Pacalpörkölt sertéskörömmel
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
pacal tisztítása, előkészítése
-
68 kcal
-
333g pacal283 kcal
-
250g sertésköröm376 kcal
-
75g vöröshagyma27 kcal
-
33g zöldpaprika5 kcal
-
17g tv-paprika3 kcal
-
3g fokhagyma3 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
8g só0 kcal
-
167g csontlé12 kcal
-
6 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
sertésköröm tisztítása, előkészítése
zöldségek előkészítése
az étel elkészítése
Összesen
786
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
pacal tisztítása, előkészítése
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
2000g pacal1700 kcal
-
1500g sertésköröm2258 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
200g zöldpaprika33 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g só0 kcal
-
1000g csontlé70 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
sertésköröm tisztítása, előkészítése
zöldségek előkészítése
az étel elkészítése
Összesen
4719
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
pacal tisztítása, előkészítése
-
0.8g mangalica zsír7 kcal
-
36.5g pacal31 kcal
-
27.4g sertésköröm41 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
3.7g zöldpaprika1 kcal
-
1.8g tv-paprika0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
18.3g csontlé1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
1.8g paradicsom0 kcal
sertésköröm tisztítása, előkészítése
zöldségek előkészítése
az étel elkészítése
Összesen
85
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 83 g
Zsír
-
Összesen 42.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 570 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5267.8 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 386 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 388 mg
-
Nátrium 4327 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 512.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 662 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 37 micro
-
β-karotin 684 micro
-
β-crypt 127 micro
-
Likopin 429 micro
-
Lut-zea 542 micro
Összesen
786
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 498.1 g
Zsír
-
Összesen 255.5 g
-
Telített zsírsav 82 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 118 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 3420 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 31607.1 g
-
Cink 38 mg
-
Szelén 503 mg
-
Kálcium 2318 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 426 mg
-
Foszfor 2329 mg
-
Nátrium 25964 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 3075.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 382 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 33 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 246 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 33 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 330 micro
-
Kolin: 3973 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 224 micro
-
β-karotin 4105 micro
-
β-crypt 760 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 3254 micro
Összesen
4719
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 577.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 474 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 56.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 47 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
85
kcal
Hozzávalók
pacal tisztítása, előkészítése
-
3 ek mangalica zsír
-
2 kg pacal
-
5 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db tv-paprika
-
5 gerezd fokhagyma
-
1 ek köménymag
-
50 g só
-
1 l csontlé
-
1 közepes db paradicsom
sertésköröm tisztítása, előkészítése
zöldségek előkészítése
az étel elkészítése
Elkészítés
pacal tisztítása, előkészítése
- Manapság ritkán lehet már olyan pacalhoz jutni, amely nem tisztított és előfőzött, vagy fagyasztott. Sajnos a henteseknek sem lehet igazából hinni, nagy százalékban a kapható pacalok döntő többsége fagyasztott, melyet megmutat fehér színe is. Az a pacal, amelyik nincs előfőzve, netalántán valami csoda folytán friss, az kérem sárgás színű, és jó esetben csak kevés, de inkább több tisztítani valónk lesz vele.
- A friss pacalt folyó vízben gyökérkefével kell tisztítani, hogy az esetleges szennyeződéseket (amiket a marha korábban falatozott...:) ) el tudjuk távolítani. Ezt követően vöröshagymával, fokhagymával, egész borssal, valamint babérlevéllel ízesített abalében kell félpuhára főzni a pacalt.
- A fagyasztott pacal esetében erre nincs szükség, mert mint említettem, azok zömmel előfőzöttek is. A pacalt a tokányhoz hasonlóan ceruza vastagságúra, és kb. 4-5 cm-es hosszúságúra kell vágni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre.
sertésköröm tisztítása, előkészítése
- A sertéskörmökkel egyszerűbb a helyzet, mert nagyrészt már szép, tisztított körmök vannak a hentespultokban. Amennyiben némi szennyeződést tapasztalunk, ugyanúgy kefével, folyóvíz alatt távolítsuk el, az esetleges sörtéket pedig a gázláng felett eltüntethetjük.
