Hatlapos Eszterházy-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dávid
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
30g tojásfehérje16 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
25g mandulaliszt71 kcal
A krémhez
-
15g tojássárgája48 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
12 kcal
-
31g tej18 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
25g vaj179 kcal
A tetejére
-
13g mandulapehely74 kcal
-
2g mandula9 kcal
-
6g víz0 kcal
-
3 kcal
-
5g étcsokoládé27 kcal
Összesen
593
kcal
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
240g tojásfehérje125 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g mandulaliszt566 kcal
A krémhez
-
120g tojássárgája386 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
95 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
A tetejére
-
100g mandulapehely590 kcal
-
12g mandula71 kcal
-
50g víz0 kcal
-
23 kcal
-
40g étcsokoládé218 kcal
Összesen
4735
kcal
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
15.7g tojásfehérje8 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g cukor50 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
13g mandulaliszt37 kcal
A krémhez
-
7.8g tojássárgája25 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
1.6g kukoricakeményítő6 kcal
-
16.3g tej9 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
13g vaj94 kcal
A tetejére
-
6.5g mandulapehely38 kcal
-
0.8g mandula5 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
2.6g étcsokoládé14 kcal
Összesen
307
kcal
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 37 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 413.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 46 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 223 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 166 micro
Összesen
593
kcal
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.4 g
Zsír
-
Összesen 296.2 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 1735 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3308.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 817 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 447 mg
-
Foszfor 1250 mg
-
Nátrium 643 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.1 g
-
Cukor 317 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 368 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1826 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 1085 mg
-
Retinol - A vitamin: 1787 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 437 micro
-
β-crypt 43 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1331 micro
Összesen
4735
kcal
- 13% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
307
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojásfehérje
-
1 csipet só
-
200 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
200 g mandulaliszt
A krémhez
-
6 db tojássárgája
-
80 g cukor
-
25 g kukoricakeményítő
-
2.5 dl tej
-
2 csepp mandulaaroma
-
200 g vaj
A tetejére
-
10 dkg mandulapehely
-
0.5 dl víz
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
40 g étcsokoládé
Elkészítés
A tésztához
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
- A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
- 3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
- 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.
A krémhez
- A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel.
- Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
- A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
- Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
- Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
- Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.
A tetejére
- Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
- A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
- A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre.
- Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát.
- A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 15
- Sütés ideje: 150 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1039
- Tegnapi nézettség: 37
- 7 napos nézettség: 185
- Össznézettség: 158046
- Feltöltés dátuma: 2015. február 07.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsvéti sütemény receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan köthető a családhoz. Minden esetre azért érdekes ez a változat, mert a nálunk ismert idős változattal szemben ebbe mandula kerül. Én most 15 centis tortaformát használtam, ha nagyobbal készítjük, 22-23 centissel, akkor négy lap jön ki ebből a mennyiségből.