Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek.
A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik.
Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.
A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér, akkor havas telet vártak.
-
1.
Libamell sajtos krumplipürével, narancsos-mézes sárgarépával
-
2.
Sült libacomb fügeszósszal
-
3.
Vőfély kalács
-
4.
Márton napi libaleves
-
5.
Lencsés-zöldséges libacomb
-
6.
Párolt lilakáposzta almával
-
7.
Libamell sült aszús-mazsolás mártással
-
8.
Édesburgonyás-tárkonyos libaaprólékleves
-
9.
Libamájpástétom
-
10.
Libatöpörtyű
-
11.
Az ősz színe-java saláta
-
12.
Ludaskása árpagyönggyel
-
13.
Erdőhorváti perec
-
14.
Erdei gombás bableves sajtgaluskával
-
15.
Tokajis libamáj
-
16.
Hájas tészta gesztenyével töltve
-
17.
Hagymás tört krumpli
-
18.
Lilakáposzta-felfújt kaprimártással
-
19.
Libagombócok balzsamos sütőtökszósszal
-
20.
Lúdláb
-
21.
Rozmaringos libamell-rizottó
-
22.
Serpenyős rozmaringos libamell, őszies párolt káposztával, ropogós krumpligombóccal
-
23.
Libamáj brulée Márton napra
-
24.
Liba gulyásleves