r
Nosalty Logó

Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
HáziBoszorkány
Egészben sült pulyka - nem csak karácsonyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 1167 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 11638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Összesen 81 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    54.6 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    306 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6921 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    5600 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    1045.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    151 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    122 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    560 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 1167 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    922.2 g

Zsír

  • Összesen
    546.1 g
  • Telített zsírsav
    163 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    175 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    87 g
  • Koleszterin
    3055 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    69210 g
  • Cink
    86 mg
  • Szelén
    920 mg
  • Kálcium
    2003 mg
  • Vas
    71 mg
  • Magnézium
    1532 mg
  • Foszfor
    8581 mg
  • Nátrium
    56001 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    740 g
  • Cukor
    408 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    10453.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1298 micro
  • B6 vitamin:
    27 mg
  • B12 Vitamin:
    49 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    598 mg
  • D vitamin:
    566 micro
  • K vitamin:
    1511 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    341 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1217 micro
  • Kolin:
    2552 mg
  • Retinol - A vitamin:
    677 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    5602 micro
  • β-crypt
    440 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5835 micro
Összesen 11638 kcal
  • 7% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 83% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    396 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Elkészítés

A pulyka áztatása

  1. A sütés előtt másfél nappal lássunk hozzá az előkészületekhez (ha fagyasztott volt a madár, akkor csak teljesen kiolvadt pulykával dolgozzunk)! A pulykát mossuk meg, az esetleges tokokat távolítsuk el, a hasüreget tisztítsuk meg. Keressünk egy, a pulykánál nem sokkal nagyobb, lefedhető edényt (pl. egy lavórt).
  2. Forraljunk fel nagyjából egy liter vizet (nem kell kimérni!), majd a cukrot, a sót, a mézet és a juharszirupot oldjuk fel benne (vigyázzunk, mert könnyen kifut!). Öntsük az edényünkbe, adjuk hozzá a víz nagyobb részét (de nem mindet), tegyük bele az összes, ide vonatkozó hozzávalót, a narancsokat nyomjuk szét a vízben. Engedjük bele a pulykát, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy a madarat teljesen ellepje.
  3. Fedjük le, és hideg helyen hagyjuk úszkálni 24 órát. (Kertes ház teraszára csak akkor tegyük ki, ha tudjuk hogy cica, kutya, róka nem férhet hozzá.)

