Fenyérfű

A fenyérfű a keleti konyha egyik alapvető fűszere. Önállóan is, de számos fűszerkeverék, currykrém és ízesítő összetevőjeként is használatos. A fenyérfű nemzetségéhez tartozó mintegy 55 faj túlnyomó részben Dél-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában honos. A kelet-indiai citromfű vadon nő Sri Lanka, India, Burma és Thaiföld területén, a nyugat-indiai citromfű esetében azonban feltételezhető a betelepítés. Mindkét fajtát nagy mennyiségben termesztik. Az ételek finomítása szempontjából jelentősebb fajta a C. citratus, a nyugat-indiai citromfű. Indiában illatszerek készítéséhez és gyógynövényként termesztik, ezzel szemben fűszernövényként nem. Konyhai felhasználása Sri Lankára és Délkelet-Ázsiára korlátozódik. A friss citromfű hasznosítása Délkelet-Ázsiára és Sri Lankára jellemző, fűszerként Thaiföldön, Vietnamban, Kambodzsában és Indonézia egyes részein kedvelt. Kiválóan illik szárnyasokhoz, halakhoz és a tenger gyümölcseihez. Zsengébb része alkotója a thaiföldi curry-pépnek. Levesbe az öregebb, fásabb részét kissé megropogtatva egészben szokás belefőzni, majd kidobják. A citromfű kellemes aromája az ízkompozíciókban soha nem dominál. Szükség szerint a citromfű helyettesíthető citromillatú mézfűvel (bár nem ugyanazt az aromát kapjuk; ugyanakkor nem javasoljuk helyettesítését a sokkal intenzívebb aromájú citromhéjjal). A szárított citromfüvet felhasználása előtt rövid időre vízbe kell áztatni ahhoz, hogy teljes aromájával örvendeztethessen meg bennünket.
Bármikor, ha éppen hozzájutunk. Győződjünk meg róla, hogy friss: a szár vége ne legyen túl száraz, és erős citromillatú legyen.
A fenyérfű néhány napig hűtőben tárolható, de szorosan folpackba csomagolva, mélyhűtőben sokáig tartható - kiválóan megtartja aromáját és illatát. A szárított változatot jól záródó üvegben tároljuk.
fehérjetartalom
1.82 g
zsírtartalom
0.343 g
szénhidráttartalom
25.31 g
víztartalom
70.58 g
Foszfor
101 mg
Kalcium
65 mg
Magnézium
60 mg
Vas
8.17 mg
B6 vitamin
0.08 g
C vitamin
2.6 mg
Niacin - B3 vitamin
1.101 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.135 mg
fehérje
1.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.119 g
egyszeresen telített zsírsav
0.054 g
többszörösen telített zsírsav
0.17 g
ásványi anyagok
Kalcium
65 mg
Vas
8.17 mg
Magnézium
60 mg
Foszfor
101 mg
Nátrium
6 mg
Cink
2.23 mg
Réz
0.266 mg
Mangán
5.224 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
víz
70.58 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.065 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.135 mg
Niacin - B3 vitamin
1.101 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.05 mg
Folát
75 µg
Béta-karotin
3 µg
C vitamin
2.6 mg
B6 vitamin
0.08 g
Május utolsó hétvégéje biztosan nem telik eseménytelenül, ugyanis ismét érkezik az MBH Bank Gourmet Fesztivál: a megszokott helyén, vagyis a Millenárison, május 22-25 között, közkívánatra három helyett újra négy napon át tart majd.
NosaltyMegkérdezték a magyarokat, mi számukra a legtipikusabb luxusélelmiszer, a legtöbben a kaviárt, a szarvasgombát és a libamájat említették, ezek közül pedig az utóbbit szeretik leginkább.
NosaltyÚgy néz ki, több tucat ember veszíti el állását, amiért a Spar online webshopja a Woltra költözött - derül ki a Telex cikkéből.
NosaltyA jóllakás tudománya nem áll meg a szénhidrát + hús kombójánál, ezen már rég túlvagyunk. A hüvelyesek, a gomba, a különféle zöldségek, fűszerek, növényi fehérjeforrások és persze a tojás is laktató és millióképp variálható alapanyagok, ha tartod a böjtöt, vagy szimplán csak nem eszel húst.
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Az, hogy hová helyezzük a forrólevegős sütőt, jelentősen befolyásolja annak biztonságát és teljesítményét: ha rosszul választunk, akkor nemcsak, hogy nem működik majd megfelelően a gép, de balesetveszélyessé is válhat. Mondjuk, mire kell figyelni!
Ezt a sütit nagynéném sütötte mindig esküvőkre, búcsúkra. Amióta bevettem a "repertoáromba" sok dicséretet begyűjtöttem vele, mert tényleg pihe-puha, kellemesen citromos ízű, ...
A tejes pite egy nagyon gyorsan elkészíthető és minimális erőfeszítést igénylő édesség.