Şekerpare a török desszert
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
42g vaj299 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
14g búzadara50 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A díszítéshez
-
10g mandula59 kcal
-
10g törökmogyoró63 kcal
A sziruphoz
Összesen
1280
kcal
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
125g vaj896 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
3g vaníliaaroma0 kcal
-
42g búzadara150 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
A díszítéshez
-
30g mandula177 kcal
-
30g törökmogyoró189 kcal
A sziruphoz
Összesen
3843
kcal
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tésztához
-
12.3g vaj88 kcal
-
12.3g porcukor48 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
4.1g búzadara15 kcal
-
24.6g finomliszt89 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
A díszítéshez
-
2.9g mandula17 kcal
-
2.9g törökmogyoró19 kcal
A sziruphoz
Összesen
377
kcal
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 47.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 591.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 291 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 203 g
-
Cukor 126 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 311 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 304 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
1280
kcal
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 45.9 g
Zsír
-
Összesen 143.7 g
-
Telített zsírsav 68 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1773.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 102 mg
-
Kálcium 372 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 209 mg
-
Foszfor 872 mg
-
Nátrium 201 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 609.1 g
-
Cukor 378 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 208.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 932 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 169 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 913 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 223 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 267 micro
Összesen
3843
kcal
- 4% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 174.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 59.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
377
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 db tojássárgája
-
0.5 teáskanál vaníliaaroma
-
41.6 g búzadara
-
250 g finomliszt
-
1 tk sütőpor
A díszítéshez
-
30 g mandula
-
30 g törökmogyoró
A sziruphoz
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal. Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá nyugodtan lisztet.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üvegtálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket, és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót.
- Az előmelegített sütőben 25-30 percalatt, vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.
- Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni.
- Ha a şekerpareis készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is, és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra, és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.
- Afiyet olsun!
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 15237
- Feltöltés dátuma: 2012. október 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava, a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett. Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes. Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.