Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A pulyka áztatása
-
600g víz0 kcal
-
13g só0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g méz30 kcal
-
6g juharszirup16 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
5g turbolya11 kcal
-
52g narancs18 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
500g bébipulyka562 kcal
A pulyka sütése
-
5g juharszirup12 kcal
-
8g libazsír68 kcal
-
15g kenyérszalonna105 kcal
-
10g bacon40 kcal
A töltelék
-
50g gesztenye98 kcal
-
25g laskagomba7 kcal
-
25g csiperkegomba5 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
1 kcal
-
66 kcal
-
7g bagett18 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g libazsír14 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A pulyka áztatása
-
6000g víz0 kcal
-
125g só0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
100g méz304 kcal
-
60g juharszirup156 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
36g gyömbér29 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
-
45g turbolya107 kcal
-
520g narancs178 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
5000g bébipulyka5616 kcal
A pulyka sütése
-
45g juharszirup117 kcal
-
75g libazsír675 kcal
-
150g kenyérszalonna1046 kcal
-
102g bacon401 kcal
A töltelék
-
500g gesztenye980 kcal
-
250g laskagomba73 kcal
-
250g csiperkegomba53 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
65g bagett178 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
15g libazsír135 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
A pulyka áztatása
-
42.4g víz0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.7g méz2 kcal
-
0.4g juharszirup1 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.3g turbolya1 kcal
-
3.7g narancs1 kcal
-
1.3g vöröshagyma0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
35.4g bébipulyka40 kcal
A pulyka sütése
-
0.3g juharszirup1 kcal
-
0.5g libazsír5 kcal
-
1.1g kenyérszalonna7 kcal
-
0.7g bacon3 kcal
A töltelék
-
3.5g gesztenye7 kcal
-
1.8g laskagomba1 kcal
-
1.8g csiperkegomba0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
-
0.6g vöröshagyma0 kcal
-
0.8g halványító zeller0 kcal
-
0.7g kolozsvári szalonna5 kcal
-
0.5g bagett1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.1g libazsír1 kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 54.6 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 306 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6921 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 858 mg
-
Nátrium 5600 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1045.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 57 micro
-
K vitamin: 151 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 560 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 584 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 922.2 g
Zsír
-
Összesen 546.1 g
-
Telített zsírsav 163 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 175 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 3055 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 69210 g
-
Cink 86 mg
-
Szelén 920 mg
-
Kálcium 2003 mg
-
Vas 71 mg
-
Magnézium 1532 mg
-
Foszfor 8581 mg
-
Nátrium 56001 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 740 g
-
Cukor 408 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 10453.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1298 micro
-
B6 vitamin: 27 mg
-
B12 Vitamin: 49 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 598 mg
-
D vitamin: 566 micro
-
K vitamin: 1511 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 341 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1217 micro
-
Kolin: 2552 mg
-
Retinol - A vitamin: 677 micro
-
α-karotin 42 micro
-
β-karotin 5602 micro
-
β-crypt 440 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5835 micro
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 396 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 73.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
A pulyka áztatása
-
6 l víz
-
200 g cukor
-
4 ek méz
-
4 ek juharszirup
-
3 ek fekete bors
-
4 db csillagánizs
-
1 ek köménymag
-
5 db szegfűszeg
-
2 ek szegfűbors
-
2 ek fehér mustármag
-
3 db babérlevél (Bouquet garni-ból egy csokor kell, ha azt nem kapsz, akkor kell külön a babér, a kakukkfű és a turbolya)
-
5 szál kakukkfű
-
1 csokor petrezselyem
-
5 kg bébipulyka
A pulyka sütése
-
3 ek juharszirup
-
75 g libazsír
-
150 g kenyérszalonna
-
6 szelet bacon
A töltelék
-
500 g gesztenye
-
250 g laskagomba
-
250 g csiperkegomba
-
1 csokor petrezselyem
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 közepes szár halványító zeller
-
100 g kolozsvári szalonna
-
5 szelet bagett
-
1 teáskanál kakukkfű
-
1 teáskanál majoranna
-
1 teáskanál rozmaring
-
1 kávéskanál só
-
1 késhegynyi fekete bors
-
1 ek libazsír
Elkészítés
A pulyka áztatása
- A sütés előtt másfél nappal lássunk hozzá az előkészületekhez (ha fagyasztott volt a madár, akkor csak teljesen kiolvadt pulykával dolgozzunk)! A pulykát mossuk meg, az esetleges tokokat távolítsuk el, a hasüreget tisztítsuk meg. Keressünk egy, a pulykánál nem sokkal nagyobb, lefedhető edényt (pl. egy lavórt).
- Forraljunk fel nagyjából egy liter vizet (nem kell kimérni!), majd a cukrot, a sót, a mézet és a juharszirupot oldjuk fel benne (vigyázzunk, mert könnyen kifut!). Öntsük az edényünkbe, adjuk hozzá a víz nagyobb részét (de nem mindet), tegyük bele az összes, ide vonatkozó hozzávalót, a narancsokat nyomjuk szét a vízben. Engedjük bele a pulykát, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a madarat teljesen ellepje.
- Fedjük le, és hideg helyen hagyjuk úszkálni 24 órát. (Kertes ház teraszára csak akkor tegyük ki, ha tudjuk hogy cica, kutya, róka nem férhet hozzá.)
A pulyka sütése
- Amikor letelt a fürdési idő, vegyük ki a kádjából a madarat, és papírtörlővel törölgessük teljesen szárazra. Hagyjuk az állatot szobahőmérsékleten száradni-pihenni, legalább egy, de inkább két órát! Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
- Kapcsoljuk be a sütőt, 200 °C-ra. Fontos lépés, mert a madár csak forró sütőbe kerülhet!
