r
Nosalty Logó

Vőfély kalács

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Olaszné Anci
Vőfély kalács
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A kalácstésztához

A kenéshez

412
Kalória
11g
Fehérje
69.5g
Szénhidrátok
9.1g
Zsír
21.1g
Víz
117.3g
Koleszterin
2.3g
Rost
11.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 412 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 3287 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A kalácstésztához

A kenéshez

Összesen 290 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    9.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    623.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    370 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    79 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 412 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    88 g

Zsír

  • Összesen
    72.5 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    939 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4987.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    500 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1091 mg
  • Nátrium
    2963 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    555.8 g
  • Cukor
    92 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    168.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    648 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    503 micro
  • Kolin:
    716 mg
  • Retinol - A vitamin:
    636 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 3287 kcal
  • 10% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    440.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    262 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

A kalácstésztához

  1. 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést képezünk. Beletesszük az olvasztott vajat és a többi hozzávalót, a tej kivételével.
  3. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáadjuk, és kézzel vagy géppel jól kidagasztjuk. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy ne túl lágy kalácstésztát kapjunk.
  4. Fél óra pihentetés után, 6 db cipóba osztjuk. ( ezek a cipócskák kb. 20 dkg-ok lesznek ) Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd 15 perc pihentetés következik.
  5. 50-60 cm-es hengerekké sodorjuk a cipókat. Egymás mellé tesszük a hengereket, egyik végüket (mind a hatot) összenyomjuk.
  6. Mindig a külső szálakat behozva hatos fonatot készítünk. A végéből letépünk egy 10 dkg-os darabot, téglalap alakúvá igazítjuk. A kész fonat két végét összenyomjuk, és a kis téglalap alakú darabbal átfogjuk. Egy középen üres koszorú formát kapunk.
  7. Tojássárgával megkenjük, és pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt a Vőfély kalács vagy Lakodalmas kalács. Attól függően változott a neve, formája, hogy az ország, mely részén került sor a lakodalomra, és ott milyen népszokások a jellemzőek. Volt ahol mézeskaláccsal, gyümölcsökkel, zöld ágakkal díszítették a kalácsot. A zöld ágaknak más szerepük is volt. A népi hagyományok szerint zöld ágakból kaput készítettek,mely távol tartotta a háztól a rontást, és jelképezte a termékenységet. Hatalmas kalácsokat sütöttek, melyből még a kíváncsiskodó, hívatlan vendégeknek is jutott! Az Alföldön szokás e kalácsnak a kisebb formája is. Esküvőre menet a vőfély tele borospalackot visz, a palack nyakán ezzel a díszes, fonatos kaláccsal. (A nehézségi fokozatnak azért jelöltem a "nehéz " meghatározást, mert a hatos fonás- hősiesen bevallom - nekem nehéz volt!)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Székely tészta

A receptet az anyósomtól kaptam. Megkérdezésemre csak annyit tudott mondani, hogy kb. 30 évvel ezelőtt kapta egy barátnőjétől. Az ő édesapja volt talán székely ember.

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!