Törökmogyoró

Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyorófaj, ősz elején érő, ízletes csemege. Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb. A mogyoró, így a törökmogyoró is hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az édesipar levantei mogyoró néven ismeri (hazai csokoládégyáraink mind a mai napig Iránból vásárolják). Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk. Belső, barna héját úgy a legkönnyebb eltávolítani, ha sütőben pirítjuk. Forrás: Wikipédia
Bármikor.
A dióhoz hasonlóan, az avasodást megelőzendő, hűtőszekrényben tároljuk. ;
fehérjetartalom
13.7 g
zsírtartalom
58.419 g
szénhidráttartalom
17 g
víztartalom
5.79 g
Foszfor
310 mg
Magnézium
160 mg
Kalcium
149 mg
Mangán
12.65 mg
B6 vitamin
0.585 g
E vitamin
17.5 mg
C vitamin
2 mg
Niacin - B3 vitamin
1.55 mg
fehérje
13.7 g
Zsír
telített zsírsav
4.669 g
egyszeresen telített zsírsav
48.192 g
többszörösen telített zsírsav
5.558 g
ásványi anyagok
Kalcium
149 mg
Vas
3.3 mg
Magnézium
160 mg
Foszfor
310 mg
Cink
2.2 mg
Réz
1.6 mg
Mangán
12.65 mg
Szelén
4.1 µg
szénhidrát
rost
11 g
cukor
3.49 g
víz
5.79 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.475 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.11 mg
Niacin - B3 vitamin
1.55 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.815 mg
Folát
78 µg
Alfa-karotin
2 µg
Béta-karotin
23 µg
E vitamin
17.5 mg
A vitamin
2 µg
C vitamin
2 mg
B6 vitamin
0.585 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...
Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...
A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel. Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel. Hogy miért vadász a címe? Mert így ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!