25 jóízű és gazdag Márton-napi fogás

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák és bálok.

Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek.

A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik.

Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér, akkor havas telet vártak.

  1. 1.

    Libamell sajtos krumplipürével, narancsos-mézes sárgarépával

  2. 2.

    Sült libacomb fügeszósszal

  3. 3.

    Vőfély kalács

  4. 4.

    Márton napi libaleves

  5. 5.

    Lencsés-zöldséges libacomb

  6. 6.

    Párolt lilakáposzta almával

  7. 7.

    Libamell sült aszús-mazsolás mártással

  8. 8.

    Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves

  9. 9.

    Libamájpástétom

  10. 10.

    Libatöpörtyű

  11. 11.

    Az ősz színe-java saláta

  12. 12.

    Ludaskása árpagyönggyel

  13. 13.

    Erdőhorváti perec

  14. 14.

    Erdei gombás bableves sajtgaluskával

  15. 15.

    Tokajis libamáj

  16. 16.

    Hájas tészta gesztenyével töltve

  17. 17.

    Hagymás tört krumpli

  18. 18.

    Lilakáposzta-felfújt kaprimártással

  19. 19.

    Libagombócok balzsamos sütőtökszósszal

  20. 20.

    Lúdláb

  21. 21.

    Rozmaringos libamell-rizottó

  22. 22.

    Serpenyős rozmaringos libamell, őszies párolt káposztával, ropogós krumpligombóccal

  23. 23.

    Libamáj brulée Márton napra

  24. 24.

    Liba gulyásleves

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...