25 jóízű és gazdag Márton-napi fogás

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák és bálok.

Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek.

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik.

Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér, akkor havas telet vártak.

  1. 1.

    Libamell sajtos krumplipürével, narancsos-mézes sárgarépával

  2. 2.

    Sült libacomb fügeszósszal

  3. 3.

    Vőfély kalács

  4. 4.

    Márton napi libaleves

  5. 5.

    Lencsés-zöldséges libacomb

  6. 6.

    Párolt lilakáposzta almával

  7. 7.

    Libamell sült aszús-mazsolás mártással

  8. 8.

    Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves

  9. 9.

    Libamájpástétom

  10. 10.

    Libatöpörtyű

  11. 11.

    Az ősz színe-java saláta

  12. 12.

    Ludaskása árpagyönggyel

  13. 13.

    Erdőhorváti perec

  14. 14.

    Erdei gombás bableves sajtgaluskával

  15. 15.

    Tokajis libamáj

  16. 16.

    Hájas tészta gesztenyével töltve

  17. 17.

    Hagymás tört krumpli

  18. 18.

    Lilakáposzta-felfújt kaprimártással

  19. 19.

    Libagombócok balzsamos sütőtökszósszal

  20. 20.

    Lúdláb

  21. 21.

    Rozmaringos libamell-rizottó

  22. 22.

    Serpenyős rozmaringos libamell, őszies párolt káposztával, ropogós krumpligombóccal

  23. 23.

    Libamáj brulée Márton napra

  24. 24.

    Liba gulyásleves

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek