Mandulaliszt
![Mandulaliszt](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/ingredients/sl/OJ/ndYclGlMXwBGf3kRnT8hl591KMPjmUmZCesNjxIt.jpg?p=lqip-16%3A9&s=58e16eb8554fa49dae8b3b24278bf117)
A mandulaliszt egyre népszerűbb alapanyag, különösen a gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú étrendek követői körében. A mandulaliszt őrölt mandulából készül. Kétféle változata létezik: a héjas (azaz héjával együtt őrölt) és a hántolt (ennek héját eltávolítják, majd finomra őrlik).
A mandulaliszt gluténmentes alapanyagként kiváló alternatívát jelent a konyhában, főként a liszt helyettesítésére. Elsősorban sütéshez és panírozáshoz tudjuk felhasználni. Mivel másként viselkedik, mint a búzaliszt (pl. kevesebb kötőanyagot tartalmaz), gyakran módosítani kell a recepteket. A mandulaliszt diófélét is tartalmaz, ezért azok számára, akik dióallergiában szenvednek, nem fogyasztható.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A gluténmentes mandulalisztnek két válfaját különböztetjük meg: az egyik a mandulaolaj előállításánál keletkezett melléktermék (kisajtolt pogácsa) őrlésével készült, olajban szegény liszt, a másik egyszerűen hámozott, őrölt mandulából áll. A két előállítási módból adódóan más a két liszt tápanyagértéke, íze, de még az sem mindegy, mit sütünk belőlük. A liszt, melyből kivonták az olajat, nagyon száraz, és sok nedvességet vesz fel a tészta keverésénél. A német almatorta készítésénél pl. olajban szegény mandulalisztet használnak, hogy tömörebb legyen a textúrája. Az őrölt mandulából előállított liszt, zsírtartalmának köszönhetően, levegősebb és lágyabb tészták készítésére alkalmas, ilyen pl. a palacsinta.
Válassz olyan terméket, amely légmentesen zárt csomagolásban van: ez megakadályozza a nedvesség és levegő bejutását, ami rontaná a liszt minőségét. Ha lehetőség van rá, válassz átlátszó csomagolásút, így ellenőrizheted a liszt állagát és színét. A friss mandulaliszt világos színű és finom állagú. Szuper- és hipermarketekben, illetve bioboltokban és online is meg lehet vásárolni. A magas zsírtartalom miatt a mandulaliszt hajlamos az avasodásra, ezért hűvös, száraz helyen tárolandó, vagy akár hűtőszekrényben. A szavatossági ideje általában 6-12 hónap.
A mandulaliszt táplálkozási szempontból szuper alapanyag, és számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 100 grammja 570 kcal-t tartalmaz, ez részben a magas zsírtatartalma miatt van, hiszen 50 gramm zsír található benne és 21 gramm fehérje.
A mandulaliszt különösen gazdag E-vitaminban, amely antioxidáns hatású, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, és támogatja az immunrendszert. Tartalmaz B-vitaminokat is, például riboflavint (B2), amely fontos szerepet játszik az energiatermelésben és a bőr egészségében. Folsav is megtaláható benne, mely fontos a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben, különösen terhesség alatt. A mandulaliszt magas rosttartalmú, így hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, segít szabályozni a vércukorszintet, és elősegíti a telítettség érzését. Az egyszeresen telítetlen zsírok előnyösek a szív- és érrendszer számára, segíthetnek csökkenteni a rossz (LDL) koleszterinszintet és növelni a jó (HDL) koleszterinszintet.
A mandulaliszt előnyeit elsősorban süteményekben tudjuk kihasználni, így készülhet belőle rebarbarás mandulatorta epermázzal, mandulalisztes brownie, fahéjas-mandulalisztes süti szilvával, túrógombóc eperlabdákkal és diétás gyümölcskenyér is. Kencékhez és egytálételekhez pedig ez a diétás lepény lesz a nyerő. A mandulisztes almáspite is tökéletes vendégváró, amit nem csak gluténérzékenyek fogyaszthatnak.
Még több mandulalisztes receptért görgess lejjebb!
Bármikor.
Száraz, hűvös, sötét helyen.
fehérjetartalom
36 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
7 g
víztartalom
0 g
fehérje
36 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
rost
29 g
vitaminok
A muffinra soha nem lehet ráunni, hiszen egy igazi univerzális sütemény, amit mindig újragondolhatunk. Mi most elhoztuk 3 kedvenc, gyümölcsösre hangolt muffinunkat!
NosaltyNe gondold, hogy házilag nem készíthetsz isteni mexikóit: kukorica-krémleves, gyors mexikói chilis bab és churros vár - utóbbi rendhagyó formában!
NosaltyIdén 15 éves a Konyhakiállítás. A 2025. február 28-án nyíló kiállítás témája a holnap konyhája, mely természetes, okos és inspiráló!
NosaltyA Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Fűszereket szinte minden ételbe szórunk, és annak ellenére, milyen egyértelműnek tűnik a használatuk, mégsem mindig az. Például vannak olyan ízesítők, amelyek egészben jobban hatnak, mint őrölve. Nézzük, kik ők!
A séf olyat virított, hogy Borbás Marcsi azt mondta: soha többé nem jöhet a műsorába.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!