Torma

Torma

Leírás

Torma – receptek, leírás, tippek

A torma ősi fűszer- és gyógynövény, melynek gyökerét használjuk, főként reszelve. A húsvéti főtt sonka elengedhetetlen kísérője, de jól illik főtt és sült marhahúsos, sertéshúsos fogásokhoz, savanyúságokba, szendvicsekbe és salátákba is.

A torma pikáns, csípős íze legfőbb jellegzetessége, és igen megosztó lehet. Élettani hatását tekintve étvágygerjesztő, gyomorjavító, valamint az emésztést és a vérkeringést is támogatja.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a torma?

A tormát őseink gyógynövényként hozták Belső-Ázsiából, a Volga és a Don környékéről, itt mai napig az életerő jelképeként tartják számon. Ártereken, nedves réteken és szántók mellett vadon is előfordul. A mindenki által ismert erős, orrfacsaróan csípős aromáját intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. A növény jól tűri a hideget, fagymentes időszakban egész télen át gyűjthető, gyökere hűtőben is sokáig tárolható. Gyökerét reszelve nyerjük a húsvéti sonka mellé (is) kínált reszelt tormát.

Hogyan vásároljuk?

A torma évelő növény, gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezután a pincében, homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. Ecetes, majonézes vagy natúr, reszelt formában üvegben/tubusban szinte mindenhol kapható.

Mire jó a torma?

A tormát a népi gyógyászat már a 17. század óta használja. A friss tormának igen magas a C-vitamin-tartalma, de ásványi anyagokban is gazdag: sok benne a folsav, kálium, kálcium, magnézium, cink. Van benne egy speciálisan rá jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát - ennek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak. Tudtad, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása akár fél napon át is eltarthat? A torma tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein.

A frissen reszelt vagy ecetes / majonézes bolti formáját ehetjük tradicionálisan a húsvéti sonka mellé, de mehet hideg szendvicsekbe, zöldség-, hús- vagy tojáskrémekbe, melegszendvicsbe, sőt, a klasszikus táfelspicc mellé is.

Mi készülhet a tormából?

Mehet tormás-sajtos sonkatekercsbe, BBQ burgerbe, leveles vendégváró falatokhoz, rakott túrós tésztába sonkával és tormával, rozé libamellhez céklavariációkkal és parmezánchipsszel, sonkatekercstortába, majonézes sonkasalátába, de persze készíthetünk belőle gyors ecetes tormát is.

Még több tormás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen októbertől márciusig vehetjük, üveges vagy tubusos változatához pedig bármikor hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

A friss tormát pincehidegen vagy hűtőszekrényben tároljuk. Üveges változatát felbontás után hűtőben.

100g Torma

fehérjetartalom

2 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

15 g

víztartalom

76 g

gramm torma?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

rost

10 g

víz

76 g

vitaminok

162 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!