Mandulapehely

Mandulapehely

Leírás

Mandulapehely – receptek, leírás, tippek

A mandulapehely a mandula vékonyra szeletelt formája, amelyet általában hámozott mandulából készítenek. Ez az alapanyag sokféle tápanyaggal rendelkezik, és többféle módon felhasználható a konyhában.

A mandulapelyhet húsos, halas és zöldséges ételekhez pirítva, és a panír alkotórészeként (mandulás bundában), ill. sütemények külső rétegeként (rászórva) dekoratív, és egyben finom összetevőként használják.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mandulapehely?

A mandulapehely a tisztított mandulabél szeletelt formája. Legfőképp süteményekhez és húsokhoz lehet használni. A mandula számos jótékony hatással rendelkezik, például jóféle zsírokat tartalmaz és kiváló antioxidánsforrás.

Hogyan vásároljuk?

Mandulapelyhet szinte bármelyik szuper- és hipermarketekben kaphatunk ma már, de bioboltokban és delikátboltokban biztosan meg tudjuk venni. Felbontás után jól zárható edényben tároljuk, száraz, napfénytől védett helyen.

Mire jó a mandulapehely?

A mandulapehelynek magas a fehérjetartalma, egészséges zsírsavakat tartalmaz, főként egyszeresen telítetlen zsírokat. Jó E-vitamin-, magnézium- és antioxidánsforrás. Gluténmentes, így kiváló választás cöliákiában szenvedőknek vagy gluténérzékenyeknek.

Sütemények, torták, kekszek díszítésére vagy textúrájuk gazdagítására használják. Ropogós elemként adható salátákhoz is. Húsok vagy halételek mellé pirítva különleges ízt ad, illetve hozzáadható reggeli müzlikhez vagy granolához is.

Mi készülhet a mandulapehelyből?

Készülhet almás galette leveles tésztából, mandulás croissant-keksz, Raffaello-szelet, spenótos mac & cheese, sokmagvas rántott sajt rizibizivel, tartárral, gombatatár mediterrán salátával, narancsos cantuccini kandírozott csipkebogyóval, mutatós körtés sütemény és süppedős barackos süti.

Még több mandulapelyhes receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában megvehetjük szuper- és hipermarketekben, valamint bio- és delikátboltokban.

hogyan tároljam

Felbontás után jól zárható edényben tároljuk, száraz, napfénytől védett helyen.

100g Mandulapehely

fehérjetartalom

21.4 g

zsírtartalom

49.736 g

szénhidráttartalom

18.67 g

víztartalom

4.51 g

gramm mandulapehely?

Top ásványi anyagok

Foszfor

481 mg

Magnézium

268 mg

Kalcium

236 mg

Nátrium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.115 g

Kolin

52.1 mg

E vitamin

23.75 mg

Niacin - B3 vitamin

3.5 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.4 g

Zsír

telített zsírsav

3.953 g

egyszeresen telített zsírsav

33.415 g

többszörösen telített zsírsav

12.368 g

ásványi anyagok

Kalcium

236 mg

Vas

3.28 mg

Magnézium

268 mg

Foszfor

481 mg

Nátrium

19 mg

Cink

2.97 mg

Réz

1.027 mg

Mangán

1.835 mg

Szelén

3.2 µg

szénhidrát

rost

9.9 g

cukor

4.63 g

víz

4.51 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.191 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.711 mg

Niacin - B3 vitamin

3.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.314 mg

Folát

49 µg

Kolin

52.1 mg

Béta-karotin

4 µg

Lutein+zeaxantin

1 µg

E vitamin

23.75 mg

B6 vitamin

0.115 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...