Bolognai spagetti Heston Blumenthal-tól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A szószalaphoz
-
31g sertéslapocka74 kcal
-
63g vöröshagyma23 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
63g sárgarépa23 kcal
-
15g olívaolaj133 kcal
-
31g darált marhahús44 kcal
-
35g fehérbor29 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
63g vöröshagyma23 kcal
-
2 kcal
-
31g tej18 kcal
A paradicsommártáshoz
-
138g paradicsom25 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g koriandermag1 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g halszósz0 kcal
-
1 kcal
-
4g ketchup4 kcal
-
38g sherryecet7 kcal
-
4g kakukkfű4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g póréhagyma13 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
50g tagliatelle186 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
Összesen
1000
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A szószalaphoz
-
125g sertéslapocka295 kcal
-
250g vöröshagyma91 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
250g sárgarépa91 kcal
-
60g olívaolaj530 kcal
-
125g darált marhahús178 kcal
-
140g fehérbor115 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
250g vöröshagyma91 kcal
-
10 kcal
-
125g tej70 kcal
A paradicsommártáshoz
-
550g paradicsom99 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
120g vöröshagyma44 kcal
-
4g só0 kcal
-
2g koriandermag6 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g halszósz0 kcal
-
4 kcal
-
15g ketchup15 kcal
-
150g sherryecet27 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g póréhagyma54 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
200g tagliatelle742 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
Összesen
3991
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
A szószalaphoz
-
4.3g sertéslapocka10 kcal
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
8.6g sárgarépa3 kcal
-
2.1g olívaolaj18 kcal
-
4.3g darált marhahús6 kcal
-
4.8g fehérbor4 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
8.6g vöröshagyma3 kcal
-
2.7g halványító zeller0 kcal
-
4.3g tej2 kcal
A paradicsommártáshoz
-
18.9g paradicsom3 kcal
-
2.9g olívaolaj26 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
4.1g vöröshagyma2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.1g koriandermag0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0 kcal
-
0g halszósz0 kcal
-
0.2g worcestershire-szósz0 kcal
-
0.5g ketchup1 kcal
-
5.2g sherryecet1 kcal
-
0.5g kakukkfű1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
6.9g póréhagyma2 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
6.9g tagliatelle26 kcal
-
3.4g parmezán sajt13 kcal
Összesen
136
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 32.8 g
Zsír
-
Összesen 62.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1976.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 466 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 518 mg
-
Nátrium 816 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 470.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 692 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 135 micro
-
α-karotin 2073 micro
-
β-karotin 5651 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3991 micro
-
Lut-zea 802 micro
Összesen
1000
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 131.2 g
Zsír
-
Összesen 248.7 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 139 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 341 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7906.8 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 229 mg
-
Kálcium 1865 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 430 mg
-
Foszfor 2071 mg
-
Nátrium 3266 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 283.8 g
-
Cukor 69 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1880.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2769 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 107 micro
-
K vitamin: 231 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 820 micro
-
Kolin: 354 mg
-
Retinol - A vitamin: 539 micro
-
α-karotin 8292 micro
-
β-karotin 22604 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 15963 micro
-
Lut-zea 3206 micro
Összesen
3991
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 271.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 285 micro
-
β-karotin 777 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 549 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
136
kcal
Hozzávalók
A szószalaphoz
-
0.5 db csillagánizs
A paradicsommártáshoz
-
0.5 tk só
-
0.5 db csillagánizs
-
2 db szegfűszeg
-
4 csepp tabasco szósz
-
2 csepp halszósz (ezt ki lehet hagyni, de akkor sózzuk majd meg a mártást picit, mert ez adná a sót hozzá)
-
1 teáskanál worcestershire-szósz
-
150 ml sherryecet (feltúrtam érte a várost, sehol nem volt, balzsamecetet tettem bele helyette, nem rontotta el;))
-
5 szál kakukkfű
-
1 db póréhagyma (1 póréhagyma-rétegbe tekerünk 5 levél tárkonyt, néhány petrezselyem- és zellerágat, felcsavarjuk, fogvájóval átszúrjuk 2 helyen)
-
5 dkg vaj
-
10 dkg parmezán sajt
Elkészítés
A szószalaphoz
- Először is minden zöldséget/húst felaprítunk, felszeletelünk, megmosunk.
- Egy fém serpenyőt felteszünk közepes lángra, és 5 perc alatt átforrósítjuk. Beleöntünk 1 ek olívaolajat, és beledobjuk a csillagánizst (lehet flancolni muszlinzsákocskákkal, nekem ez nem volt, anélkül is ehető lett az étel). Erre rázúdítjuk a FELSZELETELT hagymát, és kb. 20 perc alatt karamellizáljuk azt. Szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre, öblítsük el a serpenyőt.
