Mandula

A mandula Ázsiában őshonos olajos, csonthéjas termés. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is gazdag. Főként édességeket készítenek belőle, a marcipán alapanyaga, de magában is kedvelt, egészséges nassolnivaló.
A mandula bár, Nyugat-Ázsiából származik, manapság főleg az USA-ban, Kaliforniában termesztik. Nálunk is sok helyen terem, az egyik első gyümölcsfa, amelyik tavasszal virágba borul.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa rövidebb neve. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi a szilva és a kajszibarack. A mandula kedvező zsírsav-összetételű, magas rosttartalmú, emiatt csökkenthetii a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és része lehet a fogyókúrás étrendnek is, mivel jó minőségű fehérjét tartalmaz. Magas rosttartalma hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Mivel nem tartalmaz glutént, a belőle készült mandulaliszt számos gluténmentes étel, kenyér, sütemény összetevője lehet, a mandulaital pedig közkedvelt tejhelyettesítő tejfehérje-allergia vagy vegán étrend esetén.
A mandulaolajat már az ókori Egyiptomban is használták a bőr ápolására. Magját a rómaiak termékenységfokozó szernek tartották, de napjainkban is nagy becsben tartott, értékes (és igen drága) kozmetikai alapanyag illetve élelmiszer.
Friss mandulát kora ősszel vásárolhatunk, de egyébként egész évben beszerezhető. A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban kimérve is kapható, de zacskózva szinte mindenhol megtaláljuk. Kedvünkre válogathatunk a natúr, sózott, fahéjas, csokiba burkolt stb. változatok között.
A mandula magas zsírtartalma miatt energiában gazdag, emellett jó növényi fehérjeforrás is. A benne található zsír összetétele kedvező, mivel elsősorban telítetlen zsírsavakból áll. Rendkívül gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, de a benne található cink, szelén, réz, mangán, niacin és a magas rosttartalom is kiemelkedő vonása.
A mandula, sok más olajos maghoz hasonlóan allergiát is kiválthat. Magas fitáttartalma miatt a mandula emésztése is problémát is okozhat egyeseknél, bár ez a tulajdonság vízbe áztatással vagy pörköléssel semlegesíthető. Tartalmaz továbbá oxalátot is, ezért vese- illetve epehólyag bántalmak esetében nem ajánlott fogyasztani.
A híres hókifli egyik alapanyaga, de kerülhet mandulás bejglibe, sokmagvas házi granolába, kínai mandulás kekszbe, mogyoróvajas-datolyás zabkásába, mandulás-narancsos keksztortába, moszkauerbe, barackos crumble-be, olasz Cantuccinibe, közel-keleti darasütibe is. Kiadós saláta alkotóeleme is lehet, de olasz sütőtökös tortelliben is isteni, ahogyan préselt libamájhoz, gesztenyés töltött pulykához, és különleges, spárgás-misós csirkecombokhoz is. Anthon Berg szilvás-marcipános házi sütijét pedig mindenképpen készítsétek el!
Még több mandulás receptért görgess lejjebb!
Friss mandulát kora ősszel vásárolhatunk, egyébként egész évben beszerezhető kimérve, zacskózva, sózottan, fahéjasan, csokiba burkolva és persze natúr formában is.
Hűvös, száraz helyen, zárható dobozban, üvegben.
fehérjetartalom
21.4 g
zsírtartalom
49.736 g
szénhidráttartalom
18.67 g
víztartalom
4.51 g
Foszfor
481 mg
Magnézium
268 mg
Kalcium
236 mg
Nátrium
19 mg
B6 vitamin
0.115 g
Kolin
52.1 mg
E vitamin
23.75 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
fehérje
21.4 g
Zsír
telített zsírsav
3.953 g
egyszeresen telített zsírsav
33.415 g
többszörösen telített zsírsav
12.368 g
ásványi anyagok
Kalcium
236 mg
Vas
3.28 mg
Magnézium
268 mg
Foszfor
481 mg
Nátrium
19 mg
Cink
2.97 mg
Réz
1.027 mg
Mangán
1.835 mg
Szelén
3.2 µg
szénhidrát
rost
9.9 g
cukor
4.63 g
víz
4.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.191 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.711 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.314 mg
Folát
49 µg
Kolin
52.1 mg
Béta-karotin
4 µg
Lutein+zeaxantin
1 µg
E vitamin
23.75 mg
B6 vitamin
0.115 g
Sajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyA korábban titkolt beszállítói árak az árrésstop bevezetése óta szép lassan látszanak kirajzolódni. Ez a jelenség az összes élelmiszeripari szereplőt igen kínosan érintheti.
NosaltyVisszahívták a Müller egyik termékét lehetséges fadarabka jelenléte miatt.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!