Soto ayam Jawa, Elice-től
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
188g csirke felsőcomb352 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
6g fenyérfű4 kcal
-
3g só0 kcal
-
3g pálmacukor10 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
161g újhagyma31 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
100g kókusztej197 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
3g só0 kcal
-
3g koriandermag7 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
5g dió33 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
3g galangal0 kcal
-
35 kcal
A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
1g koriandermag2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0 kcal
-
7g fokhagyma9 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
3g galangal0 kcal
-
4g dió25 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
A sambal tomato trassihoz
-
0g chili0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
2g só0 kcal
-
6g dió41 kcal
-
9g rákpaszta0 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
25g pálmacukor99 kcal
-
53 kcal
A tálaláshoz levesbetéteknek
-
25g üvegtészta88 kcal
-
63g mungóbabcsíra19 kcal
-
48g káposztalevél12 kcal
-
84g salottahagyma55 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
18 kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
750g csirke felsőcomb1409 kcal
-
4000g víz0 kcal
-
24g fenyérfű15 kcal
-
11g só0 kcal
-
10g pálmacukor40 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
680g sárgarépa248 kcal
-
644g újhagyma124 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
400g kókusztej788 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
10g só0 kcal
-
10g koriandermag30 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
20g kurkumagyökér0 kcal
-
30g fokhagyma40 kcal
-
20g dió131 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
10g galangal0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
3g koriandermag7 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
10g kurkumagyökér0 kcal
-
27g fokhagyma36 kcal
-
6g gyömbér5 kcal
-
10g galangal0 kcal
-
15g dió98 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
A sambal tomato trassihoz
-
0g chili0 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
7g só0 kcal
-
25g dió164 kcal
-
35g rákpaszta0 kcal
-
2000g paradicsom360 kcal
-
100g pálmacukor396 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
A tálaláshoz levesbetéteknek
-
100g üvegtészta351 kcal
-
250g mungóbabcsíra75 kcal
-
190g káposztalevél48 kcal
-
336g salottahagyma220 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
71 kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A leveshez
-
7.5g csirke felsőcomb14 kcal
-
39.8g víz0 kcal
-
0.2g fenyérfű0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.1g pálmacukor0 kcal
-
0g lime levél0 kcal
-
6.8g sárgarépa2 kcal
-
6.4g újhagyma1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
4g kókusztej8 kcal
-
0.8g napraforgó olaj7 kcal
A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
0.1g só0 kcal
-
0.1g koriandermag0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.2g kurkumagyökér0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.2g dió1 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0.6g salottahagyma0 kcal
-
0.1g galangal0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj1 kcal
A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
0g koriandermag0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.1g kurkumagyökér0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0.1g galangal0 kcal
-
0.1g dió1 kcal
-
0.6g salottahagyma0 kcal
A sambal tomato trassihoz
-
0g chili0 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.2g dió2 kcal
-
0.3g rákpaszta0 kcal
-
19.9g paradicsom4 kcal
-
1g pálmacukor4 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A tálaláshoz levesbetéteknek
-
1g üvegtészta3 kcal
-
2.5g mungóbabcsíra1 kcal
-
1.9g káposztalevél0 kcal
-
3.3g salottahagyma2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.5 g
Zsír
-
Összesen 93.4 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 156 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5118.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 405 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 262 mg
-
Foszfor 781 mg
-
Nátrium 3606 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.3 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 2077.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1561 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 140 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 323 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 297 micro
-
Kolin: 195 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 5785 micro
-
β-karotin 15388 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 12867 micro
-
Lut-zea 2301 micro
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 182 g
Zsír
-
Összesen 373.5 g
-
Telített zsírsav 127 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 103 g
-
Koleszterin 625 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20475.1 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 160 mg
-
Kálcium 1621 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 1050 mg
-
Foszfor 3126 mg
-
Nátrium 14426 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 521.2 g
-
Cukor 142 mg
-
Élelmi rost 85 mg
VÍZ
-
Összesen 8308.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6246 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 74 mg
-
C vitamin: 559 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1292 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1187 micro
-
Kolin: 782 mg
-
Retinol - A vitamin: 147 micro
-
α-karotin 23141 micro
-
β-karotin 61551 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 51466 micro
-
Lut-zea 9203 micro
- 2% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 203.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 230 micro
-
β-karotin 613 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 512 micro
-
Lut-zea 92 micro
Hozzávalók
A leveshez
-
4 l víz
-
1 ek só
-
10 g pálmacukor
-
4 dl kókusztej
A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
10 g só
-
10 g koriandermag
-
10 gerezd fokhagyma
A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze
-
0.5 ek koriandermag
-
0.5 ek só
-
0.7 teáskanál fehér bors
-
9 gerezd fokhagyma
A sambal tomato trassihoz
-
1 tk só
-
3.5 dkg rákpaszta
-
10 dkg pálmacukor
-
3 ek napraforgó olaj
A tálaláshoz levesbetéteknek
-
100 g üvegtészta
-
10 közepes db káposztalevél
Elkészítés
A leveshez
- A leves elkészítése:
- Egy fazékban feltesszük főni a csirkecombokat kb. 4 liter vízben, fedő nélkül, közepes-lassú tűzön. Óvatosan főzzük fel, ugyanúgy, mint a húslevest, mert ez lesz az alaplé, menet közben ugyanúgy szedjük le a tetejéről a habot, mint a húslevesnek. Főzzük kb. 15-20 percig, nem kell készre főzni a húst, de arra ügyeljünk, hogy már ne legyen véres.
