adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
100g marhafartő166 kcal
-
100g marha velőscsont79 kcal
-
100g marhalábszár128 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
107g sárgarépa39 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
42g kelkáposzta9 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
Az almaszószhoz
-
83g alma39 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g citrom0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
3g torma3 kcal
Összesen
556
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
600g marhafartő996 kcal
-
600g marha velőscsont472 kcal
-
600g marhalábszár768 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
640g sárgarépa234 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1800g víz0 kcal
Az almaszószhoz
-
500g alma234 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5g citrom1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g torma16 kcal
Összesen
3328
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
A leveshez
-
9.8g marhafartő16 kcal
-
9.8g marha velőscsont8 kcal
-
9.8g marhalábszár13 kcal
-
2.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.7g petrezselyem0 kcal
-
10.4g sárgarépa4 kcal
-
5.9g fehérrépa4 kcal
-
2.6g zeller1 kcal
-
3.9g karalábé1 kcal
-
4.1g kelkáposzta1 kcal
-
1.6g burgonya1 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
29.4g víz0 kcal
Az almaszószhoz
-
8.2g alma4 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.1g citrom0 kcal
-
0.3g citromlé0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.3g torma0 kcal
Összesen
55
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 48.5 g
Zsír
-
Összesen 21 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1144.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 151 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 578 mg
-
Nátrium 251 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 754 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 844 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 183 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 127 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3301 micro
-
β-karotin 8471 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 710 micro
Összesen
556
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 291.2 g
Zsír
-
Összesen 125.8 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 648 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6867.7 g
-
Cink 72 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 906 mg
-
Vas 38 mg
-
Magnézium 599 mg
-
Foszfor 3466 mg
-
Nátrium 1504 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 262.7 g
-
Cukor 128 mg
-
Élelmi rost 65 mg
VÍZ
-
Összesen 4523.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5063 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 385 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1096 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 86 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 760 micro
-
Kolin: 702 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 19805 micro
-
β-karotin 50829 micro
-
β-crypt 51 micro
-
Likopin 6 micro
-
Lut-zea 4263 micro
Összesen
3328
kcal
- 6% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 73.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 323 micro
-
β-karotin 829 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 70 micro
Összesen
55
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
60 dkg marhafartő
-
60 dkg marha velőscsont
-
60 dkg marhalábszár
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
8 közepes db sárgarépa
-
4 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
1 közepes db karalábé
-
0.5 kis fej kelkáposzta
-
1 csipet sáfrány
-
0.5 kávéskanál kurkuma
-
0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
0.5 teáskanál gyömbér
-
só ízlés szerint
-
1.8 l víz
Az almaszószhoz
-
2 nagy db alma
-
1 db fahéjrúd
-
1 csipet szerecsendió
-
0.5 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A leveshez
- A húsokat és a csontot megmossuk, az esetleges nagyobb, zsírosabb részektől megtisztítjuk. A velős csont mindkét végét bedörzsöljük bőven sóval.
- Egy nagy (de tényleg óriási) lábast félig vízzel feltöltve forralni teszünk, ebbe tesszük először a marhafartő darabokat (a felvágását bízzuk a hentesre, és ha a csont is nagy lenne, azt is felezik nekünk szívesen) és a velős csontot. Ha felforrt a víz és habos lenne, szűrjük le.
- Miközben fő a leves, egy kisebb lábasban készítsünk almakompótot tisztított kockázott idared almából. Fűszerezzük szegfűborssal, szegfűszeggel (ezek a legjobb, ha őrölt formában kerülnek bele, így nem kell kikeresgélnünk később őket), egész fahéjjal, citromlével és két kanál cukorral. Egy-két citromkarika is kerülhet mellé. Pár perc alatt elkészül, nem kell túlfőzni. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Öntsük le a levét úgy, hogy csak egy kevés maradjon rajta. Reszeljünk hozzá frissen tormát, és turmixoljuk össze vele simára. Ez lesz a szószunk a főtt hús mellé.
- Fél-egy óra után beletehetjük a lábszárdarabot. Én előtte őrölt borssal be szoktam dörzsölni, és forró serpenyőben átforgatom, hogy egy kis kérget kapjon. Így fantasztikusan bent maradnak az ízei. Ha újból forrásnak ered a leves és hab képződik a tetején, megint szűrjük le.
- Csak ezután fűszerezzünk, nehogy a habbal együtt eltávolítsuk a víz felszínére kerülő fűszereket. Előre össze szoktam keverni egy kis tálban az összes fűszert, és egyszerre adom a leveshez. Kevés só is kerül hozzá. Igazából mégiscsak a végén, majd a zöldségek után sózom meg. Ekkor még egy tisztított hagymát és egy csokor petrezselymet is dobok a készülő leveshez.
- Kb. 3-4 órai gyöngyöző főzés után (de akár közben is, ha kisebbek a húsok) ellenőrizhetjük, megpuhult-e a lábszár. Nem szoktam kevergetni, maximum kicsit átmozgatni közben a részeket, a lényeg, hogy mindenhol ellepje a lé őket.
- Ha sikerrel jártunk és megpuhult a hús, jöhetnek a főzés közben megtisztított zöldségek. Én kisebb hasábokba vágom őket, hogy jobban átjárja ízük a levest. Ne adjuk fel, kb. fél óra után elkészül a finomság.
- Pirítsunk kenyeret serpenyőben, pucoljunk fokhagymát a velő mellé, és jöhet a tálalás.
- Szűrjük le a levest egy nagy tálba. Tálaljuk külön a húsokat, a velős csontot, mellé a pirítóst, fokhagymát. Egy nagyobb tálra a zöldségeket, és egy szószos edénybe a tormás almahabot. Ekkor jöhet a fejedelmi falatozás: kanalazzunk levest, kenjünk velős pirítóst, és csipegessünk almaszószba mártott finom húsokat. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 183
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 25893
- Feltöltés dátuma: 2015. február 10.
Ajánló
A leves főzési ideje elég hosszú, úgyhogy inkább hétvégére ajánlom elkészíteni. Utána császármorzsa dukál!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
588 recept
Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. Rájöttem, nem is sokban különbözik az általam korábban főzött leveseknél. A tormás almaszósz viszont mindennél finomabb lett, és fantasztikus jól esett a főtt hús mellé!