r
Nosalty Logó

Soto ayam Jawa, Elice-től

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Soto ayam Jawa, Elice-től
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

Összesen 1480 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

Összesen 5919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

Összesen 55 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.5 g

Zsír

  • Összesen
    93.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    156 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5118.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    405 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    781 mg
  • Nátrium
    3606 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    130.3 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    2077.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1561 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    140 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    323 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    297 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    5785 micro
  • β-karotin
    15388 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    12867 micro
  • Lut-zea
    2301 micro
Összesen 1480 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    182 g

Zsír

  • Összesen
    373.5 g
  • Telített zsírsav
    127 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    625 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20475.1 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    1621 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    1050 mg
  • Foszfor
    3126 mg
  • Nátrium
    14426 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    521.2 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    8308.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6246 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    74 mg
  • C vitamin:
    559 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1292 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1187 micro
  • Kolin:
    782 mg
  • Retinol - A vitamin:
    147 micro
  • α-karotin
    23141 micro
  • β-karotin
    61551 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    51466 micro
  • Lut-zea
    9203 micro
Összesen 5919 kcal
  • 2% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    230 micro
  • β-karotin
    613 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    512 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 55 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

Elkészítés

A leveshez

  1. A leves elkészítése:
  2. Egy fazékban feltesszük főni a csirkecombokat kb. 4 liter vízben, fedő nélkül, közepes-lassú tűzön. Óvatosan főzzük fel, ugyanúgy, mint a húslevest, mert ez lesz az alaplé, menet közben ugyanúgy szedjük le a tetejéről a habot, mint a húslevesnek. Főzzük kb. 15-20 percig, nem kell készre főzni a húst, de arra ügyeljünk, hogy már ne legyen véres.
  3. A hús fűszereit, amit mozsárban kell összetörnünk, (lásd hozzávalóknál) egy mozsárban dolgozzuk össze. A fűszereket ne egyszerre rakjuk bele, mert úgy nem férünk el, hanem szépen sorban, és mindig dolgozzuk el.
  4. A felsőcombokat, amikor kész, kivesszük a fazékból, a levet félrerakjuk. A csontokról levágjuk a húst, és pici, kb 0,5 cm-es hosszúkás kockákra-csíkokra vágjuk, és a felvágott húsokat összekeverjük az előzőleg mozsárban összedolgozott fűszermasszával, jól átkavarjuk, s félrerakjuk pácolódni, kb. 20-30 percre.
  5. Következő lépésként összedolgozzuk egy mozsárban a leveshez való fűszereket, (lásd hozzávalóknál) és egy serpenyőben 2-3 ek olajon 5-7 percig sütjük, miközben kevergetjük.
  6. Amikor kész, belerakjuk egy tiszta lábasba, és ráöntjük a húslevet.
  7. Belerakjuk a karikákra vágott sárgarépát, a citromfüvet, amit előzőleg a mozsártörővel két-háromszor megütögetünk, megtörünk kissé, 1 ek sót, 2/3 ek pálmacukrot, és az 5 db kaffir lime levelet. Lassú-közepes lángon főzzük fedő nélkül.
  8. Amikor felforrt a leves, beleöntjük a kókusztejet, főzzük tovább, gyakran megkeverve, lassú mozdulatokkal, hogy a kókusztej szépen eloldódjon. Továbbra is fedő nélkül.
  9. Amikor a sárgarépa már majdnem puha, belerakjuk a fél csomag durvára vágott zellerzöldet, és az újhagymát, főzzük még 3-5 percig, és kész. Továbbra se fedjük le!
  10. Elkészítjük a húst:
  11. Egy serpenyőben, előmelegítettbő olajban, közepes lángon kisütjük a húsokat, s amikor ropogósra, de nem túl keményre sültek, kiszedjük őket egy papírtörlőre, és lecsepegtetjük, majd félrerakjuk.
  12. A levesbetétek elkészítése:
  13. A vékony karikákra vágott salotthagymát szintén kisütjük kis olajban egy serpenyőben, aranybarnára. Vigyázzunk, aranyszínűn már szedjük ki egy papírtörlőre, mert még ott is sötétedik kissé, és képes esetleg ott megégni, amikor már kiszedtük.
  14. Az üvegtésztát dobjuk bele 2-3 percre felforralt vízbe, s ezután szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel.
  15. A lemosott mungóbabcsírát szintén dobjuk bele 3-4 percre felforralt vízbe, utána szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel. Ropogósnak kell maradnia, ne puhuljon meg!
  16. A káposztalevelek kemény szárrészét ék alakban kivágjuk, majd a leveleket hosszában elfelezzük. egymásra rakjuk őket, majd hosszában összehajtjuk, és felszeleteljük, mint a metélttésztát szokás, 2-3 mm vastagságú csíkokra.
  17. Tálalás:
  18. A tányérba helyezünk a húsból 2-3 evőkanálnyit, rárakunk a tésztából egy félmaréknyit, a káposztából és a mungóbabcsírából egy harmad maréknyit, rakunk egy-két bő csipet sülthagymát, és finomra vágott zellerzöldet, és rámerünk a levesből ízlés szerint. Persze természetesen, mindenki ízlés szerint rakjon a hozzávalókból, az itt leírtak csak az ajánlás. Ezután tegyünk bele opcionálisan Sambal tomato trassit (recept hamarosan), ez teszi csípőssé a levesünket.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 84
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 15052
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 01.