- A hús fűszereit, amit mozsárban kell összetörnünk, (lásd hozzávalóknál) egy mozsárban dolgozzuk össze. A fűszereket ne egyszerre rakjuk bele, mert úgy nem férünk el, hanem szépen sorban, és mindig dolgozzuk el.
- A felsőcombokat, amikor kész, kivesszük a fazékból, a levet félrerakjuk. A csontokról levágjuk a húst, és pici, kb 0,5 cm-es hosszúkás kockákra-csíkokra vágjuk, és a felvágott húsokat összekeverjük az előzőleg mozsárban összedolgozott fűszermasszával, jól átkavarjuk, s félrerakjuk pácolódni, kb. 20-30 percre.
- Következő lépésként összedolgozzuk egy mozsárban a leveshez való fűszereket, (lásd hozzávalóknál) és egy serpenyőben 2-3 ek olajon 5-7 percig sütjük, miközben kevergetjük.
- Amikor kész, belerakjuk egy tiszta lábasba, és ráöntjük a húslevet.
- Belerakjuk a karikákra vágott sárgarépát, a citromfüvet, amit előzőleg a mozsártörővel két-háromszor megütögetünk, megtörünk kissé, 1 ek sót, 2/3 ek pálmacukrot, és az 5 db kaffir lime levelet. Lassú-közepes lángon főzzük fedő nélkül.
- Amikor felforrt a leves, beleöntjük a kókusztejet, főzzük tovább, gyakran megkeverve, lassú mozdulatokkal, hogy a kókusztej szépen eloldódjon. Továbbra is fedő nélkül.
- Amikor a sárgarépa már majdnem puha, belerakjuk a fél csomag durvára vágott zellerzöldet, és az újhagymát, főzzük még 3-5 percig, és kész. Továbbra se fedjük le!
- Elkészítjük a húst:
- Egy serpenyőben, előmelegítettbő olajban, közepes lángon kisütjük a húsokat, s amikor ropogósra, de nem túl keményre sültek, kiszedjük őket egy papírtörlőre, és lecsepegtetjük, majd félrerakjuk.
- A levesbetétek elkészítése:
- A vékony karikákra vágott salotthagymát szintén kisütjük kis olajban egy serpenyőben, aranybarnára. Vigyázzunk, aranyszínűn már szedjük ki egy papírtörlőre, mert még ott is sötétedik kissé, és képes esetleg ott megégni, amikor már kiszedtük.
- Az üvegtésztát dobjuk bele 2-3 percre felforralt vízbe, s ezután szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.
- A lemosott mungóbabcsírát szintén dobjuk bele 3-4 percre felforralt vízbe, utána szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel. Ropogósnak kell maradnia, ne puhuljon meg!
- A káposztalevelek kemény szárrészét ék alakban kivágjuk, majd a leveleket hosszában elfelezzük. egymásra rakjuk őket, majd hosszában összehajtjuk, és felszeleteljük, mint a metélttésztát szokás, 2-3 mm vastagságú csíkokra.
- Tálalás:
- A tányérba helyezünk a húsból 2-3 evőkanálnyit, rárakunk a tésztából egy félmaréknyit, a káposztából és a mungóbabcsírából egy harmad maréknyit, rakunk egy-két bő csipet sülthagymát, és finomra vágott zellerzöldet, és rámerünk a levesből ízlés szerint. Persze természetesen, mindenki ízlés szerint rakjon a hozzávalókból, az itt leírtak csak az ajánlás. Ezután tegyünk bele opcionálisan Sambal tomato trassit (recept hamarosan), ez teszi csípőssé a levesünket.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 84
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 15074
- Feltöltés dátuma: 2010. október 01.
