r
Nosalty Logó

Galaktoboureko, a görög grízpite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Galaktoboureko, a görög grízpite
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

352
Kalória
7.9g
Fehérje
38.1g
Szénhidrátok
18.8g
Zsír
20.3g
Víz
77.3g
Koleszterin
1.1g
Rost
20.6g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 352 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 4245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 253 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    20.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 352 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95 g

Zsír

  • Összesen
    225.1 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    927 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2935.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    1076 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    329 mg
  • Foszfor
    912 mg
  • Nátrium
    552 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.5 g
  • Cukor
    248 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    243.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1474 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    519 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1440 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    317 micro
  • β-crypt
    161 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    846 micro
Összesen 4245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 253 kcal

Elkészítés

tejbegrízes töltelék

  1. A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük.
  2. Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük. Tejbegríz állagúnak kell lennie.
  3. Amikor kész, több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne.
  4. A tojásokat felverjük kicsit, és a krémhez keverjük. Félretesszük a tölteléket.

összeállítás

  1. Egy kisebb, kerek tortaformát, vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal. Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel.
  2. A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek.
  3. Erre jön a tejbegrízes töltelék, ennek a tetejét, amennyire lehet elsimítjuk. A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket. A sütemény tetejét pirított mandulával zárjuk.
  4. 180 fokos sütőbe tesszük, ahol először lefedve sütjük 20 percet, majd fedetlenül ugyanennyit.

szirup

  1. A kész süteményt hagyjuk picit hűlni, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük.
  2. A forró szirupot a pite tetejére öntjük, és hagyjuk pihenni pár órát. Ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt többnyire olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Az én receptembe emellett került egy narancs héja és narancslé is, a tésztalapok közé pedig pirított mandulát szórtam, így még ropogósabb lett a végeredmény.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán almás pite

Egy klasszikus süteményt, az almás pitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!