- A gesztenyéket az aljukon mélyen, kereszt alakban bevágjuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi lobogva forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, közepes lángon, 5 percig főzzük. Leszűrjük, és azon nyomban - forrón nekilátunk megpucolni a gesztenyéket – a legjobb, ha több szorgos kéz segít ebben a fázisban, mert hidegen már nem nagyon akarnak megválni a héjuktól. Fontos, hogy ne csak a külső, hanem, a belső, puhább – világosabb barna héjat is lehúzzuk. A gesztenyéket visszatesszük a fazékba, és friss vizet engedünk rájuk. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 20 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük őket, közben a friss petrezselymet finomra metéljük. Ha megpuhult, újra leszűrjük, és villával összetörjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Tegyük egy nagy tálba, amelyben majd összekeverjük a töltelék minden alkotórészét.
- A hagymát és a szárzellert apróra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk (ha kisebbek a gomba-fejek, elég, ha negyedbe daraboljuk őket). Kezdjük a dinsztelést a felkockázott szalonnával, ha megpirult, mehet rá a hagyma, ha üveges, jöhet a szárzeller. Ha puhult kicsit (nem szabad nagyon, mert nem marad íze), dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük sóval (óvatosan, hiszen a szalonna is sós), borssal, kakukkfűvel, majorannával, rozmaringgal. Nem kell puhára párolni, ezért vizet semmiképpen se öntsünk alá, és lefedni sem kell. Ha elpárolgott alóla minden víz, mehet ez is a töltelékbe.
- A szikkadt kenyeret daráljuk morzsásra a robotgép késes részében, keverjük ezt is a töltelékhez. Fűszerezzük, adjuk hozzá a libazsírt, és dolgozzuk simára, majd tegyük félre. A gesztenye alapból kissé édeskés, de vigyázzunk, hogy ne sózzuk el!
- A pulyka bőrét nagyon óvatosan feszegessük fel a hátán, a hasán és a combok tövénél, vigyázva, hogy ne szakítsuk el (hosszú körmökkel nem lehet!). Tömködjünk egy kevés tölteléket a bőr alá, a bacon szeleteket igyekezzünk hosszában elrendezni a bőr alatt. Töltsük meg a hasüreget is a töltelékkel, de sehol nem szabad szorosra tömni, különben a bőr felreped, és kifolyik a töltelék! Hústűkkel zárjuk le a hasüreg mindkét felét. Hosszabb nyárstűkkel rögzítsük a szárnyakat és a lábvégeket a törzs-részhez. A láb végére csomagoljunk alufóliát. Tegyük a madarat egy lefedhető kacsa-sütő edénybe, hátával lefelé. A locsolgató szafthoz kis lángon olvasszuk össze a juharszirupot és a libazsírt, majd öntsük a madarunkra. Ha a hús valahol tepsi oldalához ér, tegyünk oda alufóliát, mert a bőr könnyen odasül! A kenyérszalonna szeleteket fektessük a madárra. Fedjük le, és mehet a sütőbe.
- Most van kb. ¾ órányi szabad-időnk. A pulyka súlyától függően számolt sütési idő [lásd az ajánlatnál] felénél levesszük a fedőt, és innentől 10 percenkét locsolgatunk (lehet kanállal is, de nagyon praktikus segítség az erre a célra fejlesztett hús locsoló kis eszköz). Rendkívül macerás és nem annyira frizura barát, de ha ezt a részét elblicceljük, a hús sajnos kiszárad.
- A kimaradt tölteléket sütőformába tesszük, ráfektetjük a szalonnát, mehet a pulyka mellé – ennek már elég kb. 30-40 perc.
- Ha puha az állatunk (hústűvel ellenőrizhetjük), vegyük ki a sütőből, és legalább negyed órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 14624
- Feltöltés dátuma: 2014. november 04.
Ajánló
Sütési idők: 2,25 kg - 1 és 1/2 óra 3,5 kg - 1 és 3/4 óra 4,5 kg - 2 óra 5,5 kg - 2 és 1/2 óra 6,75 kg - 2 és 3/4 óra 7,5 kg - 3 óra 9 kg - 3 és 1/2 óra 11,5 kg - 4 és 1/2 óra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Az eredeti recept Nigella Lawson könyvében olvasható, én azonban egy kicsit továbbgondoltam, amikor néhány éve rendhagyó karácsonyi vacsorát szerettem volna készíteni. A töltelék saját fejlesztés, de az eredeti - angol - alapokon nyugszik. A hozzávalók és teendők hosszú listája ne tántorítson el senkit: az eredmény minden fáradtságot megér. Az áztató vízbe rakott rengeteg fűszer közül egy sem lesz domináns, a húsnak mégis gazdag, igazán fűszeres íze lesz. Ha nem spórolunk a locsolgatással, a jutalmunk szinte krémesre sült hús lesz. A hozzávalók között van három olyan is, amin nem szabad spórolni, vagy kényelemből helyettesíteni őket. A libazsír azért fontos, mert magas hőmérsékleten sem ég meg, így ezzel biztonságosan locsolgathatunk. Juharszirupot már minden nagyobb hiper-szuperben kapunk, egy üveg legalább 4 pulyka sütéshez elegendő. Egész szelídgesztenye helyett nem szabad gesztenyemasszát használni, mert egyrészt azok gyakran cukrozottak, másrészt a töltelék kissé darabos állagához elengedhetetlen, hogy a gesztenyét mi magunk főzzük meg, és éppen csak egy kicsit nyomkodjuk szét.