r
Nosalty Logó

Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Morzsácska
Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 1179 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 5884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Összesen 102 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    47.3 g

Zsír

  • Összesen
    62 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1703 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    276 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    151 mg
  • Foszfor
    624 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    750.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    97 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    277 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4392 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 1179 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    236.4 g

Zsír

  • Összesen
    310.2 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    106 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    764 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8515.1 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    1379 mg
  • Vas
    42 mg
  • Magnézium
    753 mg
  • Foszfor
    3122 mg
  • Nátrium
    2943 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    555 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    89 mg

VÍZ

  • Összesen
    3750.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    483 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    49 mg
  • C vitamin:
    178 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    78 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1385 micro
  • Kolin:
    505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    299 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2257 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    21960 micro
  • Lut-zea
    1428 micro
Összesen 5884 kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    386 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 102 kcal

Hozzávalók

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Elkészítés

Csicseriborsó

  1. Magas falú lábasban az olajat felhevítjük, és beleszórjuk az indiai ötfűszert: mustármag, görögszéna (lepkeszegmag), édeskömény mag, római köménymag, és a felsorolásból kimaradt fekete hagymamag. Sisteregnie kell (de nem égnie) a fűszereknek. Amikor illatozik, pattog, rászórjuk az apróra szelt vöröshagymát. Sózzuk, hogy a hagyma levet engedjen, és karamellizáljuk (közepes hőfokon, néha megkeverve karamell színűre. Nem jó, ha pirul.)
  2. A karamellizált hagymára az apróra kockázott fokhagymát az apróra aprított gyömbért és a karikára szelt chili paprikát rakjuk, keverjük, egy picit hagyjuk összeérni az ízeket.
  3. A csicseriborsóról a levet leöntjük (egy kevés maradhat), és beleöntjük a lábasba. Összekeverjük, és fedő alatt pároljuk 15 percig. A hámozott konzervparadicsomot hozzáöntjük, a paradicsomokat kissé szétnyomkodjuk, és fedő alatt főzzük 30-45 percet, amíg a paradicsom jobban szétfő. Ha nagyon sok a leve, akkor főzzük még fedő nélkül egy darabig.
  4. A por fűszereket: curry por, koriander por, római kömény por és garam masala por (én chat masalát használtam garam masala helyett. Más ízvilág!), ízlés szerint (kb. 2-3 csipetnyit használtam) adagoljuk. Összekeverjük, és kb. 2-3 percig alacsonyabb hőfokon főzzük.
  5. A szobahőmérsékletű joghurtot hőkiegyenlítéssel adagoljuk a csicseriborsóhoz. Összefőzzük 3-5 percig. Rizzsel tálaljuk!

Kókusztejes csirke curry

  1. A csicseriborsóhoz hasonlóan a hevített olajban az ötfűszert és a curry levelet, illetve a chili port átforgatjuk. Ugyanúgy megy bele a felszeletelt hagyma, sózzuk, és karamellizáljuk. Karamellizálás után kerül bele itt is a picire vágott fokhagyma és a picire vágott gyömbér és a karikákra szelt chili paprika, ezekkel is hagyjuk kicsit összemelegedni.
  2. A felcsíkozott, bőrmentes csirkehúst beleforgatjuk, egy picit sózzuk. Fehérítjük, ha kell, pici vizet öntünk alá.
  3. A hámozott konzerv paradicsomot hozzáadjuk, szétnyomkodjuk a paradicsomokat, és lefedve főzzük, amíg a paradicsom szétfő. Néha megkavarjuk. Kb.30-45 perc
  4. A porfűszereket adagoljuk, tehát: curry por, kurkuma por, garam masala por. Jól elkeverve 1-2 percig főzzük, majd a kókusztejet is hozzáadjuk. (Az a jó kókusztej, ami kissé kemény tapintatú a dobozon keresztül, mintha összeállt volna. Melegbe téve krémesen szétolvad.) Főzzük 2-4 percig. Tálaljuk rizzsel!

Basmati rizs

  1. A rizst mossuk jól át, és hideg vízbe állni tesszük.
  2. A már ismert módon az olajat hevítjük. Beleszórjuk az egész fűszereket: szegfűbors, mustármag, koriandermag, római köménymag, curry levél. Amikor illatozik/pattog, beletesszük az apróra felszeletelt vöröshagymát, sózzuk, és karamellizáljuk.
  3. Feltekerjük a hőfokot. A fűszeres hagymára kb. 1 dl forró vizet öntünk, és azonnal lefedjük. Fedő alatt 1 percet hagyjuk jó magas hőfokon (ilyenkor hirtelen nyomásemelkedés lesz a fedő alatt, aminek hatására a fűszerek és a hagyma "szétnyomódik").
  4. A rizsről a vizet leöntjük, és a hagymára öntjük. Dupla mennyiségű vízzel (langyos) felöntjük, sózzuk, megkeverjük. Fedő alatt puhára főzzük. Étkezésnél a nagyobb fűszerdarabokat ne rágjuk meg, mert nem finom úgy! :) Köretként tálaljuk! Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3593
  • Feltöltés dátuma: 2017. március 02.

Ajánló

Egy könnyed bor jó lehet, vagy sok víz :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kókusztejes csirke curry basmati rizzsel és csicseriborsóval
Morzsácska 39 recept

Nászutas élményekből többek között az indiai ízvilág megragadt. Egy főzőtanfolyamon tanultam ezt a receptet. Nagyjából így készült el. Ez egy komplett ebédnek felel meg, nem muszáj mind a hármat elkészíteni. Sok a hozzávaló, de ne rettentsen el senkit a kipróbálástól. Könnyen beszerezhetőek a fűszerek, nem kell belőlük fél kilónyit venni. :)  Az "ízlés szerint" fűszerezés pedig tényleg úgy történjen, mint mikor anyukánk pörköltöt gyárt, és nem méregeti a sót, borsot, paprikát... :) Aki kevésbé fűszereset akar az 1-1.5 csipetet szór, aki határozottat az 2-3 csipetet is használ. Sajnos a rendszer nem ismerte az indiai ötfűszert, melynek az összetevői egész szemes fűszerként a mustármag, görögszéna vagy lepkeszegmag, fekete hagymamag, édeskömény mag, római köménymag.  Kénytelen voltam egyenként felsorolni, és a fekete hagymamag még így is kimaradt. Ezt az ötfűszert is be lehet szerezni , és akkor már nem is olyan sok az a fűszer... Mielőtt a hagyma mennyiségen kiborulnánk, tényleg ennyi kell bele, és elég csak a szeletelésnél sírni ezen :D Aki pedig nem akar csípőset ....hát az indiai az csípősen jó... ;)

Hozzávalók

Csicseriborsó

Kókusztejes csirke curry

Basmati rizs

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...