Vörösáfonya

Vörösáfonya

Leírás

Vörösáfonya – receptek, leírás, tippek

A vörösáfonyáról rengeteg jót el lehet mondani, nemcsak gyógyhatása miatt kedveljük, gyümölcsként felhasználva készíthetünk belőle mártást, dzsemet, kompótot, szörpöt, salátákat, süteményt, gyümölcsbort, aszalhatjuk, de vadhúsok mellé szószként tálalva is isteni. 

A vörösáfonya rendkívül gazdag antioxidánsokban, sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, C-vitamin-tartalma magas, erősíti az immunrendszert, segít a sejtkárosodás megelőzésében, támogatja az emésztést, rostban gazdag, érvédő hatású, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, húgyúti fertőzések megelőzésére is használják, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Leveléből teát készítenek, ami kiváló lehet vesetisztításra. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a vörösáfonya?

A vörösáfonya, latin nevén Vaccinium vitis-idaea, népies nevén brusnyica, havasi meggy, kövi málna egy 10-30 centiméter magas örökzöld törpecserje, melynek piros, bogyós gyümölcse világszerte rendkívül népszerű, savanyú íze miatt leginkább csak feldolgozott formában fogyasztják. Levele sötétzöld, virágzata csüngő, illatos, harangalakú, fehér vagy rózsaszín színű. Hazánkban is fellelhető a Zempléni-hegységben, a Mecsekben és a Nyugat-Dunántúl néhány pontján, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Rokon fajtái a fekete áfonya, a tőzegáfonya és az amerikai tőzegáfonya. A hideg éghajlatot kedveli, hegyvidéki tevrületeken őshonos.

Hogyan vásároljuk?

Friss, szárított, aszalt és fagyasztott formájában is elérhető, de ha tehetjük, próbálkozzunk a vörösáfonya-cserje termesztésével, hiszen nincs is annál jobb, ha a saját kertünkből frissen leszedve fogyaszthatjuk el ezt az élénkpiros bogyós gyümölcsöt. 

Milyen ételekhez használhatunk vörösáfonyát?

Sokoldalúan felhasználható bogyós gyümölcs, készíthetünk belőle sokmagvas házi granolát, de rakhatjuk egy egyszerű dutch baby palacsintába, galaktikus áfonyás sportszeletbe, aszalt gyümölcsökkel megpakolt sárgatúróba, nápolyi kekszbe, vegán püspökkenyérbe, gesztenyével töltött pulykatekercs töltelékébe is, keverhetjük salátába, vagy tálalhatjuk grillezett camembert mellé. 

Még több vörösáfonyás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Frissen ritkán találhatjuk meg a boltokban, de aszalt, fagyasztott vagy liofilizált változata bármikor fellelhető.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tárolva 1-2 hétig eláll, de fagyasztva, aszalva sokkal több ideig tárolható.

100g Vörösáfonya

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0.081 g

szénhidráttartalom

11.97 g

víztartalom

87.32 g

gramm vörösáfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

11 mg

Kalcium

8 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

C vitamin

14 mg

Kolin

5.5 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.008 g

egyszeresen telített zsírsav

0.018 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

11 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.267 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

4.27 g

víz

87.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

1 µg

Kolin

5.5 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

1.32 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

14 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...