r
Nosalty Logó

Galaktoboureko, a görög grízpite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Galaktoboureko, a görög grízpite
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 352 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 4245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Összesen 253 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.1 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    120 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 352 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95 g

Zsír

  • Összesen
    225.1 g
  • Telített zsírsav
    105 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    927 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2935.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    1076 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    329 mg
  • Foszfor
    912 mg
  • Nátrium
    552 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    457.5 g
  • Cukor
    248 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1474 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    192 micro
  • Kolin:
    519 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1440 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    317 micro
  • β-crypt
    161 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    846 micro
Összesen 4245 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    175.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 253 kcal

Hozzávalók

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Elkészítés

tejbegrízes töltelék

  1. A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük.
  2. Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük. Tejbegríz állagúnak kell lennie.
  3. Amikor kész, több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne.
  4. A tojásokat felverjük kicsit, és a krémhez keverjük. Félretesszük a tölteléket.

összeállítás

  1. Egy kisebb, kerek tortaformát, vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal. Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel.
  2. A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek.
  3. Erre jön a tejbegrízes töltelék, ennek a tetejét, amennyire lehet elsimítjuk. A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket. A sütemény tetejét pirított mandulával zárjuk.
  4. 180 fokos sütőbe tesszük, ahol először lefedve sütjük 20 percet, majd fedetlenül ugyanennyit.

szirup

  1. A kész süteményt hagyjuk picit hűlni, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük.
  2. A forró szirupot a pite tetejére öntjük, és hagyjuk pihenni pár órát. Ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 267
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 102
  • Össznézettség: 48725
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Galaktoboureko, a görög grízpite
Rosanics Petra 351 recept

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt többnyire olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Az én receptembe emellett került egy narancs héja és narancslé is, a tésztalapok közé pedig pirított mandulát szórtam, így még ropogósabb lett a végeredmény.

Hozzávalók

tejbegrízes töltelék

összeállítás

szirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...