r
Nosalty Logó

Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 747 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 2989 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Összesen 104 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    46.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1606.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    218 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    507.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    251 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    219 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    208 mg
  • Retinol - A vitamin:
    109 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    1580 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    822 micro
Összesen 747 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    185.5 g

Zsír

  • Összesen
    127 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6426.1 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    202 mg
  • Kálcium
    872 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    488 mg
  • Foszfor
    2448 mg
  • Nátrium
    2351 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    284.5 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    2029.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1005 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    341 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    878 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    57 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    832 mg
  • Retinol - A vitamin:
    437 micro
  • α-karotin
    242 micro
  • β-karotin
    6319 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    3289 micro
Összesen 2989 kcal
  • 7% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    218.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    88 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Elkészítés

Főtt marha

  1. A húst megmossuk, majd egy nagy fazékban alacsony lángon feltesszük főni a megtisztított, nagyobb darabokban hagyott zöldségekkel, fűszerekkel és annyi hideg vízzel, ami teljesen ellepi. Kb. 1 óra alatt puhára főzzük a marhát, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, és felszeleteljük.
  2. Az alaplevet ne öntsük ki, főzzünk belőle levest, vagy fagyasszuk le, miután kihűlt!

Meggymártás

  1. A mártáshoz a fagyasztott meggyet egy kis gyorsforraló fazékba tesszük a vízzel, a citromlével, a cukorral és a fűszerekkel együtt.
  2. Felforraljuk, és pár perc alatt puhára főzzük. Hozzáreszeljük a citromhéjat is.
  3. A keményítőt csomómentesre keverjük a tejföllel, majd a meggy főzőlevéből jó pár kanállal hozzákeverünk, a hőkiegyenlítés végett. Óvatosan a meggyhez adjuk, és elkeverjük.
  4. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd miután a keményítő „kifőtt”, és besűrűsödött a mártás, levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni, vegyük ki belőle a szegfűszeget és a fahéjrudat, majd langyosan tálaljuk. Ha nagyon sűrű a mártás, kevés tejjel vagy vízzel hígítsuk.

Petrezselymes burgonya

  1. A burgonyákat sós vízben, héjastul megfőzzük. Miután kihűltek, megpucoljuk és cikkekre vágjuk őket.
  2. Visszatesszük abba az edénybe, amiben megfőztük, rádobjuk a vajat és a felaprított petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk, kicsit átpároljuk, és tálalhatjuk is a meggymártással és a vékonyra szeletelt marhahússal.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 172
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 91
  • Össznézettség: 17740
  • Feltöltés dátuma: 2021. október 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával
Gerzsenyi Flóra 415 recept

Sokak nagy kedvence a meggyszószos főtt marha, amiért nálunk a szerkesztőségben egyenesen odavannak, ment is érte a tolongás. Viszont mi most elkészítettük a prémiumabb változatát, ami új szintre emeli ezt a nosztalgikus, menzaidéző ételt. Próbáljátok ki így is, ha szeretitek az édes-sós kombinációt.

Hozzávalók

Főtt marha

Meggymártás

Petrezselymes burgonya

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...