Békebeli orosz krémtorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Dacota
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
39g tojás48 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
12g tojássárgája39 kcal
-
60g tej34 kcal
-
11 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
4g mazsola13 kcal
-
1g rum2 kcal
A díszítéshez
-
8g mandula47 kcal
Összesen
410
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
385g tojás484 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
600g tej336 kcal
-
114 kcal
-
8g zselatin25 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
44g mazsola132 kcal
-
8g rum18 kcal
A díszítéshez
-
80g mandula472 kcal
Összesen
4108
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
A piskótához
-
19.7g tojás25 kcal
-
3.6g finomliszt13 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
0g vanília0 kcal
-
6.1g tojássárgája20 kcal
-
30.7g tej17 kcal
-
1.5g étkezési keményítő6 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
25.6g habtejszín75 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
2.3g mazsola7 kcal
-
0.4g rum1 kcal
A díszítéshez
-
4.1g mandula24 kcal
Összesen
211
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.3 g
Zsír
-
Összesen 27.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 312 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 515.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 160 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 195 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 239 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 212 mg
-
Retinol - A vitamin: 236 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
Összesen
410
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.5 g
Zsír
-
Összesen 273.4 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 99 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 3117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5153 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 202 mg
-
Kálcium 1602 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 1952 mg
-
Nátrium 1041 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 286.2 g
-
Cukor 183 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 664.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2394 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 654 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 414 micro
-
Kolin: 2118 mg
-
Retinol - A vitamin: 2357 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 70 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3030 micro
Összesen
4108
kcal
- 9% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 263.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 34 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 155 micro
Összesen
211
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
7 db tojás
-
7 csapott ek finomliszt
-
7 csapott ek porcukor
-
1 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
A krémhez
-
1 db vanília
-
6 db tojássárgája
-
6 dl tej
-
2 evőkanál étkezési keményítő
-
1.5 ek zselatin
-
5 dl habtejszín
-
4 ek cukor
-
2 marék mazsola
-
1 ek rum
A díszítéshez
Elkészítés
A piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját a cukorral habosra-krémesre keverjük, amíg kicsit kifehéredik.
- A lisztet a sütőporral együtt a fokozatosan a tojásfehérjéhez keverjük, felváltva a cukros sárgájával. Lukas fakanállal óvatosan összekeverjük.
- Egy 23 centis tortaforma oldalát kivajazzuk, az aljába sütőpapírt vágunk. Beleöntjük a piskótaalapot, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt! Utána viszont figyeljük, tűpróbával ellenőrizzük, készen van-e.
- Ha kész, 10 percig pihentetjük, majd kivesszük a formából. Legalább másfél órát pihentetjük, mielőtt felvágjuk, de előző este is elkészíthetjük.
- Ha kihűlt, keresztben négybe vágjuk. Ha ez nem az erősségünk, akkor négy adagban is megsüthetjük a piskótát, de így macerásabb.
A krémhez
- A tejszínt előző este felforraljuk, majd ha kihűlt, hűtőben éjszakáztatjuk. (Emiatt jó kemény lesz azután is, hogy felvertük, és nincs szükség habfixálóra). A sárgákat habosra-keményre keverjük a cukorral (mixerrel).
- Hozzáadjuk a tejet, a vaníliai kikapart magjait, a keményítőt, és kis lángon folyamatosan kevergetve krémet főzünk belőle. Ne forraljuk fel, mert kicsapódik a tojás, és úgy nem guszta.
- Ha kész, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a rumot és teljesen kihűtjük.
- Ha kihűlt, a zselatint feloldjuk egy fél dl meleg vízben. A hűtőből elővesszük a tejszínt, és keményre verjük. Ha kész, kiveszünk belőle decinyi habot. A többit óvatosan összeforgatjuk a kihűlt krémmel és a zselatinnal. Vigyázzunk, hogy ne törjön össze nagyon. Ha van időnk, tegyük a hűtőbe egy fél órára. Így könnyebb vele dolgozni, de nem kötelező.
- Elővesszük a négybe vágott piskótát. Az alsó réteget megkenjük a krémmel, rászórunk némi mazsolát, majd lefedjük a következő réteggel. Így teszünk a többi réteggel is. Ügyeljünk arra, hogy maradjon elég a torta bevonására!
- A maradék krémet habkártyával felvisszük a tortára. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük (de minél tovább áll, annál jobb).
A díszítéshez
- Az oldalára vigyük fel a mandulaforgácsot, tálalás előtt pedig habzsákba töltött maradék habbal nyomjunk kis díszeket a torta tetejére.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 838
- Tegnapi nézettség: 66
- 7 napos nézettség: 439
- Össznézettség: 188056
- Feltöltés dátuma: 2014. október 21.
Ajánló
A mazsolát beáztathatjuk rumba, de nem kötelező. Mint ahogy a mazsola sem, azt is lecserélhetjük bármilyen aszalt vagy kandírozott gyümölcsre. A habfészkekbe nyáron kerülhet friss gyümölcs, télen koktélcseresznye vagy kivi. A mandulát szintén elhagyhatjuk, vagy lecserélhetjük másmilyen darált magra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Dacota
536 recept
Igazi pesti klasszikus, a '30-as évek sztárja! További történet a blogon.