Sárgabarackbefőtt

Sárgabarackbefőtt

Leírás

A sárgabarack Kínában őshonos, az őszibarack rokona. Fajtától függően halványsárga, narancsos, pirosas színű lehet, vékony, bársonyos héjú, lédús gyümölcs. Erősen antioxidáns hatású. A sárgabarackot ehetjük frissen, de számos módon felhasználhatjuk, például készülhet belőle befőtt is. A befőzés célja, hogy a gyümölcsöt fagyasztás nélkül, hosszabb ideig tartósítani tudjuk. A sárgabarackbefőttet általában magozott, félbevágott gyümölcsből készítik. Fontos, hogy a gyümölcsöt frissen vásároljuk meg, és mihamarabb használjuk fel. A befőtt elkészítéséhez csak egészséges szemeket használjunk és a gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne túl sokáig, mert elveszítheti aromáját. A befőzéshez használt üvegeket készítsük elő, mossuk ki alaposan, de akár ki is főzhetjük. A sárgabarackot a befőzés előtt érdemes néhány órára citromos vízbe áztatni, vagy ecetes vízzel átmosni. A kimagozott, félbevágott szemeket általában forrásban lévő cukrozott vízbe dobják néhány percre, de vannak, akik nyersen teszik a gyümölcsöt az üvegbe és leforrázzák a sziruppal. A sárgabarackbefőttet fűszerezhetjük szegfűszeggel, fahéjjal. Az elkészült befőttet röviden dunsztoljuk, majd miután kihűlt, mehet is a kamrába.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Felbontás után hűtőben.

100g Sárgabarackbefőtt

fehérjetartalom

0.53 g

zsírtartalom

0.034 g

szénhidráttartalom

16.49 g

víztartalom

82.56 g

gramm sárgabarackbefőtt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

13 mg

Kalcium

11 mg

Magnézium

8 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.054 g

C vitamin

2.7 mg

Kolin

1.8 mg

Béta-karotin

789 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.53 g

Zsír

telített zsírsav

0.003 g

egyszeresen telített zsírsav

0.021 g

többszörösen telített zsírsav

0.01 g

ásványi anyagok

Kalcium

11 mg

Vas

0.39 mg

Magnézium

8 mg

Foszfor

13 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.11 mg

Réz

0.079 mg

Mangán

0.052 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.6 g

cukor

14.89 g

víz

82.56 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.016 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.304 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.092 mg

Folát

2 µg

Kolin

1.8 mg

Béta-karotin

789 µg

Béta-kriptoxantin

7 µg

Lutein+zeaxantin

26 µg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

66 µg

C vitamin

2.7 mg

B6 vitamin

0.054 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...