Fenyérfű

Leírás

A fenyérfű a keleti konyha egyik alapvető fűszere. Önállóan is, de számos fűszerkeverék, currykrém és ízesítő összetevőjeként is használatos. A fenyérfű nemzetségéhez tartozó mintegy 55 faj túlnyomó részben Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. A kelet-indiai citromfű vadon nő Sri Lanka, India, Burma és Thaiföld területén, a nyugat-indiai citromfű esetében azonban feltételezhető a betelepítés. Mindkét fajtát nagy mennyiségben termesztik. Az ételek finomítása szempontjából jelentősebb fajta a C. citratus, a nyugat-indiai citromfű. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként termesztik, ezzel szemben fűszernövényként nem. Konyhai felhasználása Sri Lankára és Délkelet-Ázsiára korlátozódik. A friss citromfű hasznosítása Délkelet-Ázsiára és Sri Lankára jellemző, fűszerként Thaiföldön, Vietnamban, Kambodzsában és Indonézia egyes részein kedvelt. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Zsengébb része alkotója a thaiföldi curry-pépnek. Levesbe az öregebb, fásabb részét kissé megropogtatva egészben szokás belefőzni, majd kidobják. A citromfű kellemes aromája az ízkompozíciókban soha nem dominál. Szükség szerint a citromfű helyettesíthető citromillatú mézfűvel (bár nem ugyanazt az aromát kapjuk; ugyanakkor nem javasoljuk helyettesítését a sokkal intenzívebb aromájú citromhéjjal). A szárított citromfüvet felhasználása előtt rövid időre vízbe kell áztatni ahhoz, hogy teljes aromájával örvendeztethessen meg bennünket.

Fenyérfű
99
Kalória
1.8g
Fehérje
25.3g
Szénhidrát
0.5g
Zsír
70.6g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Fenyérfű

fehérjetartalom

1.82 g

zsírtartalom

0.343 g

szénhidráttartalom

25.31 g

víztartalom

70.58 g

gramm fenyérfű?

Top ásványi anyagok

Foszfor

101 mg

Kalcium

65 mg

Magnézium

60 mg

Vas

8.17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.08 g

C vitamin

2.6 mg

Niacin - B3 vitamin

1.101 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.82 g

Zsír

telített zsírsav

0.119 g

egyszeresen telített zsírsav

0.054 g

többszörösen telített zsírsav

0.17 g

ásványi anyagok

Kalcium

65 mg

Vas

8.17 mg

Magnézium

60 mg

Foszfor

101 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.23 mg

Réz

0.266 mg

Mangán

5.224 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

víz

70.58 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.065 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg

Niacin - B3 vitamin

1.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.05 mg

Folát

75 µg

Béta-karotin

3 µg

C vitamin

2.6 mg

B6 vitamin

0.08 g

27 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...