- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
333g pacal283 kcal
-
17g disznózsír150 kcal
-
20g füstölt szalonna131 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
50g zöldpaprika8 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
2000g pacal1700 kcal
-
100g disznózsír902 kcal
-
120g füstölt szalonna786 kcal
-
300g vöröshagyma109 kcal
-
10g fokhagyma13 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
150g paradicsom27 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
67g pacal57 kcal
-
3.4g disznózsír30 kcal
-
26 kcal
-
10.1g vöröshagyma4 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.2g őrölt fűszerkömény0 kcal
-
0 kcal
-
10.1g zöldpaprika2 kcal
-
5g paradicsom1 kcal
-
0g só0 kcal
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 42.7 g
Zsír
-
Összesen 43.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 441 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 950.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 251 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 388.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 665 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 198 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 173 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 256.1 g
Zsír
-
Összesen 258.4 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2643 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5700.5 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 1503 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 334 mg
-
Foszfor 1561 mg
-
Nátrium 1997 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 2331.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 29 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 241 mg
-
D vitamin: 102 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 3988 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 1188 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 3860 micro
-
Lut-zea 1036 micro
- 9% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 8.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 67 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 78.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 134 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 129 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
-
10 dkg disznózsír
-
12 dkg füstölt szalonna
-
10 g fokhagyma
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
15 dkg paradicsom
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A szalonnát vágjuk csíkokra, majd a zsíron pirítsuk meg.
- Szűrőkanállal vegyük ki a szalonnákat a zsírból, majd tegyük bele a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára.
- Ha ezzel megvagyunk, vegyük le az edényünket a tűzhelyről, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a tűzre, és kevés vízzel öntsük fel.
- A zöldpaprikát kockázzuk fel (csumáját eltávolítva), de mindenek előtt kostóljuk meg, hogy nem erős-e. Amennyiben igen, távolítsuk el az "erejét". Adjuk a pörköltalaphoz, majd a felkockázott paradicsomot is. Lassú tűzön pároljuk.
- Közben a pacal tisztítsuk meg. Ha előfözött pacalt vásároltunk (ma már többnyire csak azt lehet kapni) akkor váltott vízben mossuk meg, majd vágjuk csíkokra, a tokányhoz hasonlóan. (Az előfőzött pacalt én már nem szoktam abálni, tovább van a pörköltalapban, amíg megpuhul, szaftja ízletesebb lesz.)
- Adjuk a csíkozott pacalt a pörköltalaphoz, fűszerezük zúzott fokhagymával, őrölt köménnyel, sózzuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy majdnem ellepje.
- Fedő alatt pároljuk készre, közben ellenőrizzük időnként a levét, illetve a megfelelő sós ízt alakítsuk ki.
- Receptkönyvben: 490
- Tegnapi nézettség: 326
- 7 napos nézettség: 2833
- Össznézettség: 904623
- Feltöltés dátuma: 2010. március 29.
Ajánló
Ajánlom ezt a receptet mindazoknak, akik igazából szeretik az "ízes" pacalpörköltet, túlzások nélkül. Legfinomabb házi savanyúsággal és friss, vastag héjú házi kenyérrel, de fogyasztható sós burgonyával is, ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkoromban ettem először (életemben talán a legjobb) pacalpörköltet, Nagykőrösön. Azóta is kerestem azt az ízt, mindhiába. Sok helyen kóstoltam már pacalpörköltet, bízva abban, talán szerencsével járok, de nem voltam túl sikeres a témában. Így elkezdtem magam kísérletezni, illetve hagymányos recepteket kezdtem készíteni, keresve azt a régi ízt.... Úgy gondolom, végül sikerült hasonlót elérnem, legalábbis az én íz világom szerint. Elkergetve a tévhiteket: találkoztam olyan véleménnyel már, hogy a pacalhoz nagyon sok hagyma kell, majoránna, stb., miután nincs önálló íze. Ez ebben a formában nem igaz, sőt, a pacalt nagyon el lehet rontani, ha nem a megfelelő fajtájú, illetve mennyiségű fűszereket, és zöldségeket használjuk fel.