Ajánló

A levest forrón szedjük a hozzávalókra, és tegyük csípőssé kedvünk szerint a Sambal Tomato Trassival. Tálalhatunk hozzá főtt rizst is, úgy is szokták fogyasztani. Megjegyzés: Vigyázat, a kemiri dió nyersen mérgező, csak hőkezelés után fogyasztható! Gondoltam, ezt nem árt megjegyezni, mert nekünk itthon nemigen van tapasztalatunk ezügyben. De egy kis sütés, vagy főzés után már biztonságosan fogyasztható, nem kell azért megijednünk, bátran ehetjük az ezzel készített ételeket. pH besorolás: közepesen lúgosít  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hol is kezdjem a törénetet? A nagy Nosalty találkozóra szerettünk volna valami különleges étellel készülni, s meglepni a szakárcstársakat az alkalomhoz mérten. Mivel a családunkban, a legkedvesebb unokatestvérem indonéz lányt vett feleségül - Elice-t, aki a címben szerepel, adva volt a dolog, hogy hozzájuk fordulok azonnal, hogy valami finomságot javasoljanak. Az unokatestvérem azonnal kész volt az ötletével, mondván, hogy az Elice-nek van egy olyan isteni levese, tele mindenféle fűszerrel, és UV-sárga színnel, így nem is volt kérdés, hogy mit készítsünk. Így, írt nekem egy bevásárlólistát... Itt kezdődtek a kalandok. Adtam magamnak két délelőttöt a beszerzésre. Első napon, rájöttem, hogy azonnal telefonos segítséget  kell igénybe vennem, ha a második napon végezni akarok...Az unoketestvérem persze röhögött a telefonban, és mondta, hogy na, gyere, menjünk együtt vadászni. Így is történt, és mindenféle helyekre elvitt, s menet közben sms-eket írogatott, hogy : "Szívem, üsd be a tolmácsgépbe tudod, indonézül, hogy vízi dió, meg mittoménmi, és fordítsd le vietnámi nyelvre, küldd át nekem utána!" Én néztem furcsán, mire mondta nekem, hogy az Ázsia Centerben a boltos csak vietnámi nyelven tud...Ja...Utána ment a másik sms, egy indonéz hölgynek, hogy a másik mittoménmit hol tudjuk megvenni. Szóval, így egy kissé lerövidítte a beszerzési időnket. Harmadik napon, mindenféle cuccal felrakodva, a nagy 17 literes lábassal, elmentem hozzájuk, s ott készítettük el együtt ezt a finomságot, mert szerettem volna, hogy igazán autentikus legyen. Mr Smith nagyon szomorú volt, mert nem akart kimaradni ebből a buliból, de sajnos dolgoznia kellett. Én csak azt vettem észre, hogy minimum tízzel többször hívott fel, mint szokott egyébként, s így azért lélekben ő is ott volt, s mindenről beszámoltunk neki is! :) Hogy mennyire autentikus ez az étel? Elice elmesélte, hogy a Soto Ayam, az Indonéziában egy olyan dolog, mint nálunk a gulyás, vagy a pörkölt. Soto - leves Ayam - csirke. A lényege, hogy tájegységenként másképpen készítik el. Az ő anyukája Jáwa szigetéről származik, így ez a Soto Ayam Jawa változat. Az anyukáról jut eszembe, nagyon aranyos volt, mikor Elice elmesélte, hogy az édesanyja mindig úgy készíti el az ételeket, hogy miközben darabol, vagy a fűszereket töri össze, vagy az ételt kavargatja, akkor azt mondogatja magában, hogy finom-finom-finom. Mert így lesz majd ízletes az eredmény. Ez nálunk is ismerős, hiszen régen "beleimádkoztak" a lábasba, fazékba faluhelyen... S dühös ember nem tud jó ételt készíteni - tartották. Mindenesetre, Elice mondogatta, hogy finom-finom, s mivel nagyon jókat nevettünk, szórakoztunk az elkészítés közben, mondhatom, igen vidám leves lett a vége! Nagyon köszönjük nektek Elice és Matyi! ;-) A végén még meg kell említenem AzEszter érdemét is. Menet közben, mivel aznap találkozni szerettünk volna, értekeztünk egy párszor telefonon. A vége az lett, hogy Elice-éknél találkoztunk, és úgy mentünk hozzánk. Ő volt az, aki segített nekem hazacipelni a levest, és a hozzávalóit, ami egy 17 literes lábasnál már igenis érdem!:DD Nem is beszélve arról, hogy nálunk a házban éppen liftnagykarbantartás volt - mikor máskor - így lépcsőzni kellett. A hatodikra. No, ezért, Neki is köszönjük! :D

Hozzávalók

A leveshez

A leves fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A hús fűszerezéséhez, amit mozsárban dolgozunk össze

A sambal tomato trassihoz

A tálaláshoz levesbetéteknek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...