Zabpehely

A zabpehely fontos összetett szénhidrátforrásunk, mely amellett, hogy kiváló és egészséges szénhidráttartalommal bír, fontos energiaforrásunk is lehet. Számos olyan értékes táplálkozás-élettani tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt érdemes rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.
A zabpehely legtöbbször müzlikeverékekben jelenik meg, de önmagában sokkal egészségesebb: Szerencsére manapság reneszánszát éli, rentegegen veszik natúr formában is, és rakják többek közt reggeli zabkásájukba. Hihetetlenül sokoldalú felhasználhatósága és remek tápanyagtartalma miatt az egyik legjobb gabonaféle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A zab ősi kultúrnövény, és főként takarmányozási céllal termesztik, de gabonaként is sokoldalúan használható. Rendkívül egészséges, mert rostokban, fehérjében, ásványi anyagokban gazdag, s a gabona feldolgozása után a zabpehelyben mindez megtalálható. 100 g zabpehely 379 kcal, 13 g értékes növényi fehérjét, 7 g zsírt és 68 g szénhidrátot tartalmaz, gazdag B-vitaminokban és magnéziumban.
Magas élelmirost-tartalmának köszönhetően szénhidráttartalma lassabban szívódik fel, emiatt hosszan tartó teltségérzet biztosít, így akár fogyókúra esetén is érdemes rendszeresen fogyasztani. A benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel.
A zabpehely készítése során az egész zabszemet megfosztják külső héjától, majd a malomüzemi tisztítás és előkészítés után gőzöléssel, hengerek közti lapítással állítják elő.
Ma már gyakorlatilag bárhol beszerezhető akár az egész, lapított szemű vagy ennek apróbbra tört változata is, illetve lisztőrleményként is hozzájuthatunk. Sőt, teljesen gluténmentes zabpelyhet is vehetünk, ha arra van szükségünk. Bioboltokban és egészségboltokban sokféle zabpelyhet kínálnak.
Rendkívül változatosan felhasználható: készíthetünk belőle reggeli zabkását, tehetjük otthon készített müzlikeverékünkbe, granolánkba, turmixunkba, főzhetünk belőle kását, süthetünk vele süteményeket, kekszeket, de főzelékek sűrítésére is alkalmas. Sülhet belőle kenyér, szórhatjuk a palacsinta tésztájába, édes és sós süteményeinkbe, de akár egy egészségesebb túrógombócba, levesbetétbe, de fasírtba vagy a rántott hús bundájába is kerülhet belőle.
A zabpehely mehet bögrés sütikbe, egyszerű zabkekszbe, édes, gyümölcsös bögrekrémbe, crumble-be, sajttortakockába, reggeli turmixba is. Süthetünk zöldségfasírtot is belőle, kerülhet házi granolába, zabkásába, levesbe kerülő húsgombócokba, cukkinigolyóba, tócsniba, muffinokba, és persze pékárukba, így kiflibe, zsömlébe, kenyérbe is.
Még több zabpelyhes receptért görgess lejjebb!
Bármikor élelmiszerboltokban, egészségboltokban, bioboltokban, akár gluténmentes változatban is.
Száraz, sötét, hűvös helyen, jól záródó dobozban.
fehérjetartalom
13.15 g
zsírtartalom
5.39 g
szénhidráttartalom
67.7 g
víztartalom
10.84 g
Foszfor
410 mg
Magnézium
138 mg
Kalcium
52 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.1 g
Kolin
40.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.12 mg
fehérje
13.15 g
Zsír
telített zsírsav
1.11 g
egyszeresen telített zsírsav
1.98 g
többszörösen telített zsírsav
2.3 g
ásványi anyagok
Kalcium
52 mg
Vas
4.25 mg
Magnézium
138 mg
Foszfor
410 mg
Nátrium
6 mg
Cink
3.64 mg
Réz
0.391 mg
Mangán
3.63 mg
Szelén
28.9 µg
szénhidrát
rost
10.1 g
cukor
0.99 g
víz
10.84 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.46 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.155 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.12 mg
Folát
32 µg
Kolin
40.4 mg
Lutein+zeaxantin
180 µg
E vitamin
0.42 mg
K vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.1 g
Itt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaVannak, akik szeretnek meginni egy pohár bort főzés közben, különösen, ha valamilyen összejövetelre készülnek – de nem ez az egyetlen módja az alkohol felhasználásának a konyhában.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Puffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
Nyáron a strandokon nem csak a lángos az abszolút sztár, hanem a gofri is! Hatalmas tejszínhabbal és csokiöntettel a tetején, de most csak az alap gofri receptjét mutatjuk meg Nektek, amit ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!