Vőfély kalács
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
A kalácstésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
31g tej18 kcal
A kenéshez
-
3g tojássárgája8 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
A kalácstésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
7g só0 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
250g tej140 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
A kalácstésztához
-
53g finomliszt193 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
7.1g cukor27 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
4.9g tojás6 kcal
-
4.4g vaj32 kcal
-
2.7g élesztő3 kcal
-
22.1g tej12 kcal
A kenéshez
-
1.8g tojássárgája6 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 623.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 370 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88 g
Zsír
-
Összesen 72.5 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 939 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4987.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 500 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 1091 mg
-
Nátrium 2963 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 555.8 g
-
Cukor 92 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 168.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 648 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 503 micro
-
Kolin: 716 mg
-
Retinol - A vitamin: 636 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1008 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 440.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 262 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A kalácstésztához
- 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Keverőtálba szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést képezünk. Beletesszük az olvasztott vajat és a többi hozzávalót, a tej kivételével.
- Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy ne túl lágy kalácstésztát kapjunk.
- Fél óra pihentetés után, 6 db cipóba osztjuk. ( ezek a cipócskák kb. 20 dkg-ok lesznek ) Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd 15 perc pihentetés következik.
- 50-60 cm-es hengerekké sodorjuk a cipókat. Egymás mellé tesszük a hengereket, egyik végüket (mind a hatot) összenyomjuk.
- Mindig a külső szálakat behozva hatos fonatot készítünk. A végéből letépünk egy 10 dkg-os darabot, téglalap alakúvá igazítjuk. A kész fonat két végét összenyomjuk, és a kis téglalap alakú darabbal átfogjuk. Egy középen üres koszorú formát kapunk.
- Tojássárgával megkenjük, és pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 182
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 23
- Össznézettség: 14568
- Feltöltés dátuma: 2012. január 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt a Vőfély kalács vagy Lakodalmas kalács. Attól függően változott a neve, formája, hogy az ország, mely részén került sor a lakodalomra, és ott milyen népszokások a jellemzőek. Volt ahol mézeskaláccsal, gyümölcsökkel, zöld ágakkal díszítették a kalácsot. A zöld ágaknak más szerepük is volt. A népi hagyományok szerint zöld ágakból kaput készítettek,mely távol tartotta a háztól a rontást, és jelképezte a termékenységet. Hatalmas kalácsokat sütöttek, melyből még a kíváncsiskodó, hívatlan vendégeknek is jutott! Az Alföldön szokás e kalácsnak a kisebb formája is. Esküvőre menet a vőfély tele borospalackot visz, a palack nyakán ezzel a díszes, fonatos kaláccsal. (A nehézségi fokozatnak azért jelöltem a "nehéz " meghatározást, mert a hatos fonás- hősiesen bevallom - nekem nehéz volt!)