A tökéletes madártej
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
759
kcal
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Összesen
3039
kcal
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
Madártej
-
52.8g tej30 kcal
-
23.2g tojás29 kcal
-
13.2g cukor51 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.8g étkezési keményítő3 kcal
Mandulagrillázs
-
5.3g mandulapehely31 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
0.4g víz0 kcal
Összesen
160
kcal
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25 g
Zsír
-
Összesen 27.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1095.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.3 g
-
Cukor 94 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 297 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 487 micro
Összesen
759
kcal
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 100.1 g
Zsír
-
Összesen 109.4 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 1440 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4381.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1597 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 315 mg
-
Foszfor 1250 mg
-
Nátrium 1074 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 405.1 g
-
Cukor 375 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 308.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 620 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 318 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 1190 mg
-
Retinol - A vitamin: 620 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 35 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1949 micro
Összesen
3039
kcal
- 11% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 76 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.4 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
Madártej
- A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz hozzáadunk 200 g cukrot, és habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvad, a térfogata duplájára nő, és kicsit kifehéredik. Hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét és egy evőkanál étkezési keményítőt (opcionális).
- Közben a tejet felmelegítjük, és beletesszük a kikapart vaníliarudat is.
- A cukros-habos tojássárgáját hőkiegyenlítéssel a vaníliás tejhez keverjük. (Ami azt jelenti, hogy 2-3 merőkanál meleg tejet a sárgájás keverékhez adunk, összekeverjük, majd óvatosan a többi meleg tejhez öntjük.) Folyamatosan kevergetve (nehogy lekapjon vagy becsomósodjon) megvárjuk, míg kellően besűrűsödik. (Egy híg állagú vaníliasodót kell kapnunk.) Ha szükséges, átszűrjük, hagyjuk kicsit állni, majd hűtőszekrényben teljesen kihűtjük.
- Egy fazékban vagy serpenyőben vizet forralunk. A fehérjéket 50 g cukorral kemény habbá verjük. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk az enyhén gyöngyöző víz tetejére, majd lefedve 2 -3 percig pároljuk. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük, és hagyjuk hűlni.
- A vaníliás krémet tálkákba adagoljuk, majd 2-3 habgaluskával a tetején tálaljuk, pirított mandulával és mandulagrillázzsal megszórva. Nyáron reszelt citromhéj és bogyós gyümölcsök is tökéletesek hozzá!
Mandulagrillázs
- A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A cukorból és a vízből borostyán színű karamellt készítünk.
- A mandula egyik felét egészben félretesszük, a másikat pedig hozzákeverjük a karamellhez. Sütőpapíros tepsire borítjuk, és hagyjuk teljesen kidermedni.
- Késes aprítóban vagy kávédarálóban finomra daráljuk, majd ezzel a grillázsmorzsával és a félretett pirított mandulapehellyel megszórva tálaljuk a madártejet.
- Elkészítettem: 60 alkalommal
- Receptkönyvben: 464
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 192
- Össznézettség: 30766
- Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- buli receptek ,
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen találjuk, akkor a legfinomabb, ráadásként pedig megszórhatjuk pirított mandulával, mazsolával, de karamellt is csorgathatunk rá. Sőt, nyáron dukál még hozzá bármilyen édes, apró bogyós gyümölcs is. Nekem már el is indult a nyár elválasztásom...íme a tökéletes recept, szerintem.