Buddha születésnapi levese
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g csirke366 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
4g fenyérfű3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g rizs48 kcal
-
33g paradicsom6 kcal
-
17g garnéla12 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
1500g csirke2193 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
24g fenyérfű15 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
80g rizs286 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
100g garnéla71 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
75.2g csirke110 kcal
-
4.5g vöröshagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1.2g fenyérfű1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g rizs14 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
5g garnéla4 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 35.2 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 149 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 654.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 318 mg
-
Nátrium 216 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 173.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 150 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 858 micro
-
Lut-zea 42 micro
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 211.5 g
Zsír
-
Összesen 155.6 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 891 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3926.6 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 218 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 284 mg
-
Foszfor 1907 mg
-
Nátrium 1295 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 83.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 1039.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 556 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 104 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 76 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 708 mg
-
Retinol - A vitamin: 472 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 899 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 249 micro
- 14% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 258 micro
-
Lut-zea 13 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
4 db szegfűszeg
-
1 db szerecsendió virág
-
1 db fekete kardamom
-
só ízlés szerint
-
8 dkg rizs
-
2 közepes db paradicsom
-
10 dkg garnéla
Elkészítés
- A csirkét feldaraboljuk, hideg vízben feltesszük főni a hagymával, babérlevéllel, szegfűszeggel, chilivel, citromfűvel, kardamommal, szerecsendióvirággalés sóval. Annyi vizet öntsünk rá, hogy jócskán ellepje.
- Legalább 3-4 órát főzzük, lassan gyöngyözve, pontosan úgy, mintha húslevest készítenénk.
- A rizst sima vízben kifőzzük, leszűrjük.
- Kóstoljuk a sóját, majd adjuk hozzá a rákokat, ezt néhány percig főzzük csak.
- Tálaljuk forrón a citromhéjcsíkokkal, rizzsel levesbetétként, petrezselyemmel megszórva.
- Receptkönyvben: 116
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 30541
- Feltöltés dátuma: 2010. május 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
A téma: Buddha születésnapja, a buddhizmus és a buddhisták legnagyobb ünnepe. Buddha születésnapja számszakilag mindig máshová esik. Az általános időpont idén május 27. Ez a dátum abból jön ki, hogy náluk máskor van az újév, jóval később, hiszen ők - nagyon okosan - nem a Gergely-naptárt használják. Azt mondják: a negyedik holdhónap 8. napja az a bizonyos nap. Ehhez már csak tudni kell, mikor van náluk az újév, rászámolni a 28 napos holdhónapokat, és meg is van az eredmény. Hát erre az alkalomra készült a leves. Először is: van benne hús. Mivel a buddhisták alapvetően adományokon éltek, ezért azt ették, amit adtak nekik. Ha ez hús volt, akkor húst." A tévhitet talán az okozza, miszerint a buddhizmus tiltja az Èlet elvételét. Tehát ők maguk nem ölnek le állatot, de ha az adomány hús volt, akkor elfogyasztották. Emellett nagy dilemma volt, hogy csirkével vagy marhával készítsem. Ugyanis, ha már választhatunk, akkor marhát ölünk le. Ezzel ugyanis egy Èlet elvételével sokkal nagyobb mennyiségű húshoz jutnak, mint egy csirke leölésével. Most mégis csirkével készítettem - pusztán gasztronómiai megfontolásból: szebben zenélnek együtt ezek a fűszerek, ha csirkével készül, de hozzáteszem: bátran ajánlom marhahússal is. A leves maga egyébként 5 órát főtt nyílt tűzön, nagyon nagy élmény volt. Jóuram lelkesen vette ki a részét az elkészítéséből, ő ügyelt a tűzre. Állati nehéz eltalálni, hogy olyan legyen a parázs, amin tényleg csak pötyög a lé 5 órán át...De megérte. Az eredmény egy olyan húsleves, aminél finomabbat még sosem ettem. Magyar húsleves ide vagy oda. Èn most már így fogom készíteni. Sok szeretettel Buddha születésnapján mindenkinek!