r
Nosalty Logó

Hatlapos Eszterházy-torta

5,0

1 ÉRTÉKELÉS20 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dávid
Hatlapos Eszterházy-torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

593
Kalória
19.3g
Fehérje
48.1g
Szénhidrátok
37g
Zsír
46g
Víz
216.9g
Koleszterin
9.6g
Rost
39.6g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 593 kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 4735 kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 307 kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.3 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    46 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    228 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    55 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 593 kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    154.4 g

Zsír

  • Összesen
    296.2 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    1735 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3308.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    817 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    447 mg
  • Foszfor
    1250 mg
  • Nátrium
    643 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.1 g
  • Cukor
    317 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

Víz

  • Összesen
    368 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1826 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1787 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    437 micro
  • β-crypt
    43 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1331 micro
Összesen 4735 kcal
  • 13% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    113 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    24 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor már alakul a hab és kezd keményedni, akkor folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg teljesen kemény nem lesz.
  2. A darált mandulához (vagy mandulaliszthez) hozzáreszeljük a citrom héját, elkeverjük.
  3. 3 részletben, óvatosan hozzákeverjük a mandulát a felvert tojásfehérjéhez, és összeforgatjuk.
  4. 15 centis tortaformában hat lap kijön ebből a mennyiségből: a tortaformát kivajazzuk, kimandulalisztezzük, és 185 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük, és megismételjük a műveletet a többi lap esetében is.

A krémhez

  1. A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral és a keményítővel.
  2. Közben a tejet felmelegítjük. Nem kell forrjon, még előtte kapcsoljuk le a lángot alatta.
  3. A tejből egy keveset hozzáadunk a tojásokhoz, elkeverjük, és ha kicsit fellazult, akkor folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk a maradék tejet is.
  4. Az egészet visszaöntjük az edénybe, majd közepes lángon melegíteni kezdjük.
  5. Folyamatosan kevergetjük addig, amíg puding sűrűségű nem lesz.
  6. Félrehúzzuk a krémet, időnként alaposan átkeverjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre nem hűl. Ekkor hozzáadjuk a puha vajat és egy-két csepp mandulakivonatot, és addig keverjük, amíg szép fényes, sűrű nem lesz a krém, majd félretesszük.

A tetejére

  1. Egy tortalapot megkenünk krémmel, rátesszük a következőt, és addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a lapok. A maradék krémmel pedig bevonjuk a tortát.
  2. A vizet felmelegítjük, és elkeverjük benne a kakaóport, majd forrón ráöntjük az étcsokira, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Félretesszük, hogy hűljön és sűrűsödjön kicsit.
  3. A csokikrémet körkörösen rácsurgatjuk a torta tetejére. Ha igazán profik akarunk lenni, akkor megvárjuk, amíg tényleg egészen sűrű nem lesz a csoki (de még folyós), majd habzsákba töltjük, és vékony köröket csurgatnunk a krémre.
  4. Egy fogpiszkálóval kívülről befelé haladva pókhálómintázzuk a tortát.
  5. A külsejét száraz serpenyőben pirított mandulával díszítjük. A ráadás pedig a tetejére habzsákkal kinyomott krém, egy-egy szem egész mandulával megspékelve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 15

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, hogy pontosan hogyan köthető a családhoz. Minden esetre azért érdekes ez a változat, mert a nálunk ismert idős változattal szemben ebbe mandula kerül. Én most 15 centis tortaformát használtam, ha nagyobbal készítjük, 22-23 centissel, akkor négy lap jön ki ebből a mennyiségből.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Trikolor répatorta

A húsvéti kedvencben, a répatortában általában csak az „alap” a narancssárga répát használjuk, megfeledkezve arról, hogy a zöldségnek van ám lila és sárgásfehér színű ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!