Hamburger ropogós hagymakarikákkal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
A bucikhoz
-
50g tej28 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
5 kcal
-
2g só0 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g joghurt15 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
5g szezámmag30 kcal
-
10g napraforgó olaj0 kcal
A hamburgerhez
-
25g mustár15 kcal
-
13g méz38 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g darált sertéshús228 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
23g lilahagyma8 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
10g füstölt szalonna66 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
21g fejessaláta2 kcal
-
11g majonéz59 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A hagymakarikákhoz
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
64g napraforgó olaj141 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
A bucikhoz
-
200g tej112 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
6g só0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g joghurt61 kcal
-
600g finomliszt2184 kcal
-
21g szezámmag120 kcal
-
40g napraforgó olaj0 kcal
A hamburgerhez
-
100g mustár60 kcal
-
50g méz152 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
20g balzsamecet18 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
40g füstölt szalonna262 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
83g fejessaláta8 kcal
-
44g majonéz235 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A hagymakarikákhoz
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
255g napraforgó olaj564 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
A bucikhoz
-
6.4g tej4 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
0.6g friss élesztő1 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.3g napraforgó olaj11 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
3.2g joghurt2 kcal
-
19.2g finomliszt70 kcal
-
0.7g szezámmag4 kcal
-
1.3g napraforgó olaj0 kcal
A hamburgerhez
-
3.2g mustár2 kcal
-
1.6g méz5 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
16g darált sertéshús29 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
2.9g lilahagyma1 kcal
-
0.6g balzsamecet1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
1.3g füstölt szalonna8 kcal
-
3.2g paradicsom1 kcal
-
2.6g fejessaláta0 kcal
-
1.4g majonéz8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A hagymakarikákhoz
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
3.2g finomliszt12 kcal
-
5.1g tojásfehérje3 kcal
-
3.2g zsemlemorzsa13 kcal
-
8.1g napraforgó olaj18 kcal
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.1 g
Zsír
-
Összesen 75.9 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 213 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2611.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 292 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 704 mg
-
Nátrium 1352 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 184.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 330.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 164 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 454 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 402 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.4 g
Zsír
-
Összesen 303.5 g
-
Telített zsírsav 85 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 853 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10446.1 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 471 mg
-
Kálcium 1169 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 526 mg
-
Foszfor 2815 mg
-
Nátrium 5407 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 738.2 g
-
Cukor 106 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 1321.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 767 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 171 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 51 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 657 micro
-
Kolin: 815 mg
-
Retinol - A vitamin: 611 micro
-
α-karotin 102 micro
-
β-karotin 1817 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1609 micro
- 9% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 333.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 82 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
A bucikhoz
-
2 dl tej
-
2 ek cukor
-
2 dkg friss élesztő
-
1 teáskanál só
-
40 ml napraforgó olaj
-
2 db tojás
-
100 g joghurt
-
60 dkg finomliszt
-
3 ek szezámmag
-
40 ml napraforgó olaj
A hamburgerhez
-
100 g mustár
-
50 g méz
-
0.5 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
50 dkg darált sertéshús
-
6 dkg vaj
-
1 közepes db lilahagyma
-
4 ek balzsamecet
-
1 csipet cukor
-
4 dkg füstölt szalonna
-
1 közepes db paradicsom
-
0.3 db fejessaláta
-
4 ek majonéz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A hagymakarikákhoz
-
3 közepes db vöröshagyma
-
10 dkg finomliszt
-
4 db tojásfehérje
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
3 dl napraforgó olaj
Elkészítés
A bucikhoz
- Ha van kenyérsütőnk, dobáljuk bele az alapanyagokat, és hagyjuk dolgozni, egészen addig, míg meg nem kel a tészta. De akkor sincs probléma, ha nincs kenyérsütőnk, jó dolog a kézi dagasztás! Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval. Az élesztőt a langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk, nem is kell felfuttatni. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a joghurtot, beleütünk egy tojást, és hozzáadjuk az élesztős tejet. Dagasztani kezdünk, egészen addig, míg a tészta jó rugalmas nem lesz, és szépen elválik a táltól és a kezünktől. Kelesztőtálba tesszük, lefedjük vagy letakarjuk, és hagyjuk megkelni. Ez kb. egy óra.