- Amennyiben otthon nem akarunk bajlódni a körmök darabolásával, kérjük meg a hentest, hogy vágja hat részre az egyes körmöket, lehetőleg csontfűrésszel, ne bárddal. A darabolt körmöket érdemes utána folyóvízzel egyenként átöblíteni, hogy az esetleges csontszilánkokat el tudjuk távolítani. Bárddal történő darabolást követően ez a fázis kötelező jellegű. A körmöket is félretehetjük.
zöldségek előkészítése
- A vöröshagymát, paprikákat, és a paradicsomot tetszés szerint darabolhatjuk, illetve vághatjuk finomra, éppen elegendő időt fognak eltölteni ahhoz a főzés során, hogy tökéletesen beépüljenek a pörköltszaftba. A fokhagymát késlappal vagy fokhagymapréssel zúzzuk össze. A lényeg az, hogy mindig a vöröshagymával kezdjük a sort, hiszen először az fog a lábosba kerülni.
az étel elkészítése
- Egy lábost tegyünk fel a tűzhelyre, és sertés- vagy mangalicazsíron dinszteljük meg a vöröshagymát. Amikor a hagyma üveges, adjuk hozzá a felaprított zöld- és tv paprikát, majd folytassuk a dinsztelést. Ügyeljünk arra, hogy gyakran keverjük át, nehogy a hagyma letapadjon, és megégjen. Végül adjuk hozzá a darabolt paradicsomot is, és várjuk meg, ameddig kicsit szétfő, és elkeveredik az alappal.
- A sertéskörmöket alaposan sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a lábosba a bőrös felükkel felfelé. Szórjuk meg a köménymag felével, és adjunk hozzá kevés csontlevet, hogy ne égjenek le. Pároljuk lassú tűzön, az edényt lefedve, gyakori kevergetés mellett. Az elfőtt folyadékot időnként pótoljuk.
- Amikor a körmök félpuhára párolódtak, adjuk az ételhez a pacalt, ízesítsük sóval, fekete borssal és a maradék köménymaggal, majd adjunk hozzá csontlevet, valamint a zúzott fokhagymát. Óvatosan forgassuk vagy rázzuk össze az edényben az összetevőket. Ügyelni kell arra, hogy mindig annyi csontlével öntsük fel, amennyi éppen csak ellepi a pacalt.
- Továbbra is lassú tűzön, lefedve főzzük az ételt. Amikor a pacal félig megpuhult, akkor ízesítsük az ételt a fűszerpaprikával, valamint a csípős darált paprikával. Azért csak ebben a szakaszban kerül sor a fűszerpaprika használatára, mert a hosszú főzési idő révén a fűszerpaprika hajlamos kifakulni, és az étel végül sápadt lesz.
- Amikor a köröm és a pacal is megpuhult, ellenőrizzük a pörköltszaft kellő sósságát, amennyiben szükséges, adjunk még hozzá, hogy a megfelelő ízvilágot kialakítsuk. Amikor ez megtörtént, a főzést fejezzük be, az étel elkészült.
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 73
- Tegnapi nézettség: 42
- 7 napos nézettség: 308
- Össznézettség: 54073
- Feltöltés dátuma: 2018. március 10.
Ajánló
A magam részéről friss házi kenyérrel és házi savanyúsággal kedvelem leginkább ezt az ételt, de bátran kínálhatunk mellé sós vagy tört burgonyát, ki-ki ízlése szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Nincs különösebb story. Pacalt kedvelők körében népszerű a körömmel, esetleg sertéscsülökkel készített verzió is. Receptemben a körmös verziót írom le, miután lányom így szereti a pacalt. A recept nem túl bonyolult, ellenben időigényes, a végeredmény azonban kárpótolja fáradozásainkat.