Csokoládé

A csokoládé a Dél-Amerikában őshonos kakaófa magjából, kakaóbabból készül. Jellemzően vékony táblákban, bonbonként vagy forró italként fogyasztjuk. Édességi fokát tekintve megkülönböztetjük a tej- és az étcsokoládét, ez utóbbi jóval sötétebb színű, és kevésbé édes. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43 %-os, ideális esetben 55-75 százalék közötti.
A csokoládé a kakaóbab fermentálásával, szárításával, pörkölösével és hántolásával készül. A hántolt kakaóbabot megőrlik, és ebből készül a kakaómassza. A kakaómasszához pedig cukrot, tejport (tejcsokoládé esetén) és kakaóvajat adnak. A csokoládét hosszú ideig keverik, hogy sima és fényes textúrája legyen. A csokoládét különböző hőmérsékleteken hűtik és melegítik, hogy stabil szerkezetet kapjon.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A csokoládé az egyik legkedveltebb édesség a világon, amelyet kakaóbabból készítenek. A csokoládé ízét és minőségét nagyban befolyásolja a kakaóbab fajtája, származási helye és a feldolgozás módja. A csokoládé sokféleképpen felhasználható alapanyag, de elsősorban süteményekbe kerül.
Szuper- és hipermarketekben többféle márkájú és kakaótartalmú csokoládét tudunk venni. Ha az egészségünk fontos szempont, válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládét kevesebb cukorral. Minél magasabb kakaótartalma van a csokoládénak, annál jobb minőségűnek számít. A lejárati dátumot mindig vegyük figyelembe, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Az étcsokoládé gazdag antioxidánsokban (flavonoidok), amelyek jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre. Ezenkívül magnéziumot, vasat és más ásványi anyagokat is tartalmaz. A kakaó javíthatja a vérkeringést, mivel tágítja az ereket, és csökkenti a vérnyomást. Mérsékelheti a rossz LDL-koleszterin szintjét is, miközben növelheti a jó HDL-koleszterint. A csokoládé szerotonint és endorfint szabadít fel, amelyek javítják a hangulatot, és csökkentik a stresszt.
Csokoládéból készülhet Nutella-keksz, tangó szelet, tojáslikőrös kuglóf, Kinder csoki likőr, Bounty smoothie-tál, Lajcsi-szelet, Baileys-es blondie csokitojásokkal, mascarponés kávékrém vagy mandulás háromszög - karácsonyi aprósütemény is.
Még több csokoládés receptért görgess lejjebb!
Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketekben.
Fénytől védve, száraz, hűvös helyen tároljuk a csokoládét, de akár hűtőbe is tehetjük.
fehérjetartalom
4.88 g
zsírtartalom
8029.151 g
szénhidráttartalom
61.17 g
víztartalom
0.97 g
Foszfor
206 mg
Magnézium
146 mg
Kalcium
56 mg
Nátrium
24 mg
B6 vitamin
0.042 g
Niacin - B3 vitamin
0.725 mg
E vitamin
0.54 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.297 mg
fehérje
4.88 g
Zsír
telített zsírsav
18.519 g
egyszeresen telített zsírsav
9.54 g
többszörösen telített zsírsav
1.092 g
koleszterin
8 g
ásványi anyagok
Kalcium
56 mg
Vas
8.02 mg
Magnézium
146 mg
Foszfor
206 mg
Nátrium
24 mg
Cink
2.01 mg
Réz
1.028 mg
Mangán
1.419 mg
Szelén
3 µg
szénhidrát
rost
7 g
cukor
47.9 g
víz
0.97 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.025 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.05 mg
Niacin - B3 vitamin
0.725 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.297 mg
Alfa-karotin
7 µg
Béta-karotin
26 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Lutein+zeaxantin
31 µg
E vitamin
0.54 mg
K vitamin
8.1 µg
B12 vitamin
0.23 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.042 g
Sokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyLehet, hogy hallottunk már a pH-szintre koncentráló alkáli diétáról, de pontosan nem tudtuk, hogy mire is jó – ha egyáltalán jó valamire. Most körüljárjuk az étkezési mód szabályait és kitérünk arra is, hogy tényleg megfelelő választás-e, ha például az a célunk, hogy egészségesebbek legyünk.
Szabó AnnaLevesbe főzzük, megsütjük, felkockázzuk, rizzsel keverjük, salátával tálaljuk - a csirkemell és a csirkecomb lesz e hetünk két főszereplője, keressétek őket a napi levesben vagy a főételben! Ja, és mint mindig, most is lesz valami finom édes desszert a menüsorok végén!
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!