Erdélyi pacalleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
csakegygourmet
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
125g pacal106 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
33g zeller12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
5g mustár3 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
0g chili0 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
4 kcal
-
18 kcal
Összesen
425
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g pacal850 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
480g sárgarépa175 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
800g tejföl1584 kcal
-
40g mustár24 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g chili0 kcal
-
120g fokhagyma161 kcal
-
33 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
3403
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
32.7g pacal28 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
15.7g sárgarépa6 kcal
-
5.9g fehérrépa4 kcal
-
8.5g zeller3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
26.2g tejföl52 kcal
-
1.3g mustár1 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0g chili0 kcal
-
3.9g fokhagyma5 kcal
-
1 kcal
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
Összesen
112
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.1 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 293 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 913 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 283 mg
-
Nátrium 281 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 290.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 599 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 337 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 1860 micro
-
β-karotin 4459 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 234 micro
Összesen
425
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 169.1 g
Zsír
-
Összesen 227.9 g
-
Telített zsírsav 102 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 2343 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7303.8 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 2110 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 2262 mg
-
Nátrium 2244 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.3 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2324.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4790 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 17 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 412 micro
-
Kolin: 2694 mg
-
Retinol - A vitamin: 1191 micro
-
α-karotin 14877 micro
-
β-karotin 35673 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1872 micro
Összesen
3403
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 157 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 487 micro
-
β-karotin 1167 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
112
kcal
Hozzávalók
-
1 kg pacal
-
1 közepes db vöröshagyma
-
6 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 közepes db zeller
-
5 db babérlevél
-
800 g tejföl
-
4 ek mustár
-
3 db tojássárgája
-
chili ízlés szerint
-
2 fej fokhagyma
-
1 csapott ek teljes kiőrlésű liszt
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
- Amennyiben egészben vettük a hentestől és még nem konyhakész a pacal úgy abálni szükséges. Erre számtalan mód létezik. Először is szükséges lemosni, ecetes vízzel átöblíteni. Majd egy bevált módszerem: a receptben megadott hozzávalókon kívül egész feketeborssal, vöröshagymával és sok babérlevéllel feltesszük főni 20 percet. Ezt a levet ezután leöntjük és lemossuk a pacalt újra. Ezután jöhet a leves főzése.
- Odatesszük, mint egy húslevest lassan rotyogni a 3 sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, vöröshagymával és babérlevéllel megpuhulásig.
- A levesből pár kanál léhez keverünk egy evőkanál lisztet, melyet tejfölhöz adunk a lereszelt 1 fej fokhagymával, mustárral, tojássárgával.
- A megfőtt zöldségeket kivesszük a pacaltól és külön tálaljuk.
- A maradék három sárgarépát lereszeljük és megdinszteljük és a tejföllel együtt hozzátesszük a leveshez. Ettől szép, aranysárgás színű lesz.
- A habarást és a levest hagyjuk összerottyanni. A másik fej fokhagymát lereszeljük, jól lesózzuk és a leves mellé tálaljuk.
- Receptkönyvben: 3
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 683
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
csakegygourmet
78 recept
Kevés állati eredetű ételt engedek be a konyhámba, de ennek az erdélyi a pacal receptnek mindig van egy üres lábasom. Édesanyámtól tanultam a receptet, aki Erdélyből jött.