Ketchup

A ketchup (kínaiul Ké Tsiap) egy paradicsomból, ecet, cukor, só és fűszerek hozzáadásával készült, savanykás mártás. A ketchup szó kínai eredetű, jelentése: sós hallé. A "Ké Tsiap" mártás, melyet különböző halfélékből és puhatestűekből készítettek, már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban. Angol és holland tengerészek közvetítésével jutott Európába. Paradicsomot az 1780-as évektől kezdtek belerakni, míg az első írásos ketchup paradicsomszósz-recept 1812-ben készült. A gyorséttermekben használják leggyakrabban. Főzés, ill. sütés után fűszereznek vele pl. grillezett húsokat, tésztákat, sült burgonyát. A hamburgerek és hot dogok fűszereként is nagy népszerűségnek örvend.
Bármikor.
Hűvös helyen; felbontás után hűtőszekrényben.
fehérjetartalom
1.04 g
zsírtartalom
0.07 g
szénhidráttartalom
27.4 g
víztartalom
68.51 g
Nátrium
907 mg
Foszfor
26 mg
Kalcium
15 mg
Magnézium
13 mg
B6 vitamin
0.158 g
Kolin
12.5 mg
Likopin
12062 µg
C vitamin
4.1 mg
fehérje
1.04 g
Zsír
telített zsírsav
0.014 g
egyszeresen telített zsírsav
0.015 g
többszörösen telített zsírsav
0.041 g
ásványi anyagok
Kalcium
15 mg
Vas
0.35 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
26 mg
Nátrium
907 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.085 mg
Mangán
0.084 mg
Szelén
0.7 µg
szénhidrát
rost
0.3 g
cukor
21.27 g
víz
68.51 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.011 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.166 mg
Niacin - B3 vitamin
1.434 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.047 mg
Folát
9 µg
Kolin
12.5 mg
Béta-karotin
316 µg
Likopin
12062 µg
Lutein+zeaxantin
161 µg
E vitamin
1.46 mg
K vitamin
3 µg
A vitamin
26 µg
C vitamin
4.1 mg
B6 vitamin
0.158 g
Virító zöld tavaszias krémleves, baconnel spékelt batátatócsni és egy tiramisus chiapuding a jussod ma.
NosaltyItt az idő, hogy megkezdjük a tavaszi kertészkedést, és előkerüljenek a vetőmagvak! A fűszernövények között is bőven akad olyan, amit a tavaszi szezonban kell elvetni, hogy pár hónap múlva már szedhessük a friss fűszert. Te mennyire ismered jól ezeket a növényeket?
NosaltyA kókuszolaj sokak kedvence a konyhában. Igen ám, de ha hideg hozzávalókkal keverjük, az kellemetlen meglepetésekhez vezethet, így jobb felkészülten belevágni a vele történő sütés-főzésbe.
Szabó AnnaNyílt levélben fogalmazta meg aggályait a népszerű termékkritikus a boltokba épphogy csak visszatért Traubisodával kapcsolatban: szerinte romlott az üdítő minősége.
Mind feledkeztünk már meg kamrafiókban hagyott fokhagymáról, ami a legtöbb esetben (ha épp nem penészedik be teljesen) ilyenkor sem hagyja el magát, hanem csírázni kezd. Lássuk, mi ezzel a teendő!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!