Galaktoboureko, a görög grízpite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
tejbegrízes töltelék
-
50g tej28 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
14g tojás17 kcal
összeállítás
szirup
Összesen
352
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
tejbegrízes töltelék
-
600g tej336 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
60g búzadara216 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
165g tojás208 kcal
összeállítás
-
250g réteslap738 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g mandulapehely590 kcal
szirup
Összesen
4245
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.1 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 120 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
352
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95 g
Zsír
-
Összesen 225.1 g
-
Telített zsírsav 105 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 927 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2935.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 1076 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 329 mg
-
Foszfor 912 mg
-
Nátrium 552 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 457.5 g
-
Cukor 248 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 243.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1474 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 192 micro
-
Kolin: 519 mg
-
Retinol - A vitamin: 1440 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 317 micro
-
β-crypt 161 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 846 micro
Összesen
4245
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 175.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
253
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
tejbegrízes töltelék
- A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük.
- Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük. Tejbegríz állagúnak kell lennie.
- Amikor kész, több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne.
- A tojásokat felverjük kicsit, és a krémhez keverjük. Félretesszük a tölteléket.
összeállítás
- Egy kisebb, kerek tortaformát, vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal. Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel.
- A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek.
- Erre jön a tejbegrízes töltelék, ennek a tetejét, amennyire lehet elsimítjuk. A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket. A sütemény tetejét pirított mandulával zárjuk.
- 180 fokos sütőbe tesszük, ahol először lefedve sütjük 20 percet, majd fedetlenül ugyanennyit.
szirup
- A kész süteményt hagyjuk picit hűlni, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük.
- A forró szirupot a pite tetejére öntjük, és hagyjuk pihenni pár órát. Ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 267
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 49081
- Feltöltés dátuma: 2021. október 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
360 recept
A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt többnyire olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Az én receptembe emellett került egy narancs héja és narancslé is, a tésztalapok közé pedig pirított mandulát szórtam, így még ropogósabb lett a végeredmény.