Kecskeméti barackos kölestorta
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
A köles alapfőzethez
-
24g köles91 kcal
-
92g tej51 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A kölespiskótához
-
14g tojás17 kcal
-
3g mandulaliszt7 kcal
-
6g lenmag31 kcal
-
5g tehéntúró7 kcal
A krémhez
-
5 kcal
-
12 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
2g zselatin6 kcal
-
4g víz0 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
6g étcsokoládé32 kcal
-
77g sárgabarack34 kcal
-
14 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
A köles alapfőzethez
-
290g köles1096 kcal
-
1100g tej616 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5g só0 kcal
-
260g cukor1006 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
A kölespiskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g mandulaliszt85 kcal
-
70g lenmag374 kcal
-
60g tehéntúró88 kcal
A krémhez
-
100g sárgabarackbefőtt63 kcal
-
50g sárgabarackdzsem139 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
20g zselatin67 kcal
-
50g víz0 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
70g étcsokoládé382 kcal
-
924g sárgabarack412 kcal
-
60g sárgabarackdzsem167 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
A köles alapfőzethez
-
8.4g köles32 kcal
-
31.7g tej18 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A kölespiskótához
-
4.8g tojás6 kcal
-
0.9g mandulaliszt2 kcal
-
2g lenmag11 kcal
-
1.7g tehéntúró3 kcal
A krémhez
-
2.9g sárgabarackbefőtt2 kcal
-
1.4g sárgabarackdzsem4 kcal
-
4.3g habtejszín13 kcal
-
0.6g zselatin2 kcal
-
1.4g víz0 kcal
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
2g étcsokoládé11 kcal
-
26.6g sárgabarack12 kcal
-
1.7g sárgabarackdzsem5 kcal
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.8 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 682.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 158 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 70 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 239 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.7 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 100.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 46 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 866 micro
-
β-crypt 76 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 153.2 g
Zsír
-
Összesen 205.8 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 841 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8185.6 g
-
Cink 170 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 1900 mg
-
Vas 145 mg
-
Magnézium 840 mg
-
Foszfor 2161 mg
-
Nátrium 2868 mg
-
Réz 11 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 776.4 g
-
Cukor 493 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 1201.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1954 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 107 mg
-
D vitamin: 154 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 18 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 74 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 556 mg
-
Retinol - A vitamin: 1046 micro
-
α-karotin 168 micro
-
β-karotin 10393 micro
-
β-crypt 917 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2000 micro
- 7% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 34.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 300 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Hozzávalók
A köles alapfőzethez
A kölespiskótához
-
3 db tojás
-
30 g mandulaliszt
A krémhez
A díszítéshez és a tálaláshoz
-
7 dkg étcsokoládé
-
3 ek sárgabarackdzsem
Elkészítés
A köles alapfőzethez
- Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével (Kb. 15 perc). Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)
- A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és alufóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.
- A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük egy sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába. (Én 26 centi átmérőjűben sütöttem, mert csak ilyen van. De, aki magasabbra szeretné, szerintem készítheti 23-24 centisbe! Az eredeti recept szerint szilikonos sütőpapír kell két rétegbe, de nekem csak sima Coop-os sütőpapírom volt, az is csak egy rétegben, mégis simán kijött.) Előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.
- A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackkonzervet, a sárgabaracköntet (vagy dzsemet), majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zseletint fél dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk. Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, folpackkal kibéleljük és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.
- Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Tizenkét kis háromszöget körben a tortán bekenünk vékonyan dzsemmel. (Én úgy csináltam, hogy sütőpapírból kivágtam egy tortaforma méretű kört, azt szépen elosztottam 12 cikkre, egy szeletet kivágtam. Erre egy kisebb háromszöget rajzoltam, amit kivágtam. Ezután ezt a sablonszerűt szépen rásimítottam a tortára – ezt már csak szemre néztem – és a lyukra kanalaztam nagyon kevés dzsemet, amit szépen el is simítottam. Így jutott a papírra is, de mikor felhúztam, szép egyenes és szabályos háromszögeket kaptam a tortán.)
- Ezután a csokit megolvasztjuk, majd sütőpapíron elkenjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott (és utána szárazra) törölt késsel 12 kisebb háromszöget vágunk ki. Ezeket szépen körben elhelyezzük a torta szélén. Végül pedig minden szeletre egy-egy kis sárgabarackot ültetünk úgy, hogy a csoki és a dzsemes rész is látszódjon, csak a sarkok legyenek takarásban. Szeletekre vágva, sárgabarackdzsemmel tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 392
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 82346
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 05.
Ajánló
Azoknak ajánlom, akik szeretnek a konyhában sütögetni, és kóstolnának valami finomat és különlegeset, ami mellesleg egészséges és gluténmentes is!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Minden évben elterveztem, hogy megsütöm az ország tortáját, de eddig még sosem jött össze (többnyire a kevésbé gyakori és ismert hozzávalók miatt). Most azonban eljött az én időm. Ez a kölestorta - mondhatni - egészen egyszerű és egészséges torta, és gluténmentes is ráadásul. Mivel igyekszünk egészségesebben táplálkozni, nálunk gyakoriak a gabonakásák reggelire, vacsorára. Így kölesünk, sőt lenmagunk is volt otthon. Házilag szoktunk befőtteket, lekvárokat is készíteni, így a gyümölccsel sem volt gond. (Az eredeti recept szerint persze nem dzsem kell a tortához, hanem friss barackból készült öntet, de mivel már idényen kívül vagyunk, nem akartam plussz költségeket, így gondoltam, megteszi a házi barackdzsem. És tényleg finom volt!) Ha már a spórolásnál járunk, meg kell említeni azt is, hogy elvileg Zila formában kellett volna készíteni, de mivel az elég drága, így megoldottam egy ősrégi, mamámtól örökölt, egyszerű kapcsos formában is. Szóval végül csak túrót és egy kevés mandulát kellett vennem, a többi mind fellelhető volt otthon. Nagyon macerásnak tűnik az elkészítése, de nem is olyan vészes. Ezt most tényleg komolyan mondom. Először egy sima köleskása főzés, aztán egy két kavarás, és kész is a tészta (habár az viszonylag sokáig sül, és nekem a nagy hőségben igencsak lassan is hűlt ki), a krémhez is csak tejszínt kell verni, meg egy kis zselatint készíteni (de én azt is csak mikrózni szoktam, úgy is tökéletes). A díszítéssel persze el lehet pepecselni, de én élvezem csinálni, szóval ez nem volt probléma. Na és az eredmény? Egy nagyon tömör, kellemesen barackos és mandulás ízű hideg finomság, amit nagy adag dzsemmel tanácsos kísérni. A köles íz dominál, aki nem ismeri, lehet, hogy kissé furcsa lesz neki. Mi nagyon szeretjük a kölest, ami mellesleg nagyon egészséges is. A tortát egyébként nővérem születésnapjára készítettem, aki nagyon megörült, hiszen nagy kedvence a köles. Szerencsére jól sikerült, bár voltak nehézségek...(a tej először mindenféle szagolgatás és kóstolgatás ellenére is megtúrósodott, utána meg kiderült, hogy a tejszínem is megromlott, és szaladni kellett a boltba... ez a nagy meleg kicsit megfuttatott, de szerencsére a sütemény nem bánta, mert a tej és a tejszín is pótolva lett)