Brokkolis-csirkés kölesrakott
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
125g csirkemellfilé150 kcal
-
125g brokkoli26 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
25g zöldbab7 kcal
-
55g köles208 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
51 kcal
-
150g tej84 kcal
-
18g grana padano69 kcal
-
18g trappista sajt62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g borsikafű1 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
3g sáfrány8 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
500g brokkoli104 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
100g zöldbab27 kcal
-
220g köles832 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
203 kcal
-
600g tej336 kcal
-
70g grana padano274 kcal
-
70g trappista sajt246 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
1g oregánó1 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
1g borsikafű3 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
10g sáfrány31 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
21.6g csirkemellfilé26 kcal
-
21.6g brokkoli4 kcal
-
4.3g póréhagyma1 kcal
-
4.3g zöldbab1 kcal
-
9.5g köles36 kcal
-
0.4g leveskocka1 kcal
-
2.2g vaj15 kcal
-
2.6g tönkölybúza liszt9 kcal
-
25.9g tej15 kcal
-
3g grana padano12 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0.4g sáfrány1 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.5 g
Zsír
-
Összesen 35.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2376.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 571 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 740 mg
-
Nátrium 851 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 211.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 74 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 507 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1447 micro
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 218.1 g
Zsír
-
Összesen 142.1 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 606 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9506.9 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 2284 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 652 mg
-
Foszfor 2961 mg
-
Nátrium 3403 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 272.1 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 846.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 921 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 297 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 396 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 66 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 740 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 2028 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5789 micro
- 15% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 410.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 147 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 250 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej brokkoli
-
1 bögre köles
-
5 dkg vaj
-
3 púpozott ek tönkölybúza liszt
-
6 dl tej
-
7 dkg trappista sajt
-
só ízlés szerint
-
négyszínű bors ízlés szerint
-
0.5 tk oregánó
-
1 tk rozmaring
-
1 tk borsikafű
-
0.5 teáskanál majoranna
-
0.5 teáskanál fehér bors
-
10 szál sáfrány
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
- A kölest átmossuk, és két bögrényi vízben feltesszük főni. Beleteszünk még egy csipet sót és a leveskockát. Amikor felforr, a tüzet minimumra állítjuk, és lefedve főzzük kb.15 percig. Elzárjuk alatta a gázt, és lefedjük, így még puhul egy kicsit.
- A brokkolit rózsáira bontjuk, és bő vízben, melybe egy tk sót teszünk, előpároljuk kb. 5-7 percig, utána leszűrjük, félretesszük.
- A zöldbabot szintén egy kis sós vízben megpároljuk kb. 5 percig, mivel már a fagyasztás előtt blansírozták. Leszűrve ezt is félretesszük.
- A csirkehúst sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajon fehérre sütjük kb. 10-12 percig. Az ötödik perc tájékán beleszórjuk a borsikafüvet, a majorannát, az oregánót és a rozmaringot, így sütjük tovább. Amikor kész, félretesszük.
- Ebben az olajban, amiből kiszedtük a húst, a karikákra vágott póréhagymát is 3 percig dinszteljük, amit szintén félreteszünk.
- Kivajazunk egy tepsit, kb. 25x20 cm-es méretűt, de jópofa lehet egy nagyobb püspökkenyér-formában vagy kerámiatálban is, és az aljára egyenletesen belehelyezzük a kölest, elsimogatjuk egy kanállal.
- Rászórjuk a húst, arra a póréhagymát, a zöldbabot, és egyenletesen elosztjuk rajta a brokkolirózsákat is.
- Besamelt készítünk: Egy kis fazékban megolvasztjuk a vajat, és rászórjuk a 3 ek tönkölylisztet, egy kicsit pirítjuk, szépen kevergetve, de nem barnítjuk meg, világosra hagyjuk. Kb. 3-4 perc.
- Ezután beleöntjük a tejet, és kavargatva főzzük, míg be nem sűrűsödik krémmé. Beletesszük a sáfrányt, az őrölt fehérborsot, egy csipet sót, szerecsendiót reszelünk bele, majd a végefelé a reszelt grana padano sajtot is. Ezzel még főzzük 2 percig, s mikor kész, a tepsibe halmozott cucc tetejére egyenletesen ráöntjük.
- Trappista sajtot reszelünk a tetejére, és 180°C fokos sütőben (légekeveréses 160°C) kb. 30 percig sütjük, egészen addig, míg a reszelt sajt a tetején meg nem pirul. ekkor kivesszük, s egy kis hűlés után tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 20x25x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 434
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 34950
- Feltöltés dátuma: 2011. március 17.
Ajánló
Ez nagyon jó kis melegítő hatású étel, tetszés szerint kombinálhatóak a zöldségek, kiegészíthetőek mondjuk sárgarépával, (a színe miatt jutott eszembe:) ) vagy mással is. A húst ki is lehet hagyni, s akkor már tejterméket fogyasztható vegetáriánus étrendbe is beillik. Vagy húsmentes napjainkon jóízűen ehetjük. Fűszereket elhagyva, és húst-sajtot elhagyva pedig hisztamin- allergia esetén is jól jön.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
A köles újabb felhasználásán tanakodtam, s így jött létre ez a recept. A brokkolis csirkés besameles megoldás hagyományos, belekerült egy kis póréhagyma és zöldbab a színük alapján, s még némi fűszer, s ez szépen elpihent a köleságyon. Finom, laktató kis étel lett, s egészségesebb a köles és a zöldségek miatt, mintha tésztát adnánk mellé. Persze Junior bojkottálta egyelőre a kölest, meg a zöldbabot is, így neki teljeskiőrlésű tésztát főztem hozzá, s a cuccos részt külön sütöttem neki, zöldbab nélkül. Meg köles nélkül. Azonban azok a gyerekek, akik kezdettől fogva hozzá vannak szoktatva a köleshez, szerintem nem fognak idegenkedni tőle, mert nagyon hasonlít a rizs állagára, mikor így rakottasként van elkészítve. S mivel a köles lúgosít, ezért csak jól járhatnak vele!:) Azt viszont nem állítanám, hogy mosogatás szempontjából is jól járnak vele a háziasszonyok, vagy urak...:D