Vaddisznómáj pástétom
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
21g tojás26 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A pástétomhoz
-
30g sárgarépa11 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g bacon98 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
25g habtejszín73 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
13g vörösbor11 kcal
-
2g zselatin6 kcal
-
13g aszalt szilva30 kcal
-
13g gomba3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18 kcal
Összesen
350
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A pástétomhoz
-
240g sárgarépa88 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
14g zselatin47 kcal
-
100g aszalt szilva240 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
2804
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
A piskótához
-
8.6g tojás11 kcal
-
1.6g cukor6 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
A pástétomhoz
-
12.6g sárgarépa5 kcal
-
9.4g fehérrépa6 kcal
-
8.4g zeller3 kcal
-
17.8g vöröshagyma6 kcal
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
10.5g bacon41 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
10.5g habtejszín31 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
5.2g vörösbor4 kcal
-
0.7g zselatin2 kcal
-
5.2g aszalt szilva13 kcal
-
5.2g gomba1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
Összesen
146
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 627.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 203 mg
-
Nátrium 283 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.6 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 157.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 330 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 935 micro
-
β-karotin 2284 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Összesen
350
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.8 g
Zsír
-
Összesen 168.8 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 894 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5023.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 733 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 266 mg
-
Foszfor 1622 mg
-
Nátrium 2262 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 236.8 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1261.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2640 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 204 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 324 micro
-
Kolin: 647 mg
-
Retinol - A vitamin: 802 micro
-
α-karotin 7484 micro
-
β-karotin 18273 micro
-
β-crypt 106 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1456 micro
Összesen
2804
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 8.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 262.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 66 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 138 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 391 micro
-
β-karotin 956 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
146
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 kk sütőpor
A pástétomhoz
-
3 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
2 nagy db vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
20 dkg bacon
-
4 db babérlevél
-
2 kk kakukkfű
-
2 dl habtejszín
-
0.5 dl konyak
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A piskótához
- A májat hideg vízbe áztatjuk, és addig cserélgetjük a vizet, amíg a vér ki nem ázik belőle.
- A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk, majd egy tepsi aljára helyezzük őket.
- A kiáztatott májat jól besózzuk és borsozzuk, meghintjükkakukkfűvel, majd a zöldségekre helyezzük.
- A májat bacon szalonnával lefedjük.
- A babérlevelet is a zöldségágyra helyezzük.
- Az egészet enyhén meglocsoljuk olajjal, majd 180°C-os előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Késsel ellenőrizzük, hogy a máj átsült-e. Ne legyen véres, de ugyanakkor ne is süssük túl, mert akkor kemény lesz az állaga és megkeseredik az íze.
- Ha megsült, hagyjuk egy kicsit kihűlni a májat. A máj tetejéről vegyük le a megsült bacont, majd a tepsi tartalmát (zöldségek, máj) botturmix segítségével pépesítsük. Adjuk hozzá a konyakot és a vörösbort, jól keverjük össze.
- A tejszínbe áztassuk be a zselatin lapokat. A tejszínt és a zselatint is dolgozzuk a masszához, továbbá dolgozzuk bele az aszalt szilvát és a gombát is.
- Kóstoljuk meg, és ha kell sózzuk, borsozzuk.
- Az őzgerincformát béleljük ki a sült baconnel, majd öntsük bele a masszát. (A máj mennyisége annyi volt, hogy 2 őzgerincforma is megtelt.)
- Az egészet zárjuk le a piskótalappal.
- A formát tegyük egy éjszakára a hűtőbe, másnap borítsuk ki a pástétomot egy tálba.
- A piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A cukrot a sárgájával jól kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük.
- A sütőport a liszttel elkeverjük, majd a lisztet a cukros tojássárgához adjuk.
- Jól összedolgozzuk, majd a habot lazán belekeverjük.
- Vagy kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180 fokon, légkeverésen, 25-30 perc alatt arany színűre sütjük.
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 18770
- Feltöltés dátuma: 2009. január 05.
Ajánló
Pirítós, bagett, cabernet savignon
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Vadászoktól kaptam a vaddisznómájat, és valami különleges pástétomot szerettem volna készíteni belőle. Szerintem jól sikerült.