Pacalpörkölt bográcsban Kozma módra
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
500g pacal425 kcal
-
100g sertésbőrke655 kcal
-
50g mangalica zsír451 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
27g paradicsom5 kcal
-
67g zöldpaprika11 kcal
-
4 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4 kcal
-
3g paprikakrém0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
167g víz0 kcal
-
5g vörösbor4 kcal
Összesen
1608
kcal
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
3000g pacal2550 kcal
-
600g sertésbőrke3930 kcal
-
300g mangalica zsír2706 kcal
-
600g vöröshagyma218 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
160g paradicsom29 kcal
-
400g zöldpaprika66 kcal
-
108g hegyes erős paprika24 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
23 kcal
-
15g paprikakrém0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
30g vörösbor26 kcal
Összesen
9653
kcal
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
46.8g pacal40 kcal
-
9.4g sertésbőrke61 kcal
-
4.7g mangalica zsír42 kcal
-
9.4g vöröshagyma3 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.5g paradicsom0 kcal
-
6.2g zöldpaprika1 kcal
-
1.7g hegyes erős paprika0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0.2g paprikakrém0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.6g víz0 kcal
-
0.5g vörösbor0 kcal
Összesen
148
kcal
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 69.3 g
Zsír
-
Összesen 138.6 g
-
Telített zsírsav 51 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 63 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 748 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1571.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 399 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 528 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 809.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 51 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 1013 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 52 micro
-
β-karotin 611 micro
-
β-crypt 86 micro
-
Likopin 686 micro
-
Lut-zea 478 micro
Összesen
1608
kcal
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 415.7 g
Zsír
-
Összesen 831.5 g
-
Telített zsírsav 309 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 379 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 4485 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9429.4 g
-
Cink 51 mg
-
Szelén 391 mg
-
Kálcium 2391 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 576 mg
-
Foszfor 2822 mg
-
Nátrium 3166 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.9 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 4855.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 357 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 47 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 414 mg
-
D vitamin: 306 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 6080 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 313 micro
-
β-karotin 3667 micro
-
β-crypt 518 micro
-
Likopin 4117 micro
-
Lut-zea 2867 micro
Összesen
9653
kcal
- 7% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 147.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 75.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 95 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 64 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
148
kcal
Hozzávalók
-
3 kg pacal
-
60 dkg sertésbőrke
-
30 dkg mangalica zsír
-
60 dkg vöröshagyma
-
3 db babérlevél
-
2 kis db paradicsom
-
4 közepes db zöldpaprika
-
2 közepes db hegyes erős paprika
-
1 kk bors
-
2 ek fűszerpaprika
-
3 ek paprikakrém
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A pacalt felvágjuk kb. 1 kg-os darabokra Egyszer megmossuk, és beletesszük egy fazékba a sertésbőrrel együtt.
- Felöntjük vízzel úgy, hogy lepje el a pacalt. Beletesszük az 1 nagy fej hasábokra vágott, megtisztított vöröshagymát és a babér levelet.
- Mikor felforrt, innentől számítva max. 30 perc forralás( 10-15 perc javasolt ) után levesszük a tűzről, jól megmossuk, de nem hideg vízzel, a hideg víztől megkeményedhet a pacal. Ha nyers pacalt veszünk akkor tovább kel főzni. A túl fehér pacal fiatal marhájé volt gyorsan megfől de nem lesz igazi pacal ízű. A jó pacal kissé barna!
- A pacalt meg a sertésbőrt felszeleteljük kb. 3-4 cm-es csíkokra, utána keresztbe 6-10 mm-es csíkokra vágjuk (éles kés szükséges, az életlen kés balesetveszélyes is lehet, de az éles is).
- Az apróra vágott vöröshagymát beletesszük a felolvasztott zsírba a bográcsba, teszünk bele 1 evőkanál sót és kis lángon pépesre dinszteljük.
- Mikor ezzel megvagyunk, levesszük a tűzről, és beletesszük az őrölt paprikát, jól összekeverjük, és rátesszük az apró kockákra vágott paprikát magház nélkül és a paradicsomot.
- Jól összekeverjük, és mehet rá a pacal.
- Mivel eddigre a pacal kihűlt, felöntjük hideg vízzel, úgy, hogy majdnem ellepje.
- Mikor felforrt, mehet rá az összes fűszer, a sóval óvatosan, ha nem ismerjük a fajtáját, inkább többször kicsit, mint egyszer sokat.
- Lassú tűzön forraljuk, sűrűn kevergetve és kóstolgatva. Ha kell, a vizet pótoljuk.
- Ha nagyon sűrű a szaftja főzés közben, a pacal nem fő, hanem megsül, és soha többet nem lesz puha. Lé mindig legyen rajta!
- Ha már a két ujjunkkal szét tudjuk nyomni, levesszük a tűzről.
- Készen van! Ha akarunk beletenni vörösbort (3 cl/kg), befejezés előtt 15-20 perccel. (Egri bikavért javaslok. Én még így nem csináltam, de ad neki egy kis karaktert. Ha szeretjük csípősen, mert igazából így az igazi, erős paprika őrölt vagy zöld.
- Elkészítettem: 45 alkalommal
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 50
- Össznézettség: 116002
- Feltöltés dátuma: 2012. január 29.
Ajánló
Főtt burgonya illik hozzá a legjobban és friss kenyér. Aki szereti az erőset, a zöldpaprikát karikára szeletelve tálaljuk. Egy ismerősöm egy kanál tejfölt is tesz a tányérjába. A maradék vörösbort ajánlom mellé, ha a szakács nem itta még meg. Savanyúság igény szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ha ebédre szánjuk a pacalt, érdemes már előző nap mindent előkészíteni, hogy másnapra már csak a főzés maradjon, mert igencsak hosszú idő alatt puhul meg. Ha fával tüzelünk, én akácfával csinálom, fenyőfával meg ne próbáljuk. (A sertésbőrt ne tévesszük össze a szalonnabőrrel!)