregánóval, szárított bazsalikommal és borssal, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsomot is. Lefedve még 5 percig főzzük a ragut.
Besamelmártás
- Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és elkeverjük. Először csomós állaga lesz, de ez nem baj.
- Fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és simára keverjük. Ezt a legegyszerűbben egy kézi habverővel tehetjük meg. Közben fűszerezzük a besamelt sóval, kevés borssal és szerecsendióval.
Az összeállításhoz
- Egy jénai tál aljára néhány evőkanál besamelszószt kenünk, majd ráhelyezünk egy réteg zellert.
- Erre jön egy réteg besamel, egy réteg húsos ragu, majd néhány szelet mozzarella. Ismét egy réteg zeller, egy réteg besamel, húsos ragu, majd mozzarella.
- Ezt befedjük az utolsó réteg zellerrel, majd a maradék besamelt és a húsos ragut összekeverjük, és úgy öntjük rá az egésznek a tetejére.
- Végül a maradék mozzarellával és a reszelt sajttal befedjük.
- 200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük a lasagnét.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 27
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1730
- Feltöltés dátuma: 2017. november 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Van olyan, aki nem szereti az olasz konyhát? Én még ilyen emberről nem hallottam, ami nem is csoda, hiszen ki tudna ellenállni az isteni tésztáknak, pizzáknak, tengeri herkentyűknek, meg persze az igazi olasz fagyinak és tiramisunak? Én biztos, hogy nem, ezért eddig minden olaszországi utazásunk nagyrészt az ételek körül forgott. Ilyenkor meg sem próbálom visszafogni magam, úgyis tudom, hogy erőfeszítéseim az első gelateriánál meghiúsulnának. De nem csak turistaként, hanem a saját konyhámban elkészítve is imádom az olasz fogásokat. A hagyományos verzió mellett néha “reform” verziókat is kipróbálok, mint például ez a zelleres lasagne, aminek az ötletét az Instagramon találtam. A tésztalapokat zellerszeletekkel helyettesítjük, de ne aggódjatok, ez csak az étel kalóriatartalmát csökkenti, az élvezeti értékét egyáltalán nem! Próbáljátok ki Ti is!