r
Nosalty Logó

Oroszlánfej torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Szeva
Oroszlánfej torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

Összesen 722 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

Összesen 8618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

Összesen 377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    665.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    339 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    326 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    261 micro
Összesen 722 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    130.5 g

Zsír

  • Összesen
    494.9 g
  • Telített zsírsav
    162 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    197 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    94 g
  • Koleszterin
    2877 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7982.8 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    1636 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    705 mg
  • Foszfor
    3603 mg
  • Nátrium
    1706 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    950.5 g
  • Cukor
    699 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    601.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4065 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    559 micro
  • K vitamin:
    256 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    2088 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3907 micro
  • α-karotin
    45 micro
  • β-karotin
    1868 micro
  • β-crypt
    69 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3137 micro
Összesen 8618 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    126 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 377 kcal

Hozzávalók

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

Elkészítés

A tortalap tésztájához

  1. Elkészítjük a piskótákat:
  2. A tojások fehérjét felverjük, kis adagonként adjuk hozzá a porcukrot, és kemény habbá verjük. Egyenként elkeverjük a tojások sárgáival, kanalanként csorgatjuk a masszához az olajat és a vizet, végül a sütőporral és a kakaóporral elkevert, szitált lisztet adjuk hozzá.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben kisütjük kb. 35-40 perc alatt.
  4. A tortalapot rácson hagyjuk kihűlni. A munkát másnap folytatjuk, amikor morzsálódás nélkül lehet félbevágni a lapot.
  5. Az oroszlán tésztája egy vizes piskóta, amit sütés és kihűlés után szintén másnap veszünk kezelésbe.
  6. Elkészítjük a krémet:
  7. A tojássárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejszínnel forró gőz felett állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Majd levesszük a gőzről, és addig keverjük, amíg kissé kihűl.
  8. Ezután hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a likőrt (most korábban adtam hozzá a gyerekek miatt, hogy elpárologjon az alkohol), és az olvasztott vajat.
  9. Az áztatott zselatinlapot is ekkor keverjük bele, majd jó habosra keverjük. (Ezt csak az utaztatás miatt tettem bele).
  10. Másnapig a hűtőben tartjuk, és felhasználás előtt újra felverjük mixerrel.
  11. Összeállítjuk a süteményt:
  12. A krémmel megtöltjük a tortalapot, és vékonyan megkenjük baracklekvárral, hogy a csokimáz szépen tapadjon. Hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek.
  13. Az oroszlánt a szabásmintának megfelelően kiszabjuk.
  14. A sörény világos csokimázt kap, míg a pofa, a fül, a szem és az orr marcipánból készül némi „gyurmázás” után.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7573
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 11.

Ajánló

Jó szórakozást kívánok a kreatív tortasütőknek!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, hogy a keresztlányom augusztusi születésnapi tortájához is összehozzak valami hasonló meglepetést a pillangó vagy a túró rudi után. Egy szűk, családi összejövetel 14-18 fő nálunk, ezért lett az alap egy kb. 30 x 40 cm-es csokitorta. Az előkészület több napig is eltart nálam, mire rábólintok a rajzra, és átmenetileg felkerül a konyhaszekrényre, mint kotta.

Hozzávalók

A tortalap tésztájához

Az oroszlán tésztájához

A csokoládékrémhez

Az oroszlán arcának kialakításához

A tetejére csokoládémázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...