Ajánló
A levest forrón szedjük a hozzávalókra, és tegyük csípőssé kedvünk szerint a Sambal Tomato Trassival. Tálalhatunk hozzá főtt rizst is, úgy is szokták fogyasztani. Megjegyzés: Vigyázat, a kemiri dió nyersen mérgező, csak hőkezelés után fogyasztható! Gondoltam, ezt nem árt megjegyezni, mert nekünk itthon nemigen van tapasztalatunk ezügyben. De egy kis sütés, vagy főzés után már biztonságosan fogyasztható, nem kell azért megijednünk, bátran ehetjük az ezzel készített ételeket. pH besorolás: közepesen lúgosít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Hol is kezdjem a törénetet? A nagy Nosalty találkozóra szerettünk volna valami különleges étellel készülni, s meglepni a szakárcstársakat az alkalomhoz mérten. Mivel a családunkban, a legkedvesebb unokatestvérem indonéz lányt vett feleségül - Elice-t, aki a címben szerepel, adva volt a dolog, hogy hozzájuk fordulok azonnal, hogy valami finomságot javasoljanak. Az unokatestvérem azonnal kész volt az ötletével, mondván, hogy az Elice-nek van egy olyan isteni levese, tele mindenféle fűszerrel, és UV-sárga színnel, így nem is volt kérdés, hogy mit készítsünk. Így, írt nekem egy bevásárlólistát... Itt kezdődtek a kalandok. Adtam magamnak két délelőttöt a beszerzésre. Első napon, rájöttem, hogy azonnal telefonos segítséget kell igénybe vennem, ha a második napon végezni akarok...Az unoketestvérem persze röhögött a telefonban, és mondta, hogy na, gyere, menjünk együtt vadászni. Így is történt, és mindenféle helyekre elvitt, s menet közben sms-eket írogatott, hogy : "Szívem, üsd be a tolmácsgépbe tudod, indonézül, hogy vízi dió, meg mittoménmi, és fordítsd le vietnámi nyelvre, küldd át nekem utána!" Én néztem furcsán, mire mondta nekem, hogy az Ázsia Centerben a boltos csak vietnámi nyelven tud...Ja...Utána ment a másik sms, egy indonéz hölgynek, hogy a másik mittoménmit hol tudjuk megvenni. Szóval, így egy kissé lerövidítte a beszerzési időnket. Harmadik napon, mindenféle cuccal felrakodva, a nagy 17 literes lábassal, elmentem hozzájuk, s ott készítettük el együtt ezt a finomságot, mert szerettem volna, hogy igazán autentikus legyen. Mr Smith nagyon szomorú volt, mert nem akart kimaradni ebből a buliból, de sajnos dolgoznia kellett. Én csak azt vettem észre, hogy minimum tízzel többször hívott fel, mint szokott egyébként, s így azért lélekben ő is ott volt, s mindenről beszámoltunk neki is! :) Hogy mennyire autentikus ez az étel? Elice elmesélte, hogy a Soto Ayam, az Indonéziában egy olyan dolog, mint nálunk a gulyás, vagy a pörkölt. Soto - leves Ayam - csirke. A lényege, hogy tájegységenként másképpen készítik el. Az ő anyukája Jáwa szigetéről származik, így ez a Soto Ayam Jawa változat. Az anyukáról jut eszembe, nagyon aranyos volt, mikor Elice elmesélte, hogy az édesanyja mindig úgy készíti el az ételeket, hogy miközben darabol, vagy a fűszereket töri össze, vagy az ételt kavargatja, akkor azt mondogatja magában, hogy finom-finom-finom. Mert így lesz majd ízletes az eredmény. Ez nálunk is ismerős, hiszen régen "beleimádkoztak" a lábasba, fazékba faluhelyen... S dühös ember nem tud jó ételt készíteni - tartották. Mindenesetre, Elice mondogatta, hogy finom-finom, s mivel nagyon jókat nevettünk, szórakoztunk az elkészítés közben, mondhatom, igen vidám leves lett a vége! Nagyon köszönjük nektek Elice és Matyi! ;-) A végén még meg kell említenem AzEszter érdemét is. Menet közben, mivel aznap találkozni szerettünk volna, értekeztünk egy párszor telefonon. A vége az lett, hogy Elice-éknél találkoztunk, és úgy mentünk hozzánk. Ő volt az, aki segített nekem hazacipelni a levest, és a hozzávalóit, ami egy 17 literes lábasnál már igenis érdem!:DD Nem is beszélve arról, hogy nálunk a házban éppen liftnagykarbantartás volt - mikor máskor - így lépcsőzni kellett. A hatodikra. No, ezért, Neki is köszönjük! :D