Borsos szűz lencsesalátával töltött raviolival
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
27g durumliszt90 kcal
-
10g rétesliszt36 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
0g só0 kcal
Lencsesaláta
-
20g lencse70 kcal
-
17g lilahagyma6 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
2 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
1g olívaolaj12 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
67g zöldség alaplé5 kcal
A szűz
-
200g sertés szűzpecsenye218 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
34g koktélparadicsom6 kcal
Összesen
532
kcal
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
80g durumliszt271 kcal
-
30g rétesliszt109 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
0g só0 kcal
Lencsesaláta
-
60g lencse211 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
5 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
200g zöldség alaplé14 kcal
A szűz
-
600g sertés szűzpecsenye654 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
102g koktélparadicsom18 kcal
Összesen
1597
kcal
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
Tészta
-
6.1g durumliszt21 kcal
-
2.3g rétesliszt8 kcal
-
3g tojássárgája10 kcal
-
3.8g fehérbor3 kcal
-
0g só0 kcal
Lencsesaláta
-
4.6g lencse16 kcal
-
3.8g lilahagyma1 kcal
-
3g sárgarépa1 kcal
-
0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
15.2g zöldség alaplé1 kcal
A szűz
-
45.7g sertés szűzpecsenye50 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.8g koktélparadicsom1 kcal
Összesen
120
kcal
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.4 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 275 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1419.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 773 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.9 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 248.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 45 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 297 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 452 micro
-
β-karotin 1185 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 875 micro
-
Lut-zea 255 micro
Összesen
532
kcal
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 163.2 g
Zsír
-
Összesen 39 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 824 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4258.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 290 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 2320 mg
-
Nátrium 1068 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 745.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 502 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 135 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 49 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 433 micro
-
Kolin: 892 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 1356 micro
-
β-karotin 3554 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 2625 micro
-
Lut-zea 765 micro
Összesen
1597
kcal
- 15% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 324.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 81 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 271 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 200 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
120
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
8 dkg durumliszt
-
3 dkg rétesliszt
-
2 db tojássárgája
-
0.5 dl fehérbor
-
1 csipet só
Lencsesaláta
-
6 dkg lencse
-
5 dkg lilahagyma
-
4 dkg sárgarépa
-
4 dkg halványító zeller
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 teáskanál olívaolaj
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 db babérlevél
-
1 kk mustár
-
1 csipet só
-
bors ízlés szerint
-
1 csipet cukor
-
2 dl zöldség alaplé
A szűz
-
60 dkg sertés szűzpecsenye
-
1 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
6 db koktélparadicsom
Elkészítés
Tészta
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, míg szép egyenletes, bársonyos tapintatú tésztát kapunk, amit fóliába csomagolva a hűtőbe teszünk pihenni fél órára.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, 8 cm-es köröket vágunk ki belőle derelyevágóval, széleit megkenjük tojással, majd egy evőkanálnyi lencsesalátát teszünk a közepébe, és a derelyevágóval összenyomjuk (ennek híján a széleket kézzel összenyomjuk).
- Lobogó, bő, sós vízben 3 perc alatt kifőzzük, leszűrjük.
- Egy teáskanálnyi felhevített olívaolajon átmelegítjük egy serpenyőben tálalás előtt.
Lencsesaláta
- A lencsét 20-30 percre beáztatjuk hideg vízbe.
- Addig a zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk kis kockákra, akkorákra, mint a beáztatott lencse.
- Egy teáskanálnyi olajon megpároljuk a felaprított lila hagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, lencsét, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, felaprított fokhagymát, a citromról levágott vékony, sárga héját, és felöntjük az alaplével, kis tűzön lefedve, kb. 20-25 perc alatt megpároljuk.
- Mikor a zöldségek megpuhultak, a levet teljesen felitták, hozzákeverünk egy kis mustárt, egy csipet cukrot. A babérlevelet és a citromhéjat kivesszük belőle. A lencsét teljesen lehűtjük, hidegen töltjük a tésztába.
A szűz
- A szüzet sütés előtt 2-3 órára 6%-os sóoldatba tesszük (1 l hideg víz, 6 dkg só).
- A szüzet kivesszük a sós léből, szárazra töröljük, minimális sót és jó sok borsot szórunk rá, majd egy felhevített serpenyőben egy kanál olajon kérget sütünk rá. Mellette pirítjuk meg a koktélparadicsomokat is.
- 180 fokra előmelegített sütőben, egy serpenyőbe vagy tepsibe helyezve a húst, kb. 10 -12 perc alatt készre sütjük (befolyásolja a hús vastagsága), majd kivéve letakarjuk fóliával, és 10 percet pihentetjük, csak utána szeleteljük fel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 25x20
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1442
- Feltöltés dátuma: 2016. február 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Évi néni
1830 recept
Nagyon szeretem a házilag készített tésztát, s nem vagyok rest nekiállni tésztát gyúrni akár csak egymagamnak is. Sajnos a mai rohanó világban nem hódolunk ennek a hagyománynak. Még emlékszem, amikor gyerekkoromban édesanyám akár naponta is meggyúrta, összevágta, frissen főzte a házi készítésű tésztát. Annyival finomabb, mint bármelyik jó minőségű gyári, hogy szerintem bármikor megéri. Ez a boros tészta pedig már jó ideje ott motoszkált a fejemben. Annyira lágy, selymes lett a tészta ettől a kevés bortól, hogy bizony kipróbálom más ételekhez is.