r
Nosalty Logó

Şekerpare a török desszert

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Şekerpare a török desszert
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 1280 kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 3843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Összesen 377 kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    591.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    291 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    203 g
  • Cukor
    126 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    311 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    304 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 1280 kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    143.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    486 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1773.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    872 mg
  • Nátrium
    201 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    609.1 g
  • Cukor
    378 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    208.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    932 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    913 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    223 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    267 micro
Összesen 3843 kcal
  • 4% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.9 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 377 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal. Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá nyugodtan lisztet.
  2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üvegtálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket, és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót.
  3. Az előmelegített sütőben 25-30 percalatt, vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.
  4. Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni.
  5. Ha a şekerpareis készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is, és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra, és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.
  6. Afiyet olsun!
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 114
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 15237
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 28.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava, a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett. Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes. Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

A sziruphoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...