Mézeskalácsos sajttorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
keksz
-
13g gyömbéres keksz60 kcal
-
3g törökmogyoró21 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
0g só0 kcal
sajtkrém
-
42g mascarpone168 kcal
-
33g krémsajt83 kcal
-
10g porcukor40 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
13 kcal
-
0 kcal
karamell
Összesen
510
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
keksz
-
160g gyömbéres keksz720 kcal
-
40g törökmogyoró252 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
sajtkrém
-
500g mascarpone2020 kcal
-
400g krémsajt1000 kcal
-
125g porcukor484 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
152 kcal
-
0 kcal
karamell
Összesen
6131
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
keksz
-
9.2g gyömbéres keksz41 kcal
-
2.3g törökmogyoró14 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0g só0 kcal
sajtkrém
-
28.8g mascarpone116 kcal
-
23g krémsajt58 kcal
-
7.2g porcukor28 kcal
-
9.5g tojás12 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
2.3g étkezési keményítő9 kcal
-
0 kcal
karamell
Összesen
352
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 37.3 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 367.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 300 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
510
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89 g
Zsír
-
Összesen 447.7 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 777 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4408.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 85 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 3598 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 424.8 g
-
Cukor 306 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 159 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 986 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 447 mg
-
Retinol - A vitamin: 970 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 183 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 730 micro
Összesen
6131
kcal
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 253.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 9.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
352
kcal
Hozzávalók
keksz
-
40 g törökmogyoró
-
50 g vaj
-
1 csipet só
sajtkrém
-
500 g mascarpone
-
400 g krémsajt
-
125 g porcukor
-
3 db tojás
-
30 g vaj
-
40 g étkezési keményítő
karamell
Elkészítés
keksz
- A mézeskalácsokat és a mogyorót aprítógépben lezúzzuk, majd összekeverjük a vajjal és egy kicsit sózzuk is.
- Vajjal kikent tortaformába tesszük a kekszmorzsát és egy pohár segítségével (vagy csak simán kézzel), elegyengetjük a forma alján és oldalán.
- Hűtőbe tesszük a tésztát egy fél órára, majd 160 fokos sütőben elősütjük 10 percig.
sajtkrém
- A mascarponét és a krémsajtot a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olvasztott vajat, és azokkal is kikeverjük.
- Hozzáadjuk a keményítőt és a fűszerkeveréket, alaposan beleforgatjuk a krémbe, majd az egészet beletöltjük a tortaformába, rá az elősütött kekszes alapra.
- 160 fokos sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
- A kész sajttortát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, ezalatt a sütőben megpuffadt teteje is össze fog esni.
- Amikor már lehűlt, betesszük a tortát a hűtőbe egy pár órára vagy egy éjszakára, hogy összeálljon rendesen.
karamell
- A cukrot és a vizet kis forralóban elkezdjük összeforralni, majd amikor már borostyánszínű, lehúzzuk a tűzről.
- Hozzáadjuk a vajat, a tejet, a fűszerkeveréket és ízlés szerint sót, majd visszatesszük a tűzre és forralunk rajta egyet.
- A kész karamellt ezután átöntjük egy kis kiöntőbe és hűlni hagyjuk. Ha korábban készítjük el mint a tálalás, akkor mikróban fél perc alatt folyóssá. varázsolhatjuk a karamellszószt.
- A sajttorta tetejét lecsorgatjuk a karamellel, majd ízlés szerint mézeskalácsokkal és mézeskalácsmorzsával díszítve tálaljuk. Szeleteléshez használjunk, éles, forró vízbe mártott kést.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 311
- Össznézettség: 2571
- Feltöltés dátuma: 2023. december 15.
Ajánló
Na nem mintha hinnénk a maradék mézeskalács fogalmában, de ha valahol mégis lenne ilyen, akkor az remek alapja lehet ennek a receptnek!
Receptkategóriák
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Nem tudunk betelni a mézeskalácsos dolgokkal, ez a sajttorta pedig az abszolút kedvencünk lett, amint elkészült! A mézeskalács itt aztán minden formában megjelenik: ez adja a kekszes alapot, a fűszerkeverék visszaköszön a krémben és megmutatkozik a sóskaramellás öntetben is, a torta tetejét pedig mézeskalácsok díszítik. Nagyon komoly sütemény, de érdemes elkészíteni, mert elképesztően finom és annyira KARÁCSONYI!