Köles

A köles rengeteg kedvező élettani hatással bír, ezen kívül olcsó, laktató és millióféleképpen felhasználható. A vegánok számára is nagyon hasznos alapanyag lehet, ha hiányoznak nekik a túrós ételek.
Az ókori és középkori Magyarországon a köles volt az egyik legnépszerűbb gabona. Trónfosztását annak köszönheti, hogy az idők során egyre több kenyérgabona terjedt el, így egyre ritkábban használták a háztartásokban. Mára újra visszatért a köztudatba, és jelenleg reformkorát éli.
Most pedig következzenek a tárolási és elkészítési tippek:
A köles úgynevezett ősgabanaféle, mely egy időre olyannyira kegyvesztetté vált, hogy legfeljebb madáreleségként gondoltak rá Európában. Pedig ez az alapanyag tele van hasznos tápanyagokkal, többek között magas fehérjetartalommal rendelkezik, gazdag aminosavakban, magas a rosttartalma, és az alapvető vitaminok is megtalálhatóak benne.
Íze leginkább a dióra hasonlít, így a gyerekek is könnyedén megbarátkoznak majd vele. Mivel gluténmentes, az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. A gyomrot sem terheli meg, mivel a legtöbbek számára könnyen emészthető, és alacsony glikémiás indexszel rendelkezik.
A köles rendkívül egyszerűen és sokrétűen elkészíthető alapanyag, melyből akár sós és édes ételek is varázsolhatóak
A köles egyik nagy előnye, hogy elkészítése előtt nem kell beáztatni, bőven elég, ha jól átmossuk egy szűrőben. Ezután fel is tehetjük főni. Mivel sok vizet képes felvenni, így érdemes háromszoros mennyiségű folyadékban főzni. 15-20 perc alatt elkészül, puha és pergős lesz.
Ha édességként szeretnénk fogyasztani, akkor ugyanúgy kell megfőznünk, csupán az ízesítésén kell variálnunk.
A köles sima köretként is megállja a helyét, csakúgy, mint a rizs. Beletehetjük azonban salátákba, például a tabulébe vagy egytálételekbe is. Kiválóan helyettesíthetjük vele a rizst is különböző ételekben, például a töltött paprikában vagy káposztában. Akár fasírt is készülhet belőle, mely magában, de főzelékek feltétjeként is felszolgálható. Turmixolva készíthetünk belőle izgalmas krémeket vagy lepényt.
Édeségekben is megállja a helyét, csodásan mutat felfújtakban, bögrés süteményekben, tortákban vagy pohárkrémekben.
A vegánok számára is nagyon hasznos alapanyag, hiszen remekül helyettesíti a túrót, készülhet belőle köleskörözött , "túrógombóc" vagy "túrókrém" is.
Még több köleses receptért görgess lejjebb!
Az év bármely szakában beszerezhető nagyobb szupermarketekben és bioboltokban.
Gyári csomagolásban vagy zárható tárolóban, szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
11.02 g
zsírtartalom
3.63 g
szénhidráttartalom
72.85 g
víztartalom
8.67 g
Foszfor
285 mg
Magnézium
114 mg
Kalcium
8 mg
Nátrium
5 mg
B6 vitamin
0.384 g
Niacin - B3 vitamin
4.72 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.848 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.421 mg
fehérje
11.02 g
Zsír
telített zsírsav
0.723 g
egyszeresen telített zsírsav
0.773 g
többszörösen telített zsírsav
2.134 g
ásványi anyagok
Kalcium
8 mg
Vas
3.01 mg
Magnézium
114 mg
Foszfor
285 mg
Nátrium
5 mg
Cink
1.68 mg
Réz
0.75 mg
Mangán
1.632 mg
Szelén
2.7 µg
szénhidrát
rost
8.5 g
víz
8.67 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.421 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.29 mg
Niacin - B3 vitamin
4.72 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.848 mg
Folát
85 µg
E vitamin
0.05 mg
K vitamin
0.9 µg
B6 vitamin
0.384 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!