Pacal

A pacal a kérődző állatok (leginkább marha és a borjú) fehér vagy krémszínű gyomorszövete. A nagyobb sejtekkel rendelkező pacal puhább, finomabb szerkezetű, mint a simább. Nálunk leggyakrabban pörkölt és leves készül belőle.
A pacal hazánkban főként a klasszikus magyar étel, a pacalpörkölt fő alapanyaga, és tulajdonképpen nem más, mint a gyomorrendszer első állomása, a bendő, amit legtöbbször csíkokra vágva, hagymával és paprikával készítenek. Sok nemzet kedvelt alapanyaga Európában, de a Távol-Keleten is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pacal leginkább a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából álló belsőség, de más állatból is készülhet, például sertésből, birkából. Magyarországon a pacalpörkölt elsődleges alapanyaga, melyhez a marhabendőt megtisztítják, csíkokra vágják. A magyar népi gasztronómia jellegzetes belsősége, de Európa-szerte és Kínában is igen népszerű (és olcsó) alapanyag. Manapság a modern konyhaművészet, sőt, a fine dining is kezdi újra felfedezni.
Szerezzünk egy megbízható, jó hentest, a belsőségeket (is) inkább tőle vegyük, sem mint boltban. Mindig friss árut keressünk! Amennyiben a főzés során keletkező szagtól tartunk, vásároljunk előkészített pacalt, és akkor nem kell a kellemetlen szagokkal bajlódnunk!
Kutatások szerint amilyen bizarr étel a pacal, annyira érdemes lenne fogyasztani, mert a bőr, a belek és a porcok egészségét is támogatja. Legfőbb erénye, hogy tömény kollagén, ami egy olyan fehérje, ami a bőrnek a legnagyobb részét alkotja, és hiánya felelőssé tehető a rugalmasság elveszítéséért - az öregedési folyamatok szomorú velejárója, hogy 25 éves korunktól testünk egyre kevesebb kollagént termel, amit nem árt pótolni, vagyis kívülről bejuttatni a szervezetbe.
A bőrön kívül testünk fehérjéinek is csaknem harmadát a kollagén adja, a fehérjék aminosavait az izom-, porc-, kötőszövet- és csontépítéshez a szervezet időről időre viszont elhasználja, emiatt szintén fontos a kollagén pótlása belsőleg! Rendszeres, megfelelő kollagénbevitellel a porcok kopása illetve az ízületi fájdalmak kialakulása is késleltethető, mérsékelhető.
A pacalfogyasztás további előnye, hogy aminosavtartalmának hála az emésztésre és a bélgyulladásra is jótékony hatással lehet.
Természetesen készülhet belőle magyaros pacalpörkölt marhavelővel, szalonnával, de sertéskörömmel is. A pacalpörkölt leggyakoribb kísérője a savanyúság mellett a friss kenyér és/vagy a főtt burgonya. Na és ezt a különleges, hideg, tejfölös, fűszeres pacalsalátát kóstoltad már?
Egyébként Franciaországban is közismert étel, ahol tripes névre hallgat, és különböző régiókban másként készítik: a tripes à la mode de Caen egy híres normandiai étel, melyhez a pacalt borban, zöldségekkel és fűszerekkel főzik. Olaszországban is esznek pacalt, méghozzá trippa néven, általában paradicsomos szósszal, parmezánnal, fűszerekkel és zöldségekkel, míg a spanyolok chorizóval, véres kolbásszal kombinálva fogyasztják. A kínai konyha is előszeretettel használja, ők a pacalt gyorsan átfőzik wokban, fűszerekkel és zöldségekkel, gyömbérrel, chilivel, de pikáns pacallevest, salátákat is készítenek belőle, sőt, olajban ropogósra sütve is kedvelik.
Még több pacalos receptért görgess lejjebb!
Bármikor, főként a piacokon, henteseknél. Érdemes előkészített, tisztított pacalt vennünk, ami főzéskor nem lesz olyan kellemetlen illatú!
Hűtve.
fehérjetartalom
12.07 g
zsírtartalom
122003.004 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
84.16 g
Nátrium
97 mg
Kalcium
69 mg
Foszfor
64 mg
Magnézium
13 mg
Kolin
194.8 mg
B6 vitamin
0.014 g
Niacin - B3 vitamin
0.881 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.227 mg
fehérje
12.07 g
Zsír
telített zsírsav
1.291 g
egyszeresen telített zsírsav
1.533 g
többszörösen telített zsírsav
0.18 g
koleszterin
122 g
ásványi anyagok
Kalcium
69 mg
Vas
0.59 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
64 mg
Nátrium
97 mg
Cink
1.42 mg
Réz
0.07 mg
Mangán
0.085 mg
Szelén
12.5 µg
szénhidrát
víz
84.16 g
vitaminok
Riboflavin - B2 vitamin
0.064 mg
Niacin - B3 vitamin
0.881 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.227 mg
Folát
5 µg
Kolin
194.8 mg
E vitamin
0.09 mg
B12 vitamin
1.39 µg
B6 vitamin
0.014 g
Mindent megmentünk, átalakítunk: a zöldségmaradék salátába, a húsvéti sonka palacsintába kerül, a száraz kalács pedig édes bundát kap!
NosaltySzinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!