Vörösáfonya
Leírás
Vörösáfonya – receptek, leírás, tippek
A vörösáfonyáról rengeteg jót el lehet mondani, nemcsak gyógyhatása miatt kedveljük, gyümölcsként felhasználva készíthetünk belőle mártást, dzsemet, kompótot, szörpöt, salátákat, süteményt, gyümölcsbort, aszalhatjuk, de vadhúsok mellé szószként tálalva is isteni.
A vörösáfonya rendkívül gazdag antioxidánsokban, sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, C-vitamin-tartalma magas, erősíti az immunrendszert, segít a sejtkárosodás megelőzésében, támogatja az emésztést, rostban gazdag, érvédő hatású, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, húgyúti fertőzések megelőzésére is használják, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Leveléből teát készítenek, ami kiváló lehet vesetisztításra.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a vörösáfonya?
A vörösáfonya, latin nevén Vaccinium vitis-idaea, népies nevén brusnyica, havasi meggy, kövi málna egy 10-30 centiméter magas örökzöld törpecserje, melynek piros, bogyós gyümölcse világszerte rendkívül népszerű, savanyú íze miatt leginkább csak feldolgozott formában fogyasztják. Levele sötétzöld, virágzata csüngő, illatos, harangalakú, fehér vagy rózsaszín színű. Hazánkban is fellelhető a Zempléni-hegységben, a Mecsekben és a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Rokon fajtái a fekete áfonya, a tőzegáfonya és az amerikai tőzegáfonya. A hideg éghajlatot kedveli, hegyvidéki tevrületeken őshonos.
Hogyan vásároljuk?
Friss, szárított, aszalt és fagyasztott formájában is elérhető, de ha tehetjük, próbálkozzunk a vörösáfonya-cserje termesztésével, hiszen nincs is annál jobb, ha a saját kertünkből frissen leszedve fogyaszthatjuk el ezt az élénkpiros bogyós gyümölcsöt.
Milyen ételekhez használhatunk vörösáfonyát?
Sokoldalúan felhasználható bogyós gyümölcs, készíthetünk belőle sokmagvas házi granolát, de rakhatjuk egy egyszerű dutch baby palacsintába, galaktikus áfonyás sportszeletbe, aszalt gyümölcsökkel megpakolt sárgatúróba, nápolyi kekszbe, vegán püspökkenyérbe, gesztenyével töltött pulykatekercs töltelékébe is, keverhetjük salátába, vagy tálalhatjuk grillezett camembert mellé.
Még több vörösáfonyás receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Frissen ritkán találhatjuk meg a boltokban, de aszalt, fagyasztott vagy liofilizált változata bármikor fellelhető.
hogyan tároljam
Hűtőszekrényben tárolva 1-2 hétig eláll, de fagyasztva, aszalva sokkal több ideig tárolható.
100g Vörösáfonya
fehérjetartalom
0.46 g
zsírtartalom
0.081 g
szénhidráttartalom
11.97 g
víztartalom
87.32 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
11 mg
Kalcium
8 mg
Magnézium
6 mg
Nátrium
2 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.057 g
C vitamin
14 mg
Kolin
5.5 mg
E vitamin
1.32 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.46 g
Zsír
telített zsírsav
0.008 g
egyszeresen telített zsírsav
0.018 g
többszörösen telített zsírsav
0.055 g
ásványi anyagok
Kalcium
8 mg
Vas
0.23 mg
Magnézium
6 mg
Foszfor
11 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.09 mg
Réz
0.056 mg
Mangán
0.267 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
rost
3.6 g
cukor
4.27 g
víz
87.32 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.012 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.101 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.295 mg
Folát
1 µg
Kolin
5.5 mg
Béta-karotin
38 µg
Lutein+zeaxantin
91 µg
E vitamin
1.32 mg
K vitamin
5 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
14 mg
B6 vitamin
0.057 g