r
Nosalty Logó

Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1608 kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 9653 kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 148 kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    69.3 g

Zsír

  • Összesen
    138.6 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    748 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1571.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    528 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    809.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    51 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    1013 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    611 micro
  • β-crypt
    86 micro
  • Likopin
    686 micro
  • Lut-zea
    478 micro
Összesen 1608 kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    415.7 g

Zsír

  • Összesen
    831.5 g
  • Telített zsírsav
    309 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    379 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    4485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9429.4 g
  • Cink
    51 mg
  • Szelén
    391 mg
  • Kálcium
    2391 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    576 mg
  • Foszfor
    2822 mg
  • Nátrium
    3166 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    4855.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    357 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    47 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    414 mg
  • D vitamin:
    306 micro
  • K vitamin:
    56 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    376 micro
  • Kolin:
    6080 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    313 micro
  • β-karotin
    3667 micro
  • β-crypt
    518 micro
  • Likopin
    4117 micro
  • Lut-zea
    2867 micro
Összesen 9653 kcal
  • 7% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    64 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 148 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pacalt felvágjuk kb. 1 kg-os darabokra Egyszer megmossuk, és beletesszük egy fazékba a sertésbőrrel együtt.
  2. Felöntjük vízzel úgy, hogy lepje el a pacalt. Beletesszük az 1 nagy fej hasábokra vágott, megtisztított vöröshagymát és a babér levelet.
  3. Mikor felforrt, innentől számítva max. 30 perc forralás( 10-15 perc javasolt ) után levesszük a tűzről, jól megmossuk, de nem hideg vízzel, a hideg víztől megkeményedhet a pacal. Ha nyers pacalt veszünk akkor tovább kel főzni. A túl fehér pacal fiatal marhájé volt gyorsan megfől de nem lesz igazi pacal ízű. A jó pacal kissé barna!
  4. A pacalt meg a sertésbőrt felszeleteljük kb. 3-4 cm-es csíkokra, utána keresztbe 6-10 mm-es csíkokra vágjuk (éles kés szükséges, az életlen kés balesetveszélyes is lehet, de az éles is).
  5. Az apróra vágott vöröshagymát beletesszük a felolvasztott zsírba a bográcsba, teszünk bele 1 evőkanál sót és kis lángon pépesre dinszteljük.
  6. Mikor ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, jól összekeverjük, és rátesszük az apró kockákra vágott paprikát magház nélkül és a paradicsomot.
  7. Jól összekeverjük, és mehet rá a pacal.
  8. Mivel eddigre a pacal kihűlt, felöntjük hideg vízzel, úgy, hogy majdnem ellepje.
  9. Mikor felforrt, mehet rá az összes fűszer, a sóval óvatosan, ha nem ismerjük a fajtáját, inkább többször kicsit, mint egyszer sokat.
  10. Lassú tűzön forraljuk, sűrűn kevergetve és kóstolgatva. Ha kell, a vizet pótoljuk.
  11. Ha nagyon sűrű a szaftja főzés közben, a pacal nem fő, hanem megsül, és soha többet nem lesz puha. Lé mindig legyen rajta!
  12. Ha már a két ujjunkkal szét tudjuk nyomni, levesszük a tűzről.
  13. Készen van! Ha akarunk beletenni vörösbort (3 cl/kg), befejezés előtt 15-20 perccel. (Egri bikavért javaslok. Én még így nem csináltam, de ad neki egy kis karaktert. Ha szeretjük csípősen, mert igazából így az igazi, erős paprika őrölt vagy zöld.
  • Elkészítettem: 45 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 81
  • Össznézettség: 115765
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 29.

Ajánló

Főtt burgonya illik hozzá a legjobban és friss kenyér. Aki szereti az erőset, a zöldpaprikát karikára szeletelve tálaljuk. Egy ismerősöm egy kanál tejfölt is tesz a tányérjába. A maradék vörösbort ajánlom mellé, ha a szakács nem itta még meg. Savanyúság igény szerint.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha ebédre szánjuk a pacalt, érdemes már előző nap mindent előkészíteni, hogy másnapra már csak a főzés maradjon, mert igencsak hosszú idő alatt puhul meg. Ha fával tüzelünk, én akácfával csinálom, fenyőfával meg ne  próbáljuk. (A sertésbőrt ne tévesszük össze a szalonnabőrrel!)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...