r
Nosalty Logó

Ünnepi báránysült

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Ünnepi báránysült
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 1162 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 6985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Összesen 143 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35.4 g

Zsír

  • Összesen
    77.9 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    127 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1193.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    465 mg
  • Nátrium
    381 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    473.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1343 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    323 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    132 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5160 micro
  • β-karotin
    13421 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    1504 micro
Összesen 1162 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    212.2 g

Zsír

  • Összesen
    467.6 g
  • Telített zsírsav
    142 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    256 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    45 g
  • Koleszterin
    763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7162.2 g
  • Cink
    42 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    1032 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    751 mg
  • Foszfor
    2790 mg
  • Nátrium
    2286 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    511 g
  • Cukor
    230 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    2838.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8056 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    24 micro
  • E vitamin:
    39 mg
  • C vitamin:
    524 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1940 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    85 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    791 micro
  • Kolin:
    285 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30957 micro
  • β-karotin
    80525 micro
  • β-crypt
    96 micro
  • Likopin
    9 micro
  • Lut-zea
    9026 micro
Összesen 6985 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    644 micro
  • β-karotin
    1675 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    188 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Elkészítés

A bárány

  1. A fűszerkeverék hozzávalóit egy aprítógépben összedaráljuk, és a kész keveréket alaposan bedörzsöljük a húsba (kívül-belül).
  2. A húst konyhai kötözővel minden oldalról átkötjük, ezzel összefogva és megadva a formáját, majd fóliába tekerjük szorosan, hogy egy szép roládot kapjunk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára pácolódni.
  3. A megtisztított burgonyákat nagyobb darabokra vágjuk, és szinte teljesen készre főzzük sós vízben. Hagyjuk hűlni, majd összekeverjük zsírral, olívaolajjal, sóval, borssal és egy kevés megmaradt húspác-fűszerrel. Egy nagy tepsire rendezzük, és a báránycombot középre helyezzük.
  4. Fóliával letakarva 170°C-on 40 percig sütjük, majd fólia nélkül további 60 percig, időnként megfordítva a húst. Mikor már majdnem kész, 220 fokon még rágrillezünk a tetejére.
  5. Kivesszük a sütőből, áttesszük egy tányérra, fóliával letakarjuk, majd konyharuhával bebugyoláljuk. Pihenni hagyjuk 20 percig (ez fontos, így marad a hús szaftos!)
  6. Amíg a bárány megsül és pihen, addig nekiállunk a répának és a chimichurinak, amikkel majd tálaljuk a húst.

Chimichuri

  1. A hozzávalókat késes aprítóban durvára daráljuk, ízlés szerint fűszerezzük, találásig hűtőben tároljuk.

Mázas répa

  1. A sárgarépákat meghámozzuk, a nagyobb darabokat hosszában kettévágjuk, majd alaposan megmossuk őket.
  2. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a máz hozzávalóit, majd beleforgatjuk a répákat.
  3. Egy sütőtepsire helyezzük őket egymás mellé, és 220°C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, karamellizáljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 715
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 28.

Receptkategóriák

további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Ünnepi báránysült
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Ünnepeljük a húsvétot és a tavasz eljövetelét egy tökéletes báránysülttel! A bárány is vallási jelentőséggel bír, hiszen a húsvéti és pászkaünnepségeken egyaránt megemlékeznek az áldozati bárányról. Ennek hozománya, hogy a sült bárány a húsvéti étkezésben is megvetette a lábát, és már a hatalmas karácsonyi, aranyszínű pulykákat is megelőzte. Ez a báránysült tökéletes főétel, mielőtt megtömjük magunkat csokitojásokkal és aprósütemények dús hadával. A húst rengeteg zöldfűszerrel készítjük, és chimichurival, rozmaringos sült krumplival és mázas répával tálaljuk. Nagyon finom, és hihetetlenül egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók

A bárány

Chimichuri

Mázas répa

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...