r
Nosalty Logó

Vadas marhanyelv maceszgombóccal

márti1218
Vadas marhanyelv maceszgombóccal
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Vadas

Gombóc

986
Kalória
43.2g
Fehérje
89.7g
Szénhidrát
49.6g
Zsír
547.4g
Víz
287.7g
Koleszterin
11g
Élelmi rost
17.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Vadas

Gombóc

Összesen 986 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Vadas

Gombóc

Összesen 3941 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Vadas

Gombóc

Összesen 117 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    49.6 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1169.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    507 mg
  • Nátrium
    343 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    547.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1049 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    116 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    99 micro
  • α-karotin
    3946 micro
  • β-karotin
    9425 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    421 micro
Összesen 986 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    172.9 g

Zsír

  • Összesen
    198.5 g
  • Telített zsírsav
    82 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4678.8 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    135 mg
  • Kálcium
    702 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    380 mg
  • Foszfor
    2029 mg
  • Nátrium
    1370 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    358.6 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    2189.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4197 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    248 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    406 mg
  • Retinol - A vitamin:
    397 micro
  • α-karotin
    15782 micro
  • β-karotin
    37701 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    5 micro
  • Lut-zea
    1685 micro
Összesen 3941 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    469 micro
  • β-karotin
    1120 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

Vadas

  1. Tegyük fel a nyelvet főni enyhén sós vízben, és főzzük kb. egy órát. Adjuk hozzá a zöldségeket, öntsük fel vízzel, hogy ellepje egy ujjnyival. Most tegyük hozzá a fűszereket, citromhéjat, babért, szegfűborsot, borsot is, és főzzük, amíg a nyelv megpuhul.
  2. Vegyük ki a nyelvet, a vastag bőrét húzzuk le, most könnyen lejön, és szeleteljük fel ujjnyi szeletekre, takarjuk le, és tegyük félre.
  3. Készítsük el a mártást: egy lábosban karamellizáljunk egy ek. cukrot, tegyük rá az olajat, egy kanál lisztet, pirospaprikát, és öntsük fel a főzőlével. Reszeljük le a zöldségeket vagy turmixoljuk, tegyük a léhez, tegyük bele a citromlevet, mustárt, ha kell, sót, és főzzük fel. Keverjük bele a tejfölt, tegyük bele a nyelvet, és az egészet főzzük együtt pár percet.
  4. Készítsük el a gombócot: A fele pászkát törjük össze, a másik felét áztassuk vízbe. A tört pászkához adjuk a tojásokat, a kinyomkodott maceszt, sót, szerecsendiót, borsot, lisztet, zsírt, és keverjük össze, pihentessük fél órát, majd gombócokat formálunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, még főzzük pár percet, és szűrjük le.
  5. Tálaljuk a nyelvvel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 120 p

Szereti a családom, gyakran készítek főleg marhahúsból vadast. Ez egy különlegesebb ízvilág, ez is nagyon finom. Most maceszgombóccal készítettem, de zsemlegombóccal is nagyon jó.

További receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Hankusz Sára

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...