Báránysült vörösboros mártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sülthez
-
375g bárányhús1001 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
32g gomba7 kcal
-
2 kcal
-
1g rozmaring1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
1 kcal
-
3 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
38g száraz vörösbor31 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
125g alaplé9 kcal
-
0g só0 kcal
-
26 kcal
A burgonyafánkhoz
-
50g burgonya29 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
Összesen
2061
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sülthez
-
1500g bárányhús4005 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
126g gomba27 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
-
2g rozmaring3 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
3 kcal
-
13 kcal
-
170g olívaolaj1503 kcal
-
150g száraz vörösbor123 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
0g só0 kcal
-
250g erdei gyümölcs mix103 kcal
A burgonyafánkhoz
-
200g burgonya116 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
Összesen
8234
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
A sülthez
-
41.7g bárányhús111 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
3.5g gomba1 kcal
-
0.3g dijoni mustár0 kcal
-
0.1g rozmaring0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0.4g sűrített paradicsom0 kcal
-
4.7g olívaolaj42 kcal
-
4.2g száraz vörösbor3 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
13.9g alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.9g erdei gyümölcs mix3 kcal
A burgonyafánkhoz
-
5.6g burgonya3 kcal
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
0.3g élesztő0 kcal
-
1.4g tej1 kcal
-
0.1g cukor1 kcal
-
0.3g vaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2.4g napraforgó olaj21 kcal
Összesen
228
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 74 g
Zsír
-
Összesen 159.5 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 357 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1787.4 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 103 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 770 mg
-
Nátrium 667 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 376.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 132 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 105 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1151 micro
-
Lut-zea 117 micro
Összesen
2061
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 295.8 g
Zsír
-
Összesen 637.8 g
-
Telített zsírsav 210 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 313 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 78 g
-
Koleszterin 1426 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7149.5 g
-
Cink 55 mg
-
Szelén 413 mg
-
Kálcium 424 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 472 mg
-
Foszfor 3079 mg
-
Nátrium 2668 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1506.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 515 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 36 micro
-
E vitamin: 65 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 169 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 103 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 529 micro
-
Kolin: 266 mg
-
Retinol - A vitamin: 477 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 420 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 4602 micro
-
Lut-zea 468 micro
Összesen
8234
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 198.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 128 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
A sülthez
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
3 nagy db gomba
-
1 ek dijoni mustár
-
1 ek sűrített paradicsom
-
2 dl olívaolaj
-
1.5 dl száraz vörösbor
-
5 dkg vaj
-
só ízlés szerint
A burgonyafánkhoz
-
20 dkg burgonya
-
25 dkg finomliszt
-
1 db tojássárgája
-
1 dkg élesztő
-
0.5 dl tej
-
0.5 ek cukor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés
A sülthez
- A báránycombot előző nap megtisztítjuk, éles késsel lehártyázzuk, a mustárral, olívaolajjal, fokhagymával, fűszerekkel (só kivételével) jól záródó edényben bepácoljuk. (A fűszereket jól beledörzsöljük a résekbe is.)
- Másnap beáztatjuk a Pataki tálat, a bepácolt bárányt zsírosabb oldalával lefelé sütőtálba tesszük, ráöntjük a pácot, a hagymákat és a gombát negyedelve köré tesszük, majd hozzáadjuk a húslevest.
- 220 fokos sütőben megsütjük kb. 15-20 percig, amíg jól átmelegszik, majd átfordítjuk, és 170 fokon pároljuk-sütjük kb. 90 percig, míg a hús puha nem lesz.
- Sütés közben ellenőrizzük, ha elfővi a levét, vízzel pótoljuk.
- A sütés utolsó harmadában levesszük a fedőt, hogy szép színt kapjon.
- Miután megsült, kivesszük az edényből, melegen tartjuk.
- A pecsenyelevet kézi mixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a vörösbort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon, majd beleteszsük az erdei gyümölcsöket, 5 percig főzzük, majd beletesszük a vajat, és ezzel beforraljuk a mártást. Ha szükséges, utána ízesítünk sóval, borssal. Ízlés szerint lehet cukrot is beletenni, hogy pikánsabb legyen a mártás.
- A burgonyát sós vízben héjástól megfőzzük, majd meghámozva, burgonyatörővel összetörjük.
- Hozzászitáljuk a lisztet, az élesztőt felfuttatjuk a tejben egy mokkáskanál cukorral.A tészta többi hozzávalójával bedagasztjuk, 45-50 percig kelesztjük.
- A tésztát, miután megkelt, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és forró zsiradékban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, és miután leitattuk róla a felesleges zsírt, tálaljuk a szeletelt báránycombbal és a mártással.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 27
- Össznézettség: 24840
- Feltöltés dátuma: 2011. december 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
NS
17513 recept
Ez a főétel kitűnő ünnepi fogás. A bárányhús nem csak ízletes, de nagyon egészséges, egyike azon húsételeknek, amelyek igen pozitívan hatnak a szervezetünkre. Könnyen emészthető, ezért diétás ételként is ajánlják. Nagyon finom ízű hús, bár sokan ódzkodnak tőle, de ha kellőképp le van tisztítva, és jól van fűszerezve, rendkivűl finom ételeket lehet belőle készíteni. Kissé vadhúsra emlékeztető íze mellé jól passzol az erdei gyümölcsök és a bor fanyarsága.