Pacal

Pacal

Leírás

Pacal – receptek, leírás, tippek

A pacal a kérődző állatok (leginkább marha és a borjú) fehér vagy krémszínű gyomorszövete. A nagyobb sejtekkel rendelkező pacal puhább, finomabb szerkezetű, mint a simább. Nálunk leggyakrabban pörkölt és leves készül belőle.

A pacal hazánkban főként a klasszikus magyar étel, a pacalpörkölt fő alapanyaga, és tulajdonképpen nem más, mint a gyomorrendszer első állomása, a bendő, amit legtöbbször csíkokra vágva, hagymával és paprikával készítenek. Sok nemzet kedvelt alapanyaga Európában, de a Távol-Keleten is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a pacal?

A pacal leginkább a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából álló belsőség, de más állatból is készülhet, például sertésből, birkából. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga, melyhez a marhabendőt megtisztítják, csíkokra vágják. A magyar népi gasztronómia jellegzetes belsősége, de Európa-szerte és Kínában is igen népszerű (és olcsó) alapanyag. Manapság a modern konyhaművészet, sőt, a fine dining is kezdi újra felfedezni.

Hogyan vásároljuk?

Szerezzünk egy megbízható, jó hentest, a belsőségeket (is) inkább tőle vegyük, sem mint boltban. Mindig friss árut keressünk! Amennyiben a főzés során keletkező szagtól tartunk, vásároljunk előkészített pacalt, és akkor nem kell a kellemetlen szagokkal bajlódnunk!

Mire jó a pacal?

Kutatások szerint amilyen bizarr étel a pacal, annyira érdemes lenne fogyasztani, mert a bőr, a belek és a porcok egészségét is támogatja. Legfőbb erénye, hogy tömény kollagén, ami egy olyan fehérje, ami a bőrnek a legnagyobb részét alkotja, és hiánya felelőssé tehető a rugalmasság elveszítéséért - az öregedési folyamatok szomorú velejárója, hogy 25 éves korunktól testünk egyre kevesebb kollagént termel, amit nem árt pótolni, vagyis kívülről bejuttatni a szervezetbe.

A bőrön kívül testünk fehérjéinek is csaknem harmadát a kollagén adja, a fehérjék aminosavait az izom-, porc-, kötőszövet- és csontépítéshez a szervezet időről időre viszont elhasználja, emiatt szintén fontos a kollagén pótlása belsőleg! Rendszeres, megfelelő kollagénbevitellel a porcok kopása illetve az ízületi fájdalmak kialakulása is késleltethető, mérsékelhető.

A pacalfogyasztás további előnye, hogy aminosavtartalmának hála az emésztésre és a bélgyulladásra is jótékony hatással lehet.

Mi készülhet pacalból?

Természetesen készülhet belőle magyaros pacalpörkölt marhavelővel, szalonnával, de sertéskörömmel is. A pacalpörkölt leggyakoribb kísérője a savanyúság mellett a friss kenyér és/vagy a főtt burgonya. Na és ezt a különleges, hideg, tejfölös, fűszeres pacalsalátát kóstoltad már?

Egyébként Franciaországban is közismert étel, ahol tripes névre hallgat, és különböző régiókban másként készítik: a tripes à la mode de Caen egy híres normandiai étel, melyhez a pacalt borban, zöldségekkel és fűszerekkel főzik. Olaszországban is esznek pacalt, méghozzá trippa néven, általában paradicsomos szósszal, parmezánnal, fűszerekkel és zöldségekkel, míg a spanyolok chorizóval, véres kolbásszal kombinálva fogyasztják. A kínai konyha is előszeretettel használja, ők a pacalt gyorsan átfőzik wokban, fűszerekkel és zöldségekkel, gyömbérrel, chilivel, de pikáns pacallevest, salátákat is készítenek belőle, sőt, olajban ropogósra sütve is kedvelik.

Még több pacalos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, főként a piacokon, henteseknél. Érdemes előkészített, tisztított pacalt vennünk, ami főzéskor nem lesz olyan kellemetlen illatú!

hogyan tároljam

Hűtve.

100g Pacal

fehérjetartalom

12.07 g

zsírtartalom

122003.004 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

84.16 g

gramm pacal?

Top ásványi anyagok

Nátrium

97 mg

Kalcium

69 mg

Foszfor

64 mg

Magnézium

13 mg

Top vitaminok

Kolin

194.8 mg

B6 vitamin

0.014 g

Niacin - B3 vitamin

0.881 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.227 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

12.07 g

Zsír

telített zsírsav

1.291 g

egyszeresen telített zsírsav

1.533 g

többszörösen telített zsírsav

0.18 g

koleszterin

122 g

ásványi anyagok

Kalcium

69 mg

Vas

0.59 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

64 mg

Nátrium

97 mg

Cink

1.42 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.085 mg

Szelén

12.5 µg

szénhidrát

víz

84.16 g

vitaminok

Riboflavin - B2 vitamin

0.064 mg

Niacin - B3 vitamin

0.881 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.227 mg

Folát

5 µg

Kolin

194.8 mg

E vitamin

0.09 mg

B12 vitamin

1.39 µg

B6 vitamin

0.014 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!