Libamáj brulée Márton napra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
140 °C
hidegkonyha
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
38g libamáj50 kcal
-
5 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
-
25g tej14 kcal
-
13g tojássárgája40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g barna cukor19 kcal
Összesen
161
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
300g libamáj399 kcal
-
50g édes fehérbor41 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
200g tej112 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
Összesen
1288
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
33.7g libamáj45 kcal
-
5.6g édes fehérbor5 kcal
-
22.5g főzőtejszín29 kcal
-
22.5g tej13 kcal
-
11.2g tojássárgája36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
4.5g barna cukor17 kcal
Összesen
145
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 338 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 92 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 171 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 59 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3563 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 21 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 3561 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Összesen
161
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.3 g
Zsír
-
Összesen 66.4 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 2700 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3296.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 267 mg
-
Kálcium 733 mg
-
Vas 95 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 1365 mg
-
Nátrium 701 mg
-
Réz 23 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 472.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28502 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 164 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 222 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2366 micro
-
Kolin: 859 mg
-
Retinol - A vitamin: 28488 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1094 micro
Összesen
1288
kcal
- 11% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 303 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 370.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 153 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 53.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 266 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 3201 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
-
30 dkg libamáj
-
2 dl főzőtejszín
-
2 dl tej
-
5 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
8 teáskanál barna cukor
Elkészítés
- A libamájat óvatosan mossuk meg, töröljük szárazva, majd vágjuk fel kis darabokra. Ha nagyobb ereket találnánk benne, azokat távolítsuk el. Botmixerrel, turmixgépben vagy késes aprítóban pürésítsük le.
- Egy lábosban forraljunk fel kb. fél liter vizet, és keressünk egy olyan fémtálat, amit rá tudunk ültetni úgy, hogy az alja nem ér majd a forró vízbe, különben megfőzzük a hozzávalókat.
- A tálban keverjük össze a tejet, a tejszínt, a bort és a tojássárgákat, majd tegyük a fazékra, amelyben már forr a víz. Habverővel folyamatosan kevergessük addig, amíg a hozzávalók krémes állagúra be nem sűrűsödnek.
- Vegyük le a tálat a vízgőzről, és keverjük hozzá a libamáj pépet. Ekkor sózzuk és borsozzuk is. Tapasztalataim szerint bő kézzel bánhatunk a sóval és a borssal is, de mindenképpen kis adagokban, több lépcsőben ízesítsük, nehogy elsózzuk vagy borsozzuk. Nyugodtan lehet közben kóstolni is, a meleg krémben kicsit már meg is fő a máj, így nem lesz olyan érzésünk, mintha nyersen ennénk.
- Ha ezzel megvagyunk, öntsük a masszát szuflé formákba. Nekem ebből a mennyiségből 8 tálkányi lett. A tálkákat tegyük egy mélyebb tepsibe, és öntsünk köréjük annyi vizet, hogy a formák feléig érjen.
- Óvatosan toljuk a kb. 140 fokra előmelegített sütőbe, és süssük őket legalább 50, de maximum 60 percig.
- Ha elkészültek, vegyük ki a vízfürdőből, és hűtsük le őket, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe.
- Tálalás előtt szórjunk a tetejükre kb. 1-1,5 teáskanálnyi (aki édesebben szereti, az tehet rá többet is) barna cukrot, és karamellizáló pisztollyal olvasszuk rá. Akinek nincs, az a sütőben is rá tudja grillezni, de cukor nélkül is isteni.
- Aszalt vörösáfonyás kaláccsal vagy brióssal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 140 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 32
- 7 napos nézettség: 147
- Össznézettség: 22139
- Feltöltés dátuma: 2014. november 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A Márton napi libalakomához hízott májas libát vettünk. Mivel amúgy sem egy olcsó alapanyagról volt szó, szerettem volna valami különlegeset alkotni belőle. A vendégek és a saját nevemben is mondhatom, hogy méltó megkoronázása lett az ebédnek, aszalt vörös áfonyás kaláccsal tálalva pedig egyenesen elkényeztette az ízlelőbimbókat.