Sütőtökös rétes házi húzott tésztával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
32g finomliszt115 kcal
-
13g víz0 kcal
-
24 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
83g sütőtök32 kcal
-
8g zsemlemorzsa33 kcal
-
8g dió55 kcal
-
17g gorgonzola59 kcal
-
17g vörösáfonya8 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
2g só0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
452
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
190g finomliszt692 kcal
-
80g víz0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
500g sütőtök189 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
50g dió327 kcal
-
100g gorgonzola353 kcal
-
100g vörösáfonya46 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
9g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
2702
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
A tésztához
-
15.8g finomliszt57 kcal
-
6.6g víz0 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
41.5g sütőtök16 kcal
-
4.1g zsemlemorzsa16 kcal
-
4.1g dió27 kcal
-
8.3g gorgonzola29 kcal
-
8.3g vörösáfonya4 kcal
-
8.3g vaj60 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Összesen
224
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1323.9 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 156 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 881 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 95.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 487 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 584 micro
-
β-karotin 2992 micro
-
β-crypt 2430 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
452
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 60.4 g
Zsír
-
Összesen 162.8 g
-
Telített zsírsav 75 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 290 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7943.3 g
-
Cink 270 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 935 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 317 mg
-
Foszfor 1021 mg
-
Nátrium 5287 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 261 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 574.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2922 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 3503 micro
-
β-karotin 17951 micro
-
β-crypt 14578 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
Összesen
2702
kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 659.2 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 439 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 47.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 242 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 291 micro
-
β-karotin 1490 micro
-
β-crypt 1210 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
190 g finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
0.5 teáskanál ecet
A töltelékhez
-
500 g sütőtök
-
50 g zsemlemorzsa
-
50 g dió
-
100 g gorgonzola
-
100 g vaj
-
1.5 teáskanál só
-
1 ek cukor
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál rozmaring
-
1 teáskanál majoranna
-
0.5 teáskanál szerecsendió
-
0.5 teáskanál fokhagymapor
-
0.5 teáskanál fekete bors
-
0.5 teáskanál fahéj
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát először egy belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.
A töltelékhez
- A sütőtököt meghámozzuk, majd nagyjából késpenge-vastagságú szeletekre vágjuk (ebben segítségünkre lehet egy uborkagyalu). Némi olajon sóval és borssal félpuhára pároljuk egy edényben, majd félretesszük.
- A vajat megolvasztjuk, a vörösáfonyát forró vízbe áztatjuk, a diót durvára vágjuk és elkeverjük a zsemlemorzsával. A fűszereket egy kis tálban összekeverjük.
- A kihúzott rétestésztát megkenjük az olvasztott vajjal, majd a felét megszórjuk a diós-morzsás keverékkel és az áfonyával. Erre helyezzük egy rétegben a sütőtökszeleteket, majd rámorzsoljuk a sajtot, végül pedig megszórjuk a fűszerkeverékkel.
- A tészta két szélét a töltelékre hajtjuk, majd kézzel elkezdjük felcsavarni. Az első hajtás után már egyszerűbb, ha csak felemeljük alatta a terítőt, és hagyjuk, hogy magától becsavarodjon.
- A rétest tepsire tesszük, felületét lekenjük olvasztott vajjal, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 757
- Feltöltés dátuma: 2023. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
373 recept
Kevés a zöldséges rétes, nem? Vagy úgy en bloc a sós ízesítésű. Ezért jutott eszembe, hogy milyen jó is lenne elkészíteni (és persze azon melegében elfogyasztani) egy hatalmas rúd sütőtökös rétest. Házi tésztával persze, valamint a legősziesebb módon ízesített belsővel.