- Egy mélyebb, nagyobb serpenyőt melegítsünk fel egy lángon. Mikor forró, öntsünk rá 1 ek olajat, zúdítsuk bele a felaprított fokhagymát és a felaprított vöröshagymát a zellerrel és a répával együtt. Ezt pirítsuk nagyjából negyed óráig, míg már nem nyers a zöldség (ezt az alapot sofrittonak hívják). Ezt is tegyük félre, és töröljük el a serpenyőt.
- A nagyobb serpenyőt forrósítsuk fel, tegyünk bele 1 ek olajat, várjuk meg, míg füstöl, olyan forró (így nem párolódik a hús, hanem sül), és zúdítsuk bele a husit. Addig pirítsuk, míg meg nem barnul mindenhol a husi. Ezt követően egy szűrőn keresztül csöpögtessük le a húst, ne legyen olajos-zsíros.
- A serpenyőbe, amiben pirult, öntsünk egy picit a borból, forraljuk fel, és kaparjuk fel az odaégett/megpörkölődött darabkákat, ezek ízbombák.:) Mikor a bor fele elpárolog, öntsük vissza az edénybe a húst, a csillagánizsos pirított hagymaszeleteket és a sofrittot (pirított zöldségeket).
- Felöntjük a maradék borral, a tejjel és annyi vízzel, hogy ellepje. A legkisebb lángot takarékra állítjuk, és azon főzzük a húst 6 órán keresztül. Közben néha megkeverjük, és vízzel felöntjük, ami elpárolog.
A paradicsommártáshoz
- A paradicsomszószhoz a kikapart paradicsommagot-kocsonyás részt felaprítjuk, megszórjuk a sóval, egy szűrőbe tesszük, és 20 percre hagyjuk, hogy kicsepegjen a lé belőle egy tálba.
- Az üres serpenyőt hevítsük fel, öntsük bele az előírt olaj felét, és pirítsuk meg rajta a fokhagymát és a vöröshagymát. Öntsük rá a paradicsom húsát és a kicsepegett levet. Fűszerezzük a tabascoval, halszósszal, Worcestershire-szósszal, ketchuppal, sherryecettel. Egy muszlinzsákocskába (én egy sütőzacskót tűvel sok helyen kilyukasztottam, zsákot csináltam belőle, működött) tegyük bele a csillagánizst, az összetört koriandermagot, és a szegfűszeget. Tegyük bele a kakukkfű-ágakat a babérlevéllel, és főzzük nagyon pici lángon 2 órán keresztül. Mikor elkészült, vegyük a lángot nagyra, öntsük rá a többi olajat, és negyed órát "pirítsuk". Ezt követően, ami olajat nem szívott be a paradicsom, öntsük le róla, majd ezzel kell meglocsolni a főtt tésztát.
- A 6 óra lejártával a húshoz öntsük a paradicsommártást, és 2 órán keresztül nagyon pici (legkisebb rózsa takarékon) lángon főzzük egybe az egészet, néha vízzel fel lehet önteni, ha elfövi a levét.
- A 2 óra lejártával szedjük ki a fűszereket a húsból. Keverjünk bele egy nagy adag reszelt parmezánt, 5 dkg vajat, vegyük le a lángról, és tegyük bele a póréhagymás fűszertekercset. Keverjünk bele egy kiskanálnyi sherry/balzsam/ecetet, és fűszerezzük sóval, frissen őrölt borssal.
- A tésztát az előírásoknak megfelelően főzzük ki. Forgassuk meg a visszamaradt paradicsomos olajban, tegyünk rá ragut, szórjuk meg parmezánnal, és tálalható is.
- Jó étvágyat, és sok türelmet hozzá! :) (Ui.: MEGÉRI azt a 8 órát!!!!!!)
- Receptkönyvben: 37
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 10925
- Feltöltés dátuma: 2013. május 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Jó pár éve láttam az első "In search of perfection" Heston Blumenthal- sorozatot, azóta imádom a stílusát, és amiket alkot. Tavaly megkaptam ajándékba a Tökéletesség nyomában c. könyvét, és már jó ideje szemezek a tökéletes bolognai receptjével, de eddig nem volt 8 fölösleges órám az elkészítésére. Pedig megérte... Külön köszönet a húsboltos srácoknak, akik Páromnak segítettek a hús kiválasztásában. Tényleg marhanyakból is hihetetlen finom lett a ragu!