Tökéletes macaronok
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
Csokoládéganache
-
18g étcsokoládé98 kcal
-
15g habtejszín44 kcal
Macarontészta
-
15g mandulaliszt42 kcal
-
17g porcukor66 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
12g tojásfehérje6 kcal
-
12g cukor46 kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
Csokoládéganache
-
180g étcsokoládé983 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
Macarontészta
-
150g mandulaliszt425 kcal
-
170g porcukor658 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
120g cukor464 kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
Csokoládéganache
-
20.2g étcsokoládé110 kcal
-
16.9g habtejszín49 kcal
Macarontészta
-
16.9g mandulaliszt48 kcal
-
19.1g porcukor74 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
13.5g tojásfehérje7 kcal
-
13.5g cukor52 kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 12.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 20.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.1 g
Zsír
-
Összesen 120.9 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1333.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 287 mg
-
Foszfor 480 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 415.9 g
-
Cukor 381 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 202.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 422 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 411 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 149.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Csokoládéganache
Macarontészta
-
150 g mandulaliszt
-
170 g porcukor
-
1 csipet só
-
1 csepp vaníliaaroma
-
120 g cukor
Elkészítés
Csokoládéganache
- Vízgőz fölött egy tálban összeolvasztjuk a csokoládét és a tejszínt. Simára keverjük, és felhasználásig hagyjuk teljesen kihűlni. Kezdjük ezzel az egész sütési folyamatot, mert míg a macarontészták elkészülnek, a csokikrém is tökéletesen megdermed.
Macarontészta
- A sütőt melegítsük elő 150°C fokra, és menjen a légkeverés is.
- Első körben készítsünk elő minden hozzávalót. Fontos, hogy mielőtt nekikezdünk, a tojásfehérjéket pár órán át hagyjuk szobahőmérsékleten állni, és a hozzávalókat grammra pontosan mérjük ki! A habzsákot, eszközöket, sütőpapírt és lemezeket is készítsük elő, legyen minden kéznél.
- A mandulalisztet a porcukorral és egy csipet sóval konyhai darálóban daráljuk le jó alaposan, hogy még simább és egyneműbb legyen a keverék. Fontos lépés, hogy ezután át is szitáljuk apró lyukú szűrön, hogy véletlenül se maradjanak nagyobbacska manduladarabok.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval kezdjük habbá verni, ha elkezd fehéredni, folyamatos keverés mellett, fokozatosan adjuk hozzá a kristálycukrot. Majd miután elolvadt a cukor, és a habunk is megkeményedett, mehet egy habteszt. Ha a fejünk fölé emelve a tálban a hab meg sem mozdul, na akkor jól dolgoztunk! :)
- Ezután hozzákeverjük (szintén robotgéppel, alacsony fokozaton) a vaníliaaromát és a rózsaszín (opcionális) ételfestéket. Ne féljünk tőle, nem fog összeesni a hab, ha óvatosan keverjük. Ha esetleg porállagú ételfestéket használunk, akkor azt a mandulás-cukros keverékhez adjuk, daráláskor.
- A mandulalisztes keverék 1/4-ét hozzákeverjük a habhoz, határozott mozdulatokkal. Majd ha szinte már sima az állaga, mehet hozzá a maradék is, amivel most már teljesen simára keverjük. Akkor jó az állaga, ha a tésztából a spatulával 8-as formákat tudunk rajzolni.
- Miután ezzel is megvagyunk, kicsit felpörögnek az események. Gyorsan kell dolgoznunk, a masszát habzsákba töltjük, és kinyomkodjuk. Használjunk kör alakú nyomócsövet a habzsákhoz, mert így lesz szép kerek formájuk.
- Egy tipp: ha nem akarjuk, hogy a papír csúszkáljon, vagy sütés közben felpöndörödjön, nyomjunk a lemez mind a négy sarkába egy kevés tésztát, és erre helyezzük rá a sütőpapírt. A videóban látható módon és technikával egyforma nagyságú korongokat nyomkodunk, egymástól 3-4 cm távolságra. Két tálcára kényelmesen el tudjuk őket helyezni.
- Két fontos lépés következik a nyomkodás után: az egyik az, hogy a sütőlemezt jó erővel csapkodjuk oda a munkapulthoz minden irányból, hogy minden felesleges légbuborék távozzon. Ha ezt nem tesszük meg, a tésztakorongok szétfolynak sütés közben.
- A másik lépés a pihentetés, 30-40 perc hagyjuk állni őket, hogy a korongok teteje megbőrösödjön. Erre azért van szükség, hogy sütés közben a macaronok meg tudjanak emelkedni, és jellegzetes kis talpuk nőjön. A pihentetés alatt az az optimális, ha minél szárazabb a levegő, mivel a macaronok nem kedvelik a párát. Ha nem száradnak ki kellően, akár össze is eshetnek, elfolyhatnak.
- Az idő leteltével a lemezeket (egyesével) betesszük a sütőbe. Szigorúan 15 percig sütjük őket légkeverésen, és nem nyitogatjuk a sütőajtót, egy pillanatra sem.
- Miután megsültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni, ezután könnyedén lejönnek a sütőlemezről, és kezdhetjük az összeállítást.
- Érdemes összepárosítani a korongokat, lehet, hogy előfordul köztük kisebb, nagyobb. Legyen meg mindegyiknek a párja. Nekünk lemezenként 22 darab korong jött ki, azaz 44, ebből pedig a végén 22 darab macaronunk lett.
- A csokoládékrémet habzsákba töltjük, és szépen megtöltjük vele a macaronok egyik felét, majd rátesszük a tetejüket (a videóban is látható módon).
- Betöltöttük az összeset. Ha türelmesek vagyunk, egy napot hagyjuk állni, hogy egy kicsit összepuhuljon a krém és a tészta, viszont ha nem bírjuk ki, akár neki is eshetünk azonnal.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 356
- Tegnapi nézettség: 378
- 7 napos nézettség: 2276
- Össznézettség: 129467
- Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 29.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A macaron valóban nem a legegyszerűbben elkészíthető desszertek egyike, de nem is lehetetlen feladat. Mielőtt nekiállunk, mindenképp járjunk utána az elkészítési technikáknak és folyamatoknak. Fontos, hogy precízek legyünk és türelmesek. Mi most hoztunk egy receptet, amivel talán megkönnyíthetjük a dolgotokat. Itt is érvényes az "ismétlés a tudás anyja" mondás, miszerint minél többet csináljuk, annál jobbak leszünk benne! A macaron egy édes, enyhén tömény, mégis könnyed, kerek aprósütemény, ami porcukorból, mandulalisztből, tojásfehérjéből, kristálycukorból és általában ételfestékből készül, a korongokat pedig valamilyen szintén édes és masszív töltelék hozzáadásával tapasztják össze. Ez lehet többek közt vajkém, gyümölcslekvár vagy selymes csokoládékrém – nálunk is ez utóbbi készült most tejszínből és étcsokoládéból.