Céklatorta egészségesen
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
42g cékla12 kcal
-
33g alma16 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
33g zabpehely126 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
37g tojás46 kcal
-
28g napraforgó olaj250 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g édesítőszer0 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
17g dió109 kcal
-
8g vörösáfonya4 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
250g cékla72 kcal
-
200g alma94 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
200g zabpehely758 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g édesítőszer0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g dió654 kcal
-
50g vörösáfonya23 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
-
17.7g cékla5 kcal
-
14.2g alma7 kcal
-
5.7g sárgarépa2 kcal
-
14.2g zabpehely54 kcal
-
5.7g finomliszt21 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
15.6g tojás20 kcal
-
12g napraforgó olaj106 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.5g édesítőszer0 kcal
-
0.8g sütőpor0 kcal
-
7.1g dió46 kcal
-
3.5g vörösáfonya2 kcal
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1062 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 491 mg
-
Nátrium 237 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 98.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 153 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 120 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 413 micro
-
β-karotin 1002 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 273 micro
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.2 g
Zsír
-
Összesen 268.3 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 118 g
-
Koleszterin 720 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6372 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 1271 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 539 mg
-
Foszfor 2943 mg
-
Nátrium 1420 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 590.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 916 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 75 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 722 mg
-
Retinol - A vitamin: 310 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6012 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 1637 micro
- 6% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 451.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 175 micro
-
β-karotin 426 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Hozzávalók
-
1 közepes db alma
-
1 közepes db sárgarépa
-
200 g zabpehely
-
8 dkg finomliszt
-
2 kávéskanál fahéj
-
4 db tojás
-
2 dl napraforgó olaj
-
1 csipet só
-
1 csomag sütőpor
Elkészítés
- A céklát, almát meghámozzuk, a répát megtisztítjuk, és nagyobb lyukú reszelőn vagy robotgéppel lereszeljük. A nyers zöldség-gyümölcs keverék 40 dkg-nak felel meg. Ha nagyon leveses az alma, akkor kinyomkodjuk, vagy szűrőn keresztül egy kicsit kicsöpögtetjük. Ebbe a keverékbe tesszük bele a vörösáfonyát is.
- Összekeverjük a zabpelyhet a liszttel, sütőporral, fahéjjal, fruktózzal (cukorral), a darált dióval és egy csipet sóval. A sütőport előzetesen össze lehet keverni a liszttel, és beleszitálni a keverékbe, hogy jól elkeveredjen.
- Egy másik tálban összekeverjük az egész tojásokat az olajjal, amelyhez hozzáadjuk a lereszelt zöldséges-gyümölcsös keveréket, majd ebbe forgatjuk a zabpelyhes-lisztes keveréket is. Jól összekeverjük, de csak fakanállal, a végén hozzáadjuk a durvára vágott diót, és azzal is jól elkeverjük.
- Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, elegyengetjük a tetejét, de nem tömörítjük a formába, csak lazán elterítjük.
- 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha még ragacsos a közepe, akkor plusz 10 percre visszatesszük. Ezután zárjuk el a sütőt, és kivéve hagyjuk kihűlni.
- Vágjuk szeletekre, és bármilyen gyümölcslekvárral nagyon finom, de adhatunk hozzá vanília fagylaltot, vagy megkenhetjük vanília alapú krémmel is.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 9 alkalommal
- Receptkönyvben: 851
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 29
- Össznézettség: 104294
- Feltöltés dátuma: 2015. március 25.
Ajánló
Gazdagíthatjuk pirított mandulával, leönthetjük csokoládémázzal, sokoldalúan tálalható, nagyon finom sütemény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Még azok is kipróbálhatják ezt a receptet, akik egyébként nem rajonganak a cékláért. Igazán finom, a cukrászsüteményeknél egészségesebb finomságot készíthetünk ebből az antioxidánsokban bővelkedő zöldségből. A végén nem lehet ráismerni a céklára! Az ötlet onnan származik, hogy rendszeresen szoktam készíteni egy zöldség-gyümölcs salátát, 1 közepes fej cékla, 1 nagy alma és 1 nagy vagy 2 kisebb répából. Ezeket a hozzávalókat csak lereszelem, vagy robotgéppel ledarálom, összekeverem, egy pár csepp citromot csepegtetek rá, és kész is. Van, aki néhány kanál mézzel édesíti, de szerintem ez akár el is maradhat, eléggé édes így is. Nagyon egészséges, olvastam, hogy jó rákmegelőző vitaminbomba. Egy alkalommal dupla adagot készítettem, mert vendégekre számítottam, azonban a vendéglátás elmaradt, megmaradt viszont a dupla adag saláta, és valamit kezdeni kellett vele. Kitaláltam, hogy süteményt sütök belőle. Ha lehet répából répatortát, akkor miért ne lehetne céklából céklatortát sütni? Csak egy kicsit megreformáltam a hozzávalókat, és még így is finom süteményt sikerült készítenem. Szerintem érdemes kipróbálni. A hozzávalók egy kerek tortaformára vagy két 28 cm-es őzgerinc formára elegendőek.