A pulyka sütése

  1. Amikor letelt a fürdési idő, vegyük ki a kádjából a madarat, és papírtörlővel törölgessük teljesen szárazra. Hagyjuk az állatot szobahőmérsékleten száradni-pihenni, legalább egy, de inkább két órát! Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
  2. Kapcsoljuk be a sütőt, 200 °C-ra. Fontos lépés, mert a madár csak forró sütőbe kerülhet!
  3. A gesztenyéket az aljukon mélyen, kereszt alakban bevágjuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi lobogva forró vízzel, amennyi éppen ellepi. Lefedve, közepes lángon, 5 percig főzzük. Leszűrjük, és azon nyomban - forrón nekilátunk megpucolni a gesztenyéket – a legjobb, ha több szorgos kéz segít ebben a fázisban, mert hidegen már nem nagyon akarnak megválni a héjuktól. Fontos, hogy ne csak a külső, hanem, a belső, puhább – világosabb barna héjat is lehúzzuk. A gesztenyéket visszatesszük a fazékba, és friss vizet engedünk rájuk. Fedő alatt, közepes lángon, kb. 20 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük őket, közben a friss petrezselymet finomra metéljük. Ha megpuhult, újra leszűrjük, és villával összetörjük, hozzákeverjük a petrezselymet. Tegyük egy nagy tálba, amelyben majd összekeverjük a töltelék minden alkotórészét.
  4. A hagymát és a szárzellert apróra, a gombát nagyobb darabokra vágjuk (ha kisebbek a gomba-fejek, elég, ha negyedbe daraboljuk őket). Kezdjük a dinsztelést a felkockázott szalonnával, ha megpirult, mehet rá a hagyma, ha üveges, jöhet a szárzeller. Ha puhult kicsit (nem szabad nagyon, mert nem marad íze), dobjuk rá a gombát. Fűszerezzük sóval (óvatosan, hiszen a szalonna is sós), borssal, kakukkfűvel, majorannával, rozmaringgal. Nem kell puhára párolni, ezért vizet semmiképpen se öntsünk alá, és lefedni sem kell. Ha elpárolgott alóla minden víz, mehet ez is a töltelékbe.
  5. A szikkadt kenyeret daráljuk morzsásra a robotgép késes részében, keverjük ezt is a töltelékhez. Fűszerezzük, adjuk hozzá a libazsírt, és dolgozzuk simára, majd tegyük félre. A gesztenye alapból kissé édeskés, de vigyázzunk, hogy ne sózzuk el!
  6. A pulyka bőrét nagyon óvatosan feszegessük fel a hátán, a hasán és a combok tövénél, vigyázva, hogy ne szakítsuk el (hosszú körmökkel nem lehet!). Tömködjünk egy kevés tölteléket a bőr alá, a bacon szeleteket igyekezzünk hosszában elrendezni a bőr alatt. Töltsük meg a hasüreget is a töltelékkel, de sehol nem szabad szorosra tömni, különben a bőr felreped, és kifolyik a töltelék! Hústűkkel zárjuk le a hasüreg mindkét felét. Hosszabb nyárstűkkel rögzítsük a szárnyakat és a lábvégeket a törzs-részhez. A láb végére csomagoljunk alufóliát. Tegyük a madarat egy lefedhető kacsa-sütő edénybe, hátával lefelé. A locsolgató szafthoz kis lángon olvasszuk össze a juharszirupot és a libazsírt, majd öntsük a madarunkra. Ha a hús valahol tepsi oldalához ér, tegyünk oda alufóliát, mert a bőr könnyen odasül! A kenyérszalonna szeleteket fektessük a madárra. Fedjük le, és mehet a sütőbe.
  7. Most van kb. ¾ órányi szabad-időnk. A pulyka súlyától függően számolt sütési idő [lásd az ajánlatnál] felénél levesszük a fedőt, és innentől 10 percenkét locsolgatunk (lehet kanállal is, de nagyon praktikus segítség az erre a célra fejlesztett hús locsoló kis eszköz). Rendkívül macerás és nem annyira frizura barát, de ha ezt a részét elblicceljük, a hús sajnos kiszárad.
  8. A kimaradt tölteléket sütőformába tesszük, ráfektetjük a szalonnát, mehet a pulyka mellé – ennek már elég kb. 30-40 perc.
  9. Ha puha az állatunk (hústűvel ellenőrizhetjük), vegyük ki a sütőből, és legalább negyed órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 36
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 14624
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 04.

Ajánló

Sütési idők: 2,25 kg - 1 és 1/2 óra 3,5 kg - 1 és 3/4 óra 4,5 kg - 2 óra 5,5 kg - 2 és 1/2 óra 6,75 kg - 2 és 3/4 óra 7,5 kg - 3 óra 9 kg - 3 és 1/2 óra 11,5 kg - 4 és 1/2 óra

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
HáziBoszorkány 4 recept

Az eredeti recept Nigella Lawson könyvében olvasható, én azonban egy kicsit továbbgondoltam, amikor néhány éve rendhagyó karácsonyi vacsorát szerettem volna készíteni. A töltelék saját fejlesztés, de az eredeti - angol - alapokon nyugszik. A hozzávalók és teendők hosszú listája ne tántorítson el senkit: az eredmény minden fáradtságot megér. Az áztató vízbe rakott rengeteg fűszer közül egy sem lesz domináns, a húsnak mégis gazdag, igazán fűszeres íze lesz. Ha nem spórolunk a locsolgatással, a jutalmunk szinte krémesre sült hús lesz. A hozzávalók között van három olyan is, amin nem szabad spórolni, vagy kényelemből helyettesíteni őket. A libazsír azért fontos, mert magas hőmérsékleten sem ég meg, így ezzel biztonságosan locsolgathatunk. Juharszirupot már minden nagyobb hiper-szuperben kapunk, egy üveg legalább 4 pulyka sütéshez elegendő. Egész szelídgesztenye helyett nem szabad gesztenyemasszát használni, mert egyrészt azok gyakran cukrozottak, másrészt a töltelék kissé darabos állagához elengedhetetlen, hogy a gesztenyét mi magunk főzzük meg, és éppen csak egy kicsit nyomkodjuk szét.

Hozzávalók

A pulyka áztatása

A pulyka sütése

A töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...