Mandula

A mandula Ázsiában őshonos olajos, csonthéjas termés. A telítetlen zsírsavak egyik legjobb forrása, de ásványi sókban is gazdag. Főként édességeket készítenek belőle, a marcipán alapanyaga, de magában is kedvelt, egészséges nassolnivaló.
A mandula bár, Nyugat-Ázsiából származik, manapság főleg az USA-ban, Kaliforniában termesztik. Nálunk is sok helyen terem, az egyik első gyümölcsfa, amelyik tavasszal virágba borul.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa rövidebb neve. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi a szilva és a kajszibarack. A mandula kedvező zsírsav-összetételű, magas rosttartalmú, emiatt csökkenthetii a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és része lehet a fogyókúrás étrendnek is, mivel jó minőségű fehérjét tartalmaz. Magas rosttartalma hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Mivel nem tartalmaz glutént, a belőle készült mandulaliszt számos gluténmentes étel, kenyér, sütemény összetevője lehet, a mandulaital pedig közkedvelt tejhelyettesítő tejfehérje-allergia vagy vegán étrend esetén.
A mandulaolajat már az ókori Egyiptomban is használták a bőr ápolására. Magját a rómaiak termékenységfokozó szernek tartották, de napjainkban is nagy becsben tartott, értékes (és igen drága) kozmetikai alapanyag illetve élelmiszer.
Friss mandulát kora ősszel vásárolhatunk, de egyébként egész évben beszerezhető. A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban kimérve is kapható, de zacskózva szinte mindenhol megtaláljuk. Kedvünkre válogathatunk a natúr, sózott, fahéjas, csokiba burkolt stb. változatok között.
A mandula magas zsírtartalma miatt energiában gazdag, emellett jó növényi fehérjeforrás is. A benne található zsír összetétele kedvező, mivel elsősorban telítetlen zsírsavakból áll. Rendkívül gazdag E-vitaminban, jelentős a kalcium-, a kálium-, a vas- és a magnéziumtartalma, de a benne található cink, szelén, réz, mangán, niacin és a magas rosttartalom is kiemelkedő vonása.
A mandula, sok más olajos maghoz hasonlóan allergiát is kiválthat. Magas fitáttartalma miatt a mandula emésztése is problémát is okozhat egyeseknél, bár ez a tulajdonság vízbe áztatással vagy pörköléssel semlegesíthető. Tartalmaz továbbá oxalátot is, ezért vese- illetve epehólyag bántalmak esetében nem ajánlott fogyasztani.
A híres hókifli egyik alapanyaga, de kerülhet mandulás bejglibe, sokmagvas házi granolába, kínai mandulás kekszbe, mogyoróvajas-datolyás zabkásába, mandulás-narancsos keksztortába, moszkauerbe, barackos crumble-be, olasz Cantuccinibe, közel-keleti darasütibe is. Kiadós saláta alkotóeleme is lehet, de olasz sütőtökös tortelliben is isteni, ahogyan préselt libamájhoz, gesztenyés töltött pulykához, és különleges, spárgás-misós csirkecombokhoz is. Anthon Berg szilvás-marcipános házi sütijét pedig mindenképpen készítsétek el!
Még több mandulás receptért görgess lejjebb!
Friss mandulát kora ősszel vásárolhatunk, egyébként egész évben beszerezhető kimérve, zacskózva, sózottan, fahéjasan, csokiba burkolva és persze natúr formában is.
Hűvös, száraz helyen, zárható dobozban, üvegben.
fehérjetartalom
21.4 g
zsírtartalom
49.736 g
szénhidráttartalom
18.67 g
víztartalom
4.51 g
Foszfor
481 mg
Magnézium
268 mg
Kalcium
236 mg
Nátrium
19 mg
B6 vitamin
0.115 g
Kolin
52.1 mg
E vitamin
23.75 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
fehérje
21.4 g
Zsír
telített zsírsav
3.953 g
egyszeresen telített zsírsav
33.415 g
többszörösen telített zsírsav
12.368 g
ásványi anyagok
Kalcium
236 mg
Vas
3.28 mg
Magnézium
268 mg
Foszfor
481 mg
Nátrium
19 mg
Cink
2.97 mg
Réz
1.027 mg
Mangán
1.835 mg
Szelén
3.2 µg
szénhidrát
rost
9.9 g
cukor
4.63 g
víz
4.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.191 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.711 mg
Niacin - B3 vitamin
3.5 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.314 mg
Folát
49 µg
Kolin
52.1 mg
Béta-karotin
4 µg
Lutein+zeaxantin
1 µg
E vitamin
23.75 mg
B6 vitamin
0.115 g
A kutatási eredmények szerint a párunk illata csökkentheti a stresszre adott reakciót, és a szorongást is.
Németh OrsiA veszélyes, nem élelmiszeripari termékek uniós gyorsriasztási rendszerében kozmetikai termékekre és játékokra érkezett a legtöbb bejelentés tavaly, a magyar riasztásokban is a kozmetikumok vezetik a listát.
Németh OrsiJó ötlet rendszeresen fogyasztani olyan ételeket, mint a csípős paprikás gulyás, a pikáns arrabbiata vagy éppen olyan nassolnivalókat, mint a jalapeno poppers? Nézzük!
Szabó AnnaMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Átlagos hétköznapi reggeleken csak pár tojást kell megfőznünk, azonban amikor eljön a húsvét, gyakran ipari mennyiségek kerülnek az asztalra. Nézzük, mi változik ilyen estben a tojásfőzésnél.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!