- Ha megkelt, óvatosan megdögönyözzük lisztezett felületen és egyforma 9 db-ra osztjuk. Egyenként formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és ismét hagyjuk megkelni, kb. duplájára.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt zsemléket tojással lekenjük és szezámmaggal megszórjuk.
- 18 percig sütjük.
A hamburgerhez
- Készítünk egy mézes-mustáros szószt. Ehhez a mustárt a mézzel, fokhagymával, ízlés szerint sóval, borssal elkeverjük, majd félretesszük.
- A darált húst sózzuk, borsozzuk, óvatosan összedolgozzuk. Ne nyomjuk össze levegőtlen bucikká, finom mozdulatokkal vegyítsük a fűszerekkel, maradjon laza az anyag. A szalonnát egy serpenyőben pár csepp olajon mindkét oldaláról megpirítjuk. A visszamaradt zsiradékon sütjük a húspogácsákat. Egy adag kb. 10 cm átmérőjű legyen, 2-3 cm vastag, súlya 15-18 dkg. Legjobb, ha van egy kerek formánk, amit a serpenyőbe tehetünk, és abban formázzuk meg a húsokat. Mindkét oldalát elősütjük, majd 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük.
- A lila hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a hagymát ezen megpirítjuk. Ha pirult, kevés balzsamecetet löttyintünk rá, és rákaramellizálunk egy kis cukrot. Sózzuk. Tálalásig ezt is félretehetjük.
- Ha elkészültek a bucik, majonézzel megkenjük, salátaleveleket ültetünk, rá, rászelünk egy paradicsomot, jöhet a hús, a szalonna, arra a lila hagyma és a mézes-mustáros szósz. Aztán a zsemle teteje.
A hagymakarikákhoz
- A hagymákat megtisztítjuk, felkarikázzuk, és a karikákat a kezünkkel szétszedjük.
- Panírozzuk lisztbe, tojásfehérjébe (ettől lesz ropogós) és zsemlemorzsába. Ha valaki hozzám hasonlóan utálja ezt a műveletet, akkor javaslom, hogy fogjunk néhány mély fedeles műanyagdobozt, a hagymákból egy jó marékkal szórjunk bele, rázzuk, és mehet a tojásba, ahol ugyanígy járjunk el, majd a zsemlemorzsába. Csak ne túl durván rázzuk, nehogy lejöjjön az előző fázisban ráapplikált panír.
- Forró olajban sütjük, és a hamburgerhez kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4432
- Feltöltés dátuma: 2018. február 14.
Ajánló
Senkit nem hitegetnék azzal, hogy ez a menü hipp-hopp gyorsan megvan (gyorsétel, mi?). Felmerül, hogy hagyjuk ki a hagymakarikát, de én nem tenném, az a csúcspontja az egésznek, az i-re a pont. Legyen bolti a buci? Hát... Szóval szánjunk rá néha egy fél napot, eresszük szabadjára a fantáziánkat, és csináljunk valami nagyon finomat. Mert Széll Tamás se pont így álmodta meg, de csak picit módosítgattam rajta, és a hamburgerben pont ez a jó, hogy kicsit mindig másképp készül. ;)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Az úgy volt, hogy amikor a nagyfiam először vett részt országos kémiaversenyen, arra gondoltam, hogy házi hamburgerrel várom haza. Fogalmam sincs miért, de ez olyan jó ötletnek tűnt. Akkor még nem gondoltam, hogy ebből hagyomány lesz, így ha ilyen rangos versenyre jut el, akkor szinte kötelezően ez a menü. A receptet meg honnan máshonnan, ha nem a legjobbaktól? A bucik Limarától, a többi Széll